Spring til hovedindhold

En sund økonomi starter med et budget: Sådan kommer du i gang

At lave et budget er essentielt for at sikre en sund privatøkonomi. Et godt budget giver dig et overblik over dine indtægter og udgifter, og det betyder, at du kan planlægge din økonomi effektivt, sørge for at du har råd til det, du gerne vil – og samtidig minimere uforudsete udgifter.

Men hvordan kommer man i gang med at lægge et budget, der rent faktisk er brugbart? Det kigger vi på i den her artikel.Kort fortalt:

  • Hent vores budgetskabelon. Det hjælper dig med at få et overblik over din økonomi.

  • Identificér dine indtægter og trim dine udgifter, så de passer til dit budget.

  • Opdater budgettet løbende, og sæt mål for din økonomi.Dan et overblik over din indkomst

Først og fremmest skal du identificere alle dine indtægter. Det inkluderer løn, bonusser, indtægter fra investeringer, børnepenge osv. Ved at have et klart billede af dine indtægter, får du et overblik over, hvad du kan bruge på dine udgifter hver måned.

Når du sidder med overblikket, er det vigtigt, at du tager stilling til, hvilke mål du har for din økonomi. Vil du gerne investere x antal procent af din løn hver måned? Eller vil du gerne sætte x antal procent af til at komme af med en irriterende gældspost?

Du kan med fordel opsætte et par regler for dit forbrug, inden du kigger på dine udgifter. På den måde kan du senere trimme dine udgifter, så de passer til dit budget – og ikke omvendt.


Kig dine kontoudtog igennem. To gange

Et godt budget er et realistisk budget. Det er et budget, der bliver vedligeholdt og opdateret løbende. Derfor er det også vigtigt, at du er ærlig overfor dig selv, når du begynder på dit budget.

NordnetAcademy bulb En sjov øvelse

Find et stykke papir og en kuglepen. Sæt dig ned i et par minutter og tænk på din økonomi. Derefter kan du skrive følgende ned:

  • Hvilke udgifter har du?

  • Hvor mange penge bruger du på hver udgift?

  • Hvor ofte betaler du den udgift?

Når du er færdig med at notere ned, åbner du din netbank og gennemgår dine kontoudtog. De fleste vil formentlig finde udgifter, de har glemt, eller slet ikke ved, de betaler.


Vil du være helt sikker på, at dit budget er skudsikkert, kan du kigge et kvart, halvt eller helt år tilbage for at se, om der er nogle udgifter, du kun betaler én gang om året. På den måde sikrer du, at du får det hele med. Og så er det igen vigtigt at opdatere budgettet løbende.


Hvordan ser et godt budget ud?

Der findes mange bud på, hvordan et godt budget ser ud. Nogle udfylder et budget i netbanken, andre laver deres eget, og for nogen findes et budget slet ikke. Vi har i samarbejde med Moneymum lavet et budget, der er vores bud på det perfekte budget.

Hent budgetskabelon

Når du åbner budgetskabelonen, kan det godt være, du får et chok over de mange felter. Men bare rolig! Budgettet er lavet så detaljeret af en årsag. Vi vil gerne være sikre på, at du danner dig det komplette overblik over din økonomi.

Og hvis du bliver konfronteret med alle de mulige udgifter, du kan have, håber vi, at du tager stilling. Ved at tage stilling er der en større chance for, at du overholder de regler, du har sat for din egen økonomi. I sidste ende skulle det gerne betyde, at du når dine økonomiske mål.


Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.


Begynd at investere.Opret en konto