Spring til hovedindhold

Fortsætter opturen for Novo Nordisk?

Novo Nordisk-aktien er steget til nye højder og er blevet en darling for alle investorer i hele verden. Nærmer vi os et punkt, hvor euforien er ved at få overhånd, og aktien står foran en nedtur, eller kan opturen fortsætte?

Novo Nordisk-aktien er steget til nye højder og er blevet en darling for alle investorer i hele verden. Nærmer vi os et punkt, hvor euforien er ved at få overhånd, og aktien står foran en nedtur, eller kan opturen fortsætte?Analysen er skrevet af Thorleif Jackson, direktør og porteføljeforvalter i investeringsselskabet Jackson FamilieInvest.

Siden fusionen i 1989 er Novo Nordisks indtjening steget HVERT ÅR. Grafen nedenfor viser udviklingen i indtjeningen pr. aktie år for år siden 1979.

Indtjening pr. aktie, EPS:

Kilder: Årsrapporter (historiske tal) og MarketScreener.com (estimater). Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, ligesom estimater ikke garanterer fremtidig udvikling.

EPS er vokset fra 0,125 kr. i 1990 til 18,62 kr. i 2023, svarende til en gennemsnitlig tilvækst på 16,4% p.a. Væksten har ikke været konstant. Se nedenstående graf.

EPS-vækst:

Kilder: Årsrapporter (historiske tal) og MarketScreener.com (estimater). Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, ligesom estimater ikke garanterer fremtidig udvikling.

I årene 2017, 2018 og 2019 var væksten eksempelvis helt nede omkring 3% p.a. Væksten accelererede i 2020, 2021 og 2022, og væksten gik helt grassat med 52% i 2023. Markedet forventer pt., at EPS vokser fra 18,62 kr. i 2023 til 32,81 kr. i 2026. Det svarer til fornyet vækst på ca. 21% p.a. Væksten er især drevet af et stærkt salg af selskabets fedmemedicin.

Kurs:

Novo Nordisk-aktien har de seneste 20 år det meste af tiden været prissat i en forholdsvist smal kurskanal mellem P/E=17 og P/E=30:

Kilder: Årsrapporter (historisk indtjening), MarketScreener.com (estimater) og Yahoo! Finance (aktiekurser). Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, ligesom estimater ikke garanterer fremtidig udvikling.

Indtil 2022 var Novo Nordisks absolut højeste prissætning P/E2000=38 i januar 2001. Efterfølgende faldt kursen næsten 50%. Aktien var også prissat over kanalen i 2015 og faldt efterfølgende 40% fra kurs 200 kr. til kurs 120 kr. Netop nu er Novo Nordisk med kurs 913 kr. rekordhøjt prissat svarende til P/E2023=49 og P/E2024=40.

Kan forventningerne blive indfriet?

Hvis indtjeningen udvikler sig som forventet af markedet lige nu (EPS2026=32,81 kr.), og Novo Nordisk om små tre år igen handles inden for kurskanalen (PE=17-30), kan vi forvente en aktiekurs i december 2026 i niveauet 558-984 kr. Det kursmål levner ikke meget upside. Det er selvfølgelig muligt, at forventningerne opjusteres i de kommende år, ligesom det er muligt, at prissætningen forbliver på det nuværende niveau eller stiger yderligere.

Men det mest sandsynlige for den konservative investor er trods alt, at forventningerne mere eller mindre indfries. Det vil nok skuffe en del investorer, der forventer mere, og resultatet kan blive, at aktiekursen falder lidt tilbage, og igen handles inden for kurskanalen. Hvis man tror på dette scenarie, kan man overveje, om mn vil tage lidt gevinst hjem, hvis man allerede har mange Novo Nordisk-aktier i porteføljen.

Mit umiddelbare gæt er imidlertid, at indtjeningen vil blive realiseret eller overgået. Og mit gæt er også, at Novo Nordisk vil forblive en darling blandt alverdens investorer i de kommende år. Mit bedste gæt er, at prissætningen vil forblive i niveauet P/E=40 til P/E=50 de næste 2-3 år. Hvis indtjeningen udvikler sig som forventet, og prissætningen forbliver, hvor den er, kan vi forvente en kurs i niveauet 1.300-1.650 kr. i december 2026. Det giver et kurspotentiale på 42-81% på 33 måneder eller 14-24% p.a. Dertil kommer udbytter på ca. 1% p.a., så det samlede forventede afkast kan blive så højt som 15-25% p.a.

Hvad mener du om Novo Nordisks kursridt mod skyerne? Tror du, opturen fortsætter, eller er det kun et spørgsmål om tid, hvornår aktien krakker 40-50% som i 2001 og 2016?

Dette er ikke en købsanbefaling eller en salgsanbefaling. Kursen på Novo Nordisk kan stige eller falde, og læseren er selv ansvarlig for sine handler.

Thorleif Jackson ejer selv aktier i Novo Nordisk, der både indgår i Jackson FamilieInvests portefølje og i Fundamentalporteføljen. Novo Nordisk er også den største position i Thorleif Jacksons pensionsdepot.

Dette materiale er udarbejdet af Thorleif Jackson og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Thorleif Jackson har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 12. marts 2024 kl. 14:15.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Thorleif Jackson modtager honorar fra Nordnet. Honoraret er aftalt på forhånd og er ikke afhængig af materialets indhold eller de virksomheder, som er omtalt heri.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
13 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Søren Alstrup
Søren Alstrup
2024-03-14 14:29

Har forfatteren overvejet hvad der eventuelt kan ske på det amerikanske marked hvis Donald Trump bliver USAs næste president, han har jo lovet at arbejde for at medicin markedet kommer amerikanske virksomheder (her Elli Lily) til gode?

jesper
jesper
2024-03-14 09:03

Novo satser helt vildt på at forøge produktionen i en sådan grad at jeg tænker, om der er flere ting, end dem vi allerede har hørt om, wegovy har effekt på, der er undersøgelser igang vedr. demens, måske de har en klar forventning om positive data der, det vil da virkelig rykke, jeg har lige læst bogen, Gopler ældes baglæns, af Nicklas Brendborg, den handler om videnskabens svar på et længere liv, der beskrives et par undersøgelser, fra områder hvor folk blir meget gamle, og der nævnes at de folk producerer mere af et bestemt insulin, end normalt, så der… Læs mere

Jesper Hansen
Jesper Hansen
2024-03-13 20:46

Det lyder lidt mærkeligt at du Thorleif pludselig afviger fra dine data og nøgletal…. Novo Nordisk har også ligget i sit P/e-kanal tidligere uanset at der har været utallige flotte opjusteringer. Og den flotte vækst de sidste par år er jo kun muligt de næste ca 3 år til patent udløber og der vil komme massiv konkurrence og prispres. Jeg er med på at Novo har mulige kandidater til at overtage noget, men deres vækst efter 27/28 vil blive mindre eller ligefrem stagnere og så kommer aktien til at se meget dyrere ud end selv de dyreste teknologiaktier (som nok… Læs mere

Verner Madsen
Verner Madsen
Svar til  Jesper Hansen
2024-03-13 21:08

En operation af mavesækken virker ikke nødvendigvis til evig tid, der er adskillige eksempler på at patienterne med tiden spiser mere og mere og dermed udvider mavesækken så de igen bliver overvægtige! Det kræver også at patienterne selv omstiller deres spisevaner hvis de ikke skal tage på igen!

Per Lund
Per Lund
Svar til  Jesper Hansen
2024-03-14 03:15

At man skal blive ved med at tage wegovy resten af livet er en tilsnigelse, der er nu undersøgelser som peger på at ophører man med de usunde vaner og istedet tilegner sig sunde madvaner og lejlighedsvis motion, så er vægt tabet permanent, og yderligere er der flere andre fordele som positiv indvirkning på nyrer samt hjerte kar risici . Dette er ikke kejserens nye klæder, men derimod en ægte blockbuster fra Novo , som vi bør være stolte af . Ej heller bør man frygte patent udløb da disse nye patenter løber i årtier og Novo pipeline er stærk… Læs mere

Uffe Gren
Uffe Gren
2024-03-13 20:45

Ser man på Novos hovedkonkurrent LLY, så er der stor forskel på PE-værdierne.

PE-værdier pr 13/3:
Novo 49.13
LLY 132.75

Så hvis LLYs PE-værdi er et pejlemærke for Novo, så er der en del upside tilbage i NN endnu. Men vi får se.

David Pedersen
David Pedersen
2024-03-13 16:12

P/E mellem 17 og 30 tror jeg passer til sukkersyge markedet. Dertil skal ligges realiseret og forventningerne til slankeprodukterne. Hvor stort det bliver er svært at gætte på, men måske x2, så vi kikker ind i 34-60 i P/E.

Kristian E. Jensen
Kristian E. Jensen
2024-03-13 08:55

Jeg tror på at fedme epidemien vokser, men med så meget opmærksomhed må der også komme nogle konkurrenter på banen.

PA.Invest..
PA.Invest..
2024-03-12 15:19

Når En Virksomhed har fået Prædikatet:Europas mest Værdifulde…og til stadighed indfrier forventningerne..burde opturen næppe stoppe her…tværtimod vil aktien stige markant….med venlig hilsen Per Andersen