Spring til hovedindhold

Grøn energi.

Har din portefølje grøn samvittighed?

Den nye vaskemaskine skal være energibesparende, bilerne skal køre på el, og vi forsøger at skære ned på flyrejser og kødforbrug. Men hvad med de aktier, investeringsforeninger og ETF'er du vælger til porteføljen?

Ved du, hvordan du kan sammensætte en portefølje, som har fokus på grøn energi? Og hvad vil det egentlig sige?

Vi har samlet en række aktier, investeringsforeninger og ETF'er, som alle fokuserer på et bedre klima.

Værdipapirerne i oversigterne nedenfor er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Læs om grønne investeringer på vores blog.Nordiske aktier.

NEL
Børsværdi
23.450 MNOK
Ejere?
27.361
3m
+2,01%

Norsk hydrogen-selskab, som bl.a. har en fabrik i Herning, som har kapacitet til at producere 300 hydrogen-tankeanlæg om året. Brinten anvendes til at opbevare elektrisk energi.

SCATEC ASA
Børsværdi
14.198 MNOK
Ejere?
13.963
3m
-11,81%

Scatec ASA er en uafhængig solenergiproducent, der leverer en overkommelig og bæredygtig kilde til ren energi på verdensplan. Forretningsaktiviteten fungerer gennem segmenterne Power Production (PP), Drift og Vedligeholdelse (O&M), og Udvikling og Konstruktion (D&C). PP-segmentet omfatter Kalkbult- og Linde-fabrikkerne i Sydafrika, ASYV-fabrikken i Rwanda og fire fabrikker i Tjekkiet. O&M omfatter tjenester, der leveres til solenergianlæg, hvori Scatec Solar deltager, eller til tredjepartsanlæg, der er bygget af virksomheden. D&C omfatter udviklingsaktiviteter samt opførelse af solenergianlæg. Dets geografiske segmenter er Sydafrika, Egypten, Malaysia, Honduras, Jordan, Tjekkiet, Mozambique, Ukraine, Holland og Rwanda.

Vestas Wind Systems A/S
Børsværdi
183.008 MDKK
Ejere?
65.818
3m
-2,79%
Vestas Wind Systems er producent af vindmøller. Virksomheden er aktiv i hele værdikæden, fra design, produktion, montage, logistikinstallation til eftermarkedsservice. Vindmøller findes i dag på et globalt marked i alle regioner. Derudover tilbydes konsulentydelser til måling og evaluering af elproduktion. Hovedkontoret ligger i Aarhus.
Ørsted A/S
Børsværdi
278.923 MDKK
Ejere?
39.517
3m
-8,72%
Ørsted er aktiv i energisektoren. Forretningen fokuserer på produktion af vedvarende energi via vindmøller, hvor det største marked findes i Norden og Europa. Virksomheden producerer også natur- og biogas og leverer yderligere tjenester i form af programmer til undersøgelse af udviklingen på energimarkedet. Ørsted blev stiftet i 2006 i en fusion af flere danske energiselskaber.

Globale aktier.

Canadian Solar Inc
Børsværdi
2.304 MUSD
Ejere?
1.266
3m
-22,38%

Tredjestørste solcelleproducent i verden med over 12.000 ansatte og har leveret mere end 29 GW i solcelleenergi.

Consolidated Edison
Børsværdi
34.791 MUSD
Ejere?
298
3m
+0,4%

Con Ed er et holdingselskab for Consolidated Edison of New York, eller CECONY, og Orange & Rockland, eller O&R. Disse forsyningsselskaber leverer damp, naturgas og elektricitet til kunder i det sydøstlige New York - inklusive New York City - og små dele af New Jersey. De to forsyningsselskaber genererer omkring 90 % af Con Eds indtjening. De øvrige 10 % af indtjeningen kommer fra investeringer i vedvarende energiprojekter og gas- og eltransmission. Disse investeringer har resulteret i, at Con Ed er blevet den næststørste ejer af PV-solenergikapacitet i brugsskala i USA.

CropEnergies AG
Børsværdi
1.267 MEUR
Ejere?
96
3m
-9,19%

Med base i Mannheim, Tyskland, er CropEnergies AG en af de førende producenter inden for bioethanol.

Enphase Energy
Børsværdi
43.576 MUSD
Ejere?
1.738
3m
+10,02%

Enphase Energy er en global energiteknologivirksomhed. Virksomheden leverer smarte, brugervenlige løsninger, der styrer solgenerering, lagring og kommunikation på én platform. Virksomhedens mikroinverterteknologi tjener primært solenergimarkedet på tagterrassen og producerer en fuldt integreret sol-plus-opbevaringsløsning. Geografisk henter det størstedelen af ​​omsætningen fra USA.

First Solar
Børsværdi
18.393 MUSD
Ejere?
1.369
3m
+32,71%

Amerikansk solcelleproducent som er en af verdens største. Blev grundlagt i 1999 og har leveret 17 GW i solcelleenergi.

Iberdrola SA
Børsværdi
65.896 MEUR
Ejere?
526
3m
+7,27%

Iberdrola er et af de største forsyningsselskaber i verden med elforsyningsvirksomhed i næsten 40 lande. Virksomheden har en portefølje på 53 gigawatt af vand-, vind-, naturgas-, kul- og atomkraftværker. Det er den største ejer af vindmølleparker i verden og repræsenterer en tredjedel af sin portefølje. Selvom virksomheden for nylig har udviklet eller erhvervet distributions- og elproduktionsaktiver i andre geografiske områder, er Spanien stadig hjemsted for omkring 50 % af sin elproduktionskapacitet. Iberdrola ejer og driver også el- og distributionsnetværk i Spanien, Storbritannien, Brasilien og USA.

Jinko Solar
Børsværdi
2.570 MUSD
Ejere?
646
3m
-18,48%

Verdens største solcelleproducent som ved Q3 2018 havde et estimat på at levere 11,8 GW i solcelleenergi alene i 2018.

NIO Inc.
Børsværdi
18.628 MUSD
Ejere?
23.645
3m
-38,87%

NIO Inc opererer i Kinas marked for førsteklasses elbiler. Virksomheden designer, producerer og sælger premium elektriske køretøjer, der driver innovationer inden for næste generations teknologier inden for tilslutningsmuligheder, autonom kørsel og kunstig intelligens.

Plug Power
Børsværdi
9.303 MUSD
Ejere?
6.299
3m
-43,54%

Plug Power Inc er en innovatør af moderne brint- og brændselscelleteknologi. Det har revolutioneret materialehåndteringsindustrien med sin full-service GenKey-løsning, som er designet til at øge produktiviteten, sænke driftsomkostningerne og reducere CO2-fodaftryk på en pålidelig og omkostningseffektiv måde. Virksomhedens GenKey-løsning kombinerer alle de nødvendige elementer for at drive, brænde og betjene en kunde. Med gennemprøvede brint- og brændselscelleprodukter erstatter virksomheden blysyrebatterier for at drive elektriske industrikøretøjer, såsom de gaffeltrucks, som kunderne bruger i deres distributionscentre. Dens ProGen-platform af modulære brændselscellemotorer giver OEM'er og systemintegratorer mulighed for at anvende brintbrændselscelleteknologi.

Siemens Gamesa Renewable Energy
Børsværdi
12.275 MEUR
Ejere?
2.106
3m
+0,28%

Siemens Gamesa er en førende producent af onshore og offshore vindmøller. Virksomheden er produktet af fusionen mellem Siemens Wind Power og Gamesa i 2017. Firmaet opererer i to forretningssegmenter: vindmøller og services. Siemens Gamesa bevarede sin position som den førende installatør af offshore-møller i 2020. Siemens Energy (et nyligt afledt spin-off fra Siemens AG) ejer 67 % af Siemens Gamesas aktier.

SolarEdge Technologies
Børsværdi
16.705 MUSD
Ejere?
1.223
3m
+7,67%

SolarEdge Technologies Inc. udvikler og sælger designs og optimerer inverter-systemer med jævnstrøm (DC) til solcelleanlæg (PV). SolarEdge Technologies' system består af strømoptimeringsmaskiner, invertere og skybaseret overvågningsplatforme og adresserer en bred vifte af solmarkedssegmenter lige fra kommercielle solcelleanlæg til små solcelleanlæg. SolarEdge Technologies sælger sine produkter direkte til ingeniør-, indkøbs- og byggefirmaer og indirekte gennem distributører og grossister med elektrisk udstyr.

SunPower
Børsværdi
4.224 MUSD
Ejere?
1.062
3m
-1,54%

Anden største solcelleproducent i USA med hovedsæde i Silicon Valley.

Sunrun
Børsværdi
6.943 MUSD
Ejere?
715
3m
-5,24%

Sunrun Inc. giver husejere ren, overkommelig solenergi og opbevaring. Virksomheden beskæftiger sig med design, udvikling, installation, salg, ejerskab og vedligeholdelse af solcelleanlæg i USA. Det sælger også solafledninger. Soltjenesteudbudet leveres gennem leasingaftaler og el-købsaftaler.

Tesla
Børsværdi
614.814 MUSD
Ejere?
45.433
3m
-29,33%

Tesla er et vertikalt integreret bæredygtigt energiselskab, der også har til formål at overføre verden til elektrisk mobilitet ved at fremstille elektriske køretøjer.

Investeringsforeninger med fokus på grøn energi.

Nordea Invest Klima og Miljø KL 1
Årlige omkostninger
1,49%
Aktivklasse
Aktie
Risiko
Nordea Invest Klima og Miljø investerer globalt i selskaber, der direkte eller indirekte er beskæftiget med aktiviteter til forbedring af klima og miljø. Der investeres især i selskaber indenfor alternativ energi, ressourceoptimering og miljøbeskyttelse. Porteføljen består af aktier, som er fundet ved en gennemgribende fundamental analyse, og dermed opnås der en stor tiltro til disse aktiers udvikling.

ETF'er med fokus på grønne investeringer.

Se et udvalg af grønne ETF'er nedenfor. Hvis du ønsker at se den fulde liste, kan du bruge vores ETF-screener.

iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)
Årlige omkostninger
0,65%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Investeringsmålet for denne fond er at give investorerne et samlet afkast under hensyntagen til både kapital- og indkomstafkast, som afspejler afkastet af S&P Global Clean Energy Index.

Invesco Solar Energy
Årlige omkostninger
0,69%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Fondens investeringsmål er at opnå det samlede nettoafkast af MAC Global Solar Energy Index ("Referenceindekset") fratrukket gebyrer, udgifter og transaktionsomkostninger.

Global X Wind Energy UCITS ETF - USD Accumulating
Årlige omkostninger
0,5%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Fondens investeringsmål er at levere investeringsresultater, der, før gebyrer og omkostninger, generelt svarer til pris- og afkastudviklingen for Solactive Wind Energy v2 Index ("Indekset").

Investeringsmuligheder i grønne obligationer.

Maj Invest Grønne Obligationer
Årlige omkostninger
0,56%
Aktivklasse
Obligationer
Risiko
Afdelingen investerer udelukkende i grønne obligationer, og målsætningen er at skabe et afkast, der mindst svarer til afkastet på danske statsobligationer med mellem løbetid. Afdelingen kan investere i grønne obligationer uanset type, kreditvurdering og valuta. Det vil sige statsobligationer, realkreditobligationer, erhvervsobligationer og obligationer i emerging markets. Investment grade obligationer udgør mindst 60 procent af porteføljen. Kreditobligationer kan udgøre op 70 procent, men high yield obligationer og obligationer uden rating må tilsammen højst udgøre 25 procent af porteføljen. Fonden kan have valutaeksponering, men mindst 40 procent af porteføljen skal være i euro eller danske kroner. Den samlede portefølje vil have en korrigeret varighed mellem 0 og 9 år.
iShares EUR Green Bond UCITS ETF EUR (Dist)
Årlige omkostninger
0,2%
Aktivklasse
Obligationer
Risiko

Fondens investeringsmål er at søge at give investorerne et samlet afkast under hensyntagen til både kapital- og indkomstafkast, som afspejler afkastet af Bloomberg Barclays MSCI Euro Green Bond SRI inklusive Nuclear Power Index.

Lyxor Green Bond (DR) UCITS ETF - Acc
Årlige omkostninger
0,25%
Aktivklasse
Obligationer
Risiko

Afdelingen er en indekssporende UCITS passivt forvaltet. Denne afdeling har bæredygtig investering som mål i henhold til artikel 9 i SFDR. Afdelingens referencevaluta er euro (EUR). Afdelingens investeringsmål er at spore både den opadgående og nedadgående udvikling af "Solactive Green Bond EUR USD IG Index" ("Indekset") denomineret i euro for at tilbyde en eksponering til markedet for grønne obligationer - samtidig med at volatiliteten af ​​forskellen mellem Afdelingens afkast og Indeksets afkast (“Sporingsfejlen”) minimeres. For månedlige sikrede aktieklasser vil Afdelingen også bruge en månedlig valutasikringsstrategi, i for at minimere virkningen af ​​udviklingen af ​​hver respektive aktieklassevaluta i forhold til valutaerne i hver indekskomponent Det forventede niveau af tracking error under normale markedsforhold forventes at være op til 0,50 %.

Nordnet­ Markets.

Få eksponering mod aktier, råvarer og indeks i både op- og nedgang.

Se udvalget her

Alle investeringer i finansielle instrumenter er forbundet med risiko og kan både stige og falde i værdi. Læs mere om risiko.

* Produkterne er kurtagefrie, hvis du afgiver ordren på nordnet.dk eller via en af vores handelsapplikationer, hvor værdien af ordren er højere eller lig med 1.000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR. For telefonordrer via mæglere og/eller ordrer på mindre end 1.000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR, betales kurtage ifølge Nordnets gældende prisliste. Ved handel med produkter i en anden valuta end din basisvaluta betaler du et automatisk vekselgebyr, hvis du ikke har en aktiv valutakonto på dit depot. Kontakt Nordnets Kundeservice for mere information.