Spring til hovedindhold

Hvad med de sektorer dér?

Dette indlæg er markedsføring.

Introduktion til sektorer

Verden er inddelt i 11 sektorer (brancher). Alle selskaber på aktiemarkedet hører til en af disse sektorer. Når vi investerer er der flere fordele ved at have disse sektorer for øje. Oftest er det nemlig sådan, at det går godt for nogle brancher, mens det går mindre godt for andre brancher. Ved at sprede vores aktier ud over flere sektorer, sikrer vi, at vi ikke er alt for eksponeret overfor fald i én sektor. Samtidig kan sektorerne være hjælpsomme til at få et hurtig overblik over aktiemarkedet – som ellers til tider kan være lidt uoverskueligt. 

Den inddeling vi i dette indlæg går ud fra hedder Global Industry Classification Standard, og forkortes GICS. Inddelingen er udviklet i 1999 i et samarbejde mellem de amerikanske selskaber Morgan Stanley Capital International (MSCI) og S&P Dow Jones Indices. CICS inddeler som sagt alle virksomheder i 11 sektorer, og derudover i 24 industrigrupper, 69 industrier og 158 sub-industrier.

I dette blogindlæg gives der en let introduktion til de 11 sektorer, så læs med og få et indblik i hvordan aktiemarkedet kan deles op. 

Teknologi (Information Technology)

Den sektor der fylder absolut mest på aktiemarkedet er teknologi. Sektoren er vokset kraftigt de seneste år, og fylder i dag utroligt meget i verdensøkonomien. Teknologisektoren kan kategoriseres som alt der har med software, hardware, andet teknologi og IT services at gøre. Teknologisektoren omfatter blandt andet virksomheder som Apple, Alphabet Inc, Microsoft og Intel. 

Sektoren fylder pt 21,1 procent på verdensindekset MSCI ACWI Index.

Finans (Finance)

Finanssektoren er den andenstørste sektor i verden. Under denne sektor finder man virksomheder der beskæftiger sig med finansiering, kapitalmarkederne, investering, forsikring med mere. Eksempler på virksomheder i sektoren kan være Danske bank, Goldman Sachs og Tryg.

Sektoren fylder pt 13,05 procent på verdensindekset MSCI ACWI Index.

Sundhed (Health Care)

Vi mennesker bliver ældre og ældre for hver generation. Dette skyldes til dels bedre levevilkår, og derudover de fremskridt der hele tiden sker i sektoren sundhed. Sektoren står for alt der har med sundhed at gøre, så eksempelvis hospitaler og medicin. Eksempler på virksomheder i sektoren kan være Novo Nordisk, Genmab eller Pfizer.

Sektoren fylder pt 12,8 procent på verdensindekset MSCI ACWI Index.

Cyklisk forbrug (Consumer Discretionary)

Cyklisk forbrug kan betegnes som alt det vi ikke har brug for, men synes er rart at have alligevel. Dette kan eksempelvis være rejser, designertøj, gambling eller møbler. Eksempler på selskaber i sektoren cyklisk forbrug kan være Nike, Starbucks eller Hilton Worldwide Holding. 

Sektoren fylder pt 12,1 procent på verdensindekset MSCI ACWI Index.

Kommunikation (Communication Services)

I takt med den øgede globalisering bliver kommunikationssektoren vigtigere og vigtigere. Vi forventer at kunne komme i kontakt med venner og bekendte hvor som helst, når som helst. Vi streamer også flere og flere film og serier. Alt dette er forbundet til kommunikationssektoren. Eksempler på virksomheder i sektoren kunne være  AT&T, Netflix, 3 eller 21st Century Fox. 

Sektoren fylder pt 9,44 procent på verdensindekset MSCI ACWI Index.

Industri (Industrials)

Industrisektoren er meget bred, og dækker både over eksempelvis selskaber der fremstiller produktionsanlæg, men også selskaber der står for transport og shipping. Eksempler på selskaber i sektoren kan være AP Møller Mærsk, DSV eller United Airlines Holding.

Sektoren fylder pt 9,26 procent på verdensindekset MSCI ACWI Index.

Forbrug (Consumer Staples)

Sektoren forbrug producerer langt størstedelen af de produkter du kan finde hvis du tager en tur i supermarkedet. Det kan eksempelvis være pasta, tobak, alkohol og husholdningsprodukter. Denne sektor er en af de mere stabile, idet vi altid har brug for mad og drikke mv. Eksempler på selskaber i sektoren kan være Nestlé, Unilever eller Carlsberg

Sektoren fylder pt 8,1 procent på verdensindekset MSCI ACWI Index.

Råvarer (Materials)

Samtlige industrier bruger råvarer til enten produktion eller udvikling af deres produkter, og sektoren råvarer er derfor uhyre vigtig. Råvarersektoren står blandt andet for at fremstille træ, jern, guld, ædelmetaller og meget mere. Eksempler på selskaber i sektoren kan være BHP Group, International Paper og Barrick Gold Corp.

Sektoren fylder pt 4,76 procent på verdensindekset MSCI ACWI Index.

Energi (Energi)

Energisektorens står for udvinding og produktion olie, gas, kul, grøn energi og mange andre energiformer. I takt med at levestandarden rundt om i verden forøges, stiger efterspørgslen efter energi. Eksempler på selskaber i energisektoren kan være Saudi Aramco, Exxon Mobil eller Ørsted.

Sektoren fylder pt 3,3 procent på verdensindekset MSCI ACWI Index.

Forsyning (Utilities)

Denne sektor står for at forsyne private husstande og virksomheder med eksempelvis elektricitet, gas, vand med mere. Eksempler på selskaber fra forsyningsbranchen kan være American Water Works, Brookfield Infrastructure Partners eller NextEra Energy.

Sektoren fylder pt 3,24 procent på verdensindekset MSCI ACWI Index.

Ejendom (Real Estate)

Sektoren ejendom er den der fylder mindst på verdensindekset MSCI ACWI, men er samtidig en af de sektorer der har størst påvirkning på vores dagligdag. Ejendomssektoren består af alt der har med udvikling, salg og forvaltning af ejendomme at gøre. Dette kan eksempelvis være entreprenørselskaber, ejendomsmæglere eller udlejere af ejendomme. Eksempler på selskaber i sektoren kan være Equinx Inc., Crown Castle International eller Nybolig. 

Sektoren fylder pt 2,85 procent på verdensindekset MSCI ACWI Index.

Opsummering

Nu ved du forhåbentligt lidt mere om de 11 sektorer. Det kan som investor være en god tommelfingerregel at hver sektor skal fylde lige så meget i ens portefølje, som den gør på verdensindekset. Dette skal dog tages med et gran salt, og hvis de to andele ikke er ens, er det også helt fint. Du kan eventuelt læse mere om indekset hos MSCI side for indekset ACWI.

Hvis du har lyst til at sparre med andre om dine egne aktier kan du fx gøre det i de store investorgrupper jeg driver på  Facebook: Aktieklubben Danmark og Kvindelogen.

Kh Sarah

www.opheliainvest.dk
www.forlagetpenge.dk

Ansvarsfraskrivelse

Og hey, husk lige, at jeg jo bare er mig, en blond sociolog, uden særlige forudsætninger for at vide mere om aktier og økonomi end dig. Derfor er alle valg du træffer dine egne. Jeg deler blot mine (umanerlig mange) tanker om egen vej med dig:)

Sarah Ophelia MøssPartner
Kommunikatør, sociolog og forfatter

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer