Spring til hovedindhold

Grøn energi.

Har din portefølje grøn samvittighed?

​Den nye vaskemaskine skal være energibesparende, bilerne skal køre på el, og vi forsøger at skære ned på flyrejser og kødforbrug. Men hvad med de aktier, investeringsforeninger og ETF'er du vælger til porteføljen?

Ved du, hvordan du kan sammensætte en portefølje, som har fokus på grøn energi? Og hvad vil det egentlig sige?

I dette tema sætter vi fokus på grøn energi. Vi har samlet en række aktier, investeringsforeninger og ETF'er, som alle fokuserer på et bedre klima.

Læs det seneste indlæg om grønne investeringer på Nordnetbloggen.

Værdipapirerne i oversigterne nedenfor er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Nordiske aktier.


Aktie

Kommentar

NEL

Køb

Norsk hydrogen-selskab, som bl.a. har en fabrik i Herning, som har kapacitet til at producere 300 hydrogen-tankeanlæg om året. Brinten anvendes til at opbevare elektrisk energi.

SCATEC

Køb

Scatec ASA er en uafhængig solenergiproducent, der leverer en overkommelig og bæredygtig kilde til ren energi på verdensplan. Forretningsaktiviteten fungerer gennem segmenterne Power Production (PP), Drift og Vedligeholdelse (O&M), og Udvikling og Konstruktion (D&C). PP-segmentet omfatter Kalkbult- og Linde-fabrikkerne i Sydafrika, ASYV-fabrikken i Rwanda og fire fabrikker i Tjekkiet. O&M omfatter tjenester, der leveres til solenergianlæg, hvori Scatec Solar deltager, eller til tredjepartsanlæg, der er bygget af virksomheden. D&C omfatter udviklingsaktiviteter samt opførelse af solenergianlæg. Dets geografiske segmenter er Sydafrika, Egypten, Malaysia, Honduras, Jordan, Tjekkiet, Mozambique, Ukraine, Holland og Rwanda.

Vestas

Køb

Verdens største vindmølleproducent som har leveret over 16% af verdens vindturbiner.

Ørsted A/S

Køb

Danmarks største energiselskab som vil udfase kul og sørge for, at andelen af grøn energi udgør mere end 95% af den samlede energi i 2023. CO2-udledningen vil derved også blive reduceret, så den i 2023 er reduceret med 96%.


Globale aktier.


Aktie

Kommentar

Canadian Solar Inc

Køb

Tredjestørste solcelleproducent i verden med over 12.000 ansatte og har leveret mere end 29 GW i solcelleenergi.

Consolidated Edison

Køb

Con Ed er et holdingselskab for Consolidated Edison of New York, eller CECONY, og Orange & Rockland, eller O&R. Disse forsyningsselskaber leverer damp, naturgas og elektricitet til kunder i det sydøstlige New York - inklusive New York City - og små dele af New Jersey. De to forsyningsselskaber genererer omkring 90 % af Con Eds indtjening. De øvrige 10 % af indtjeningen kommer fra investeringer i vedvarende energiprojekter og gas- og eltransmission. Disse investeringer har resulteret i, at Con Ed er blevet den næststørste ejer af PV-solenergikapacitet i brugsskala i USA.

CropEnergies AG

Køb

Med base i Mannheim, Tyskland, er CropEnergies AG en af de førende producenter inden for bioethanol.

Enphase Energy

Køb

Enphase Energy er en global energiteknologivirksomhed. Virksomheden leverer smarte, brugervenlige løsninger, der styrer solgenerering, lagring og kommunikation på én platform. Virksomhedens mikroinverterteknologi tjener primært solenergimarkedet på tagterrassen og producerer en fuldt integreret sol-plus-opbevaringsløsning. Geografisk henter det størstedelen af ​​omsætningen fra USA.

First Solar

Køb

Amerikansk solcelleproducent som er en af verdens største. Blev grundlagt i 1999 og har leveret 17 GW i solcelleenergi.

Iberdrola SA

Køb

Iberdrola er et af de største forsyningsselskaber i verden med elforsyningsvirksomhed i næsten 40 lande. Virksomheden har en portefølje på 53 gigawatt af vand-, vind-, naturgas-, kul- og atomkraftværker. Det er den største ejer af vindmølleparker i verden og repræsenterer en tredjedel af sin portefølje. Selvom virksomheden for nylig har udviklet eller erhvervet distributions- og elproduktionsaktiver i andre geografiske områder, er Spanien stadig hjemsted for omkring 50 % af sin elproduktionskapacitet. Iberdrola ejer og driver også el- og distributionsnetværk i Spanien, Storbritannien, Brasilien og USA.

Jinko Solar

Køb

Verdens største solcelleproducent som ved Q3 2018 havde et estimat på at levere 11,8 GW i solcelleenergi alene i 2018.

NIO Inc.

Køb

NIO Inc opererer i Kinas marked for førsteklasses elbiler. Virksomheden designer, producerer og sælger premium elektriske køretøjer, der driver innovationer inden for næste generations teknologier inden for tilslutningsmuligheder, autonom kørsel og kunstig intelligens

Plug Power

Køb

Plug Power Inc er en innovatør af moderne brint- og brændselscelleteknologi. Det har revolutioneret materialehåndteringsindustrien med sin full-service GenKey-løsning, som er designet til at øge produktiviteten, sænke driftsomkostningerne og reducere CO2-fodaftryk på en pålidelig og omkostningseffektiv måde. Virksomhedens GenKey-løsning kombinerer alle de nødvendige elementer for at drive, brænde og betjene en kunde. Med gennemprøvede brint- og brændselscelleprodukter erstatter virksomheden blysyrebatterier for at drive elektriske industrikøretøjer, såsom de gaffeltrucks, som kunderne bruger i deres distributionscentre. Dens ProGen-platform af modulære brændselscellemotorer giver OEM'er og systemintegratorer mulighed for at anvende brintbrændselscelleteknologi.

Siemens Gamesa Renewable Energy

Køb

Siemens Gamesa er en førende producent af onshore og offshore vindmøller. Virksomheden er produktet af fusionen mellem Siemens Wind Power og Gamesa i 2017. Firmaet opererer i to forretningssegmenter: vindmøller og services. Siemens Gamesa bevarede sin position som den førende installatør af offshore-møller i 2020. Siemens Energy (et nyligt afledt spin-off fra Siemens AG) ejer 67 % af Siemens Gamesas aktier.

SolarEdge Technologies

Køb

SolarEdge Technologies Inc. udvikler og sælger designs og optimerer inverter-systemer med jævnstrøm (DC) til solcelleanlæg (PV). SolarEdge Technologies' system består af strømoptimeringsmaskiner, invertere og skybaseret overvågningsplatforme og adresserer en bred vifte af solmarkedssegmenter lige fra kommercielle solcelleanlæg til små solcelleanlæg. SolarEdge Technologies sælger sine produkter direkte til ingeniør-, indkøbs- og byggefirmaer og indirekte gennem distributører og grossister med elektrisk udstyr.

SunPower Corporation

Køb

Anden største solcelleproducent i USA med hovedsæde i Silicon Valley.

Sunrun Inc.

Køb

Sunrun Inc. giver husejere ren, overkommelig solenergi og opbevaring. Virksomheden beskæftiger sig med design, udvikling, installation, salg, ejerskab og vedligeholdelse af solcelleanlæg i USA. Det sælger også solafledninger. Soltjenesteudbudet leveres gennem leasingaftaler og el-købsaftaler.

Tesla

Køb

Tesla er et vertikalt integreret bæredygtigt energiselskab, der også har til formål at overføre verden til elektrisk mobilitet ved at fremstille elektriske køretøjer.


Investeringsforeninger med fokus på grøn energi.


Investeringsforening

Investeringsmålsætning

ISIN


Årlige omkostninger

Nordea Invest Klima og Miljø KL 1

Køb

Nordea Invest Klima og Miljø investerer globalt i selskaber, der direkte eller indirekte er beskæftiget med aktiviteter til forbedring af klima og miljø. Der investeres især i selskaber indenfor alternativ energi, ressourceoptimering og miljøbeskyttelse. Porteføljen består af aktier, som er fundet ved en gennemgribende fundamental analyse, og dermed opnås der en stor tiltro til disse aktiers udvikling.

DK0060192185


1,56%


ETF'er med fokus på grønne investeringer.

Se et udvalg af grønne ETF'er nedenfor. Hvis du ønsker at se den fulde liste, kan du bruge vores ETF screener.

ETF

Beskrivelse

ISIN

Årlige omkostninger

iShares global clean energy

Køb

Investeringsmålet for denne fond er at give investorerne et samlet afkast under hensyntagen til både kapital- og indkomstafkast, som afspejler afkastet af S&P Global Clean Energy Index.

IE00B1XNHC34

0,65%

Invesco Solar Energy

Køb

Fondens investeringsmål er at opnå det samlede nettoafkast af MAC Global Solar Energy Index ("Referenceindekset") fratrukket gebyrer, udgifter og transaktionsomkostninger.

IE00BM8QRZ79

0,69%

Global X Wind energy

Køb

Fondens investeringsmål er at levere investeringsresultater, der, før gebyrer og omkostninger, generelt svarer til pris- og afkastudviklingen for Solactive Wind Energy v2 Index ("Indekset").

IE000JNHCBM6

0,50%


Investeringsmuligheder i grønne obligationer.


ETF / Investeringsforening

Beskrivelse

ISIN

Årlige omkostninger

Maj Invest Grønne Obligationer

Køb


Afdelingen investerer udelukkende i grønne obligationer, og målsætningen er at skabe et afkast, der mindst svarer til afkastet på danske statsobligationer med mellem løbetid. Afdelingen kan investere i grønne obligationer uanset type, kreditvurdering og valuta. Det vil sige statsobligationer, realkreditobligationer, erhvervsobligationer og obligationer i emerging markets. Investment grade obligationer udgør mindst 60 procent af porteføljen. Kreditobligationer kan udgøre op 70 procent, men high yield obligationer og obligationer uden rating må tilsammen højst udgøre 25 procent af porteføljen. Fonden kan have valutaeksponering, men mindst 40 procent af porteføljen skal være i euro eller danske kroner. Den samlede portefølje vil have en korrigeret varighed mellem 0 og 9 år.

DK0061281060

0,62%

iShares EUR green bond UCITS ETF EUR(dist)

Køb

Fondens investeringsmål er at søge at give investorerne et samlet afkast under hensyntagen til både kapital- og indkomstafkast, som afspejler afkastet af Bloomberg Barclays MSCI Euro Green Bond SRI inklusive Nuclear Power Index.

IE00BMDBMN04

0,64%

Lyxor Green Bond (DR) UCITS ETF - Acc

Køb

Afdelingen er en indekssporende UCITS passivt forvaltet. Denne afdeling har bæredygtig investering som mål i henhold til artikel 9 i SFDR. Afdelingens referencevaluta er euro (EUR). Afdelingens investeringsmål er at spore både den opadgående og nedadgående udvikling af "Solactive Green Bond EUR USD IG Index" ("Indekset") denomineret i euro for at tilbyde en eksponering til markedet for grønne obligationer - samtidig med at volatiliteten af ​​forskellen mellem Afdelingens afkast og Indeksets afkast (“Sporingsfejlen”) minimeres. For månedlige sikrede aktieklasser vil Afdelingen også bruge en månedlig valutasikringsstrategi, i for at minimere virkningen af ​​udviklingen af ​​hver respektive aktieklassevaluta i forhold til valutaerne i hver indekskomponent Det forventede niveau af tracking error under normale markedsforhold forventes at være op til 0,50 %.

LU1563454310

0,25%


Nordnet­ Markets.

Kurtagefri* eksponering mod grønne aktier.

Alle investeringer i finansielle instrumenter er forbundet med risiko og kan både stige og falde i værdi. Læs mere om risici nedenfor og under afsnittet Risici.

* Produkterne er kurtagefrie, hvis du afgiver ordren på nordnet.dk eller via en af vores handelsapplikationer, hvor værdien af ordren er højere eller lig med 1.000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR. For telefonordrer via mæglere og/eller ordrer på mindre end 1.000 SEK/DKK/NOK eller 100 EUR, betales kurtage ifølge Nordnets gældende prisliste. Ved handel med produkter i en anden valuta end din basisvaluta betaler du et automatisk vekselgebyr, hvis du ikke har en aktiv valutakonto på dit depot. Kontakt Nordnets Kundeservice for mere information.