Spring til hovedindhold

Karakterbogen 2. kvartal: Leverede Carlsberg kvartalets bedste regnskab? Probably.

Carlsberg tager sammen med ISS topkaraktererne, mens Danske Bank, Netcompany og AMBU desværre isolerer sig i bunden. Regnskabssæsonen har været ”god”, men ikke fremragende, og kursreaktionerne på præstationerne har været større end længe. Forskellen mellem merpræstation og skuffelse har været meget synlig og mærkbar.

Carlsberg tager sammen med ISS topkaraktererne, mens Danske Bank, Netcompany og AMBU desværre isolerer sig i bunden. Regnskabssæsonen har været ”god”, men ikke fremragende, og kursreaktionerne på præstationerne har været større end længe. Forskellen mellem merpræstation og skuffelse har været meget synlig og mærkbar.

Den fremragende præstation

12: Carlsberg: Resultatet var markant bedre end forventningerne. Organisk vækst, produktmix, omkostningsstyring og god eksekvering. Listen af positive underkomponenter er lang. Carlsberg er finansielt dygtige til at skrue op og ned for det, som de selv har styr på: omkostninger. Rusland er ude af investeringsligningen for investorerne. Leverede Carlsberg den bedste regnskabspræstation? Probably.

Den fortrinlige præstation

10: ISS: Opjusterer igen. Mange bække små får ISS til at bevæge sig i den rigtige retning. ISS gik ikke i ”inflationsfælden” (stigende omkostninger, som ikke kan sendes videre til kunderne). Der er stadig udfordringer og forbedringsmuligheder, men tingene går i den rigtige retning. Jacob Aarup-Andersen er godt på vej til at genopbygge tilliden.

10: Novo Nordisk: Opjustering, men investorernes jubel udeblev. Det skyldtes dog ikke regnskabet, men mere kombinationen af store kursstigninger forud, høje forventninger og at der på marginalen kan findes små hår i investeringssuppen. Novo Nordisk forbliver dog solidt positioneret i toppen.

Den gode præstation

7↑: Coloplast: Er Coloplast færdig med tomgangsperiode med skuffende resultater? Høj prisfastsættelse og mellemfornøjede resultater har ikke været en god investeringscocktail. Derfor har aktien været sendt på en større rutsche- og nedtur. Slutter den periode nu?

7↑ FLS: Bedre end ventet på ordreindgang, omsætning, margin. Løfter omsætningsforventningerne til ”mining” med en milliard, som også er det niveau, som årsforventningerne opjusteres med.

7↑: Jyske Bank: Solidt regnskab i tråd med tidligere annoncering. De seneste kvartaler har Jyske Bank skiftet investeringsham. De nærmer sig investorerne, guider snævrere og leverer mere konsistent, har færre svinkeærinder, højere egenkapitalforrentning og styr på omkostningerne.

7: Mærsk: Bliver ved med nærmest at skovle penge ind over rælingen. Forsyningskæderne er måske langsomt ved at ”tø op”. Det adstadige tempo kommer aktionærerne til gode. Endnu et ”gulddukat-kvartal”. 2022 bliver med sikkerhed det hidtil bedste år nogensinde.

7: DSV: Leverer den forventede opjustering.

7: Tryg(t) regnskab giver et syvtal.

7: Novozymes: Opjustering/oppræcisering. Novozymes forsøger at vride sig fri af perioden præget af (for) lav vækst. De seneste kvartaler har været langt bedre end de foregående.

7: GN Store Nord: Langt bedre end frygtet efter seneste kvartalers svage og skuffende regnskaber og nedjusteringer fra Sonova/Demant. Negativ præcisering ventet og reelt formentlig uundgåelig. Steelseries køb uheldig timet kapitalallokering.

Den jævne, men ikke prangende præstation

4↑: Chr. Hansen: Vækstpræcisering på stedet.

4: Ørsted: Skuffer på indtjening regnskabets underkomponenter, men hæver forventningerne til helåret. Aktien falder med 10% på 2 dage.

4: Vestas: Det ventede svage regnskab med en negativ afvigelse fra det forventede på næsten alle punkter, men ikke meget svagere end ventet/frygtet. Markedslederen går foran og hæver priserne, og investorerne er tilfredse med at veksle skuffende ordreindgang med 22% vækst år/år på landvindmøllepriser.

4: Pandora: Fastholder forventningerne: overraskende stor kurslussing, drevet af svage USA-tal. Ikke meget prangende, men heller ikke et så dårligt regnskab, synes jeg, som et massivt kursfald giver indtrykket af.

Den skuffende præstation

02-4: Demant: På 20 minutter d. 16/8 kom der to nedjusteringer. Først fra Sonova og siden Demant. Nedjustering skyldes overvejende ”communications”, hvor nogle investorer måske vil spørge sig selv, om selskabet har sin rette berettigelse og størrelse. 3% lavere EBIT takseret til 7-9% kursnedsabling. En hård medfart.

00-02: Rockwool: Nedjusterer EBIT-margin fra 13% til 10-12%. Ikke rettidig inflationsstyring.

00-02: Danske Bank: Leverede svagest af alle større banker i Norden. I en turbulent renteperiode springer det i øjnene, at Danske Bank havde en uheldig finansiel hånd eller manglede den nødvendige disciplin til at styre renterisici. Samtidig er omkostninger stadig alt for høje. De gode tider lader vente på sig.

Ikke bestået

00: Lundbeck: Forventningerne til regnskabet blev opjusteret i starten af august. Efter gode data mod Alzheimers/agitation tog investorerne udgangspunkt i, at nyhedsstrømmen med hensyn til deres forskningspipeline ville blive neutral på kort sigt. Regnskab som sådan fornuftigt, men Lundbeck har en forunderlig evne til at gøre det svært for sig selv i sin kommunikation og forventningsstyring. Frit efter kunstskøjteløb: 7 for det tekniske, 00 for det kunstneriske indtryk.

00: AMBU: Ottende nedjustering på stribe. Bestyrelsen fyrede i 2019 Lars Marcher og vedtog strategiændring. Siden fulgte otte nedjusteringer på stribe. ”Forever forward”, som der står øverst på hjemmesiden, lyder anstrengt.

00: Netcompany: Omsætning under det forventede, og en række faktorer påvirker ydermere profitabiliteten negativt; ikke mindst sygefravær post COVID-19. Begynder selskabet at kunne mærke vækst- og integrationsudfordringer af den stærke vækst og de mange nye kunder? Hvordan kan Netcompany ramme så langt fra analytikere og investorernes forventninger? Netcompany får et ordentligt spark over skinnebenet og skal genopbygge tilliden de kommende kvartaler. Selskabet har fået en stor tillidsridse i lakken – kvartalets nedrykker.

BEMÆRK: Karakterbogen er min subjektive opfattelse af regnskaberne. Det er ikke meningen, at alle selskaber skal kommenteres.


Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-08-28 14:54

Mærsk med et 7-tal for et regnskab, som intet dansk selskab kan slå de næste 10 år.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-29 09:32

Hej Simon Tak for din kommentar: Her lidt om mine karakterovervejelser: Karakterbogen er ingen indkøbsliste for investorerne. Jeg rådgiver ikke og giver ikke anbefalinger. Man kan altså ikke ud af karaktererne aflæse, at man eksempelvis skal investere i Carlsberg/ISS eller sælge ud af AMBU/Netcompany. Jeg giver karakterer efter den præstation, som selskabet selv har en indflydelse på. Jeg giver ikke karakterer efter overskuddets størrelse eller ditto underskud. Hvis det var sådan var Maersk aktuelt selvskreven til at få 12 i 2021/2022 hver gang. Deres overskud er dog ikke i al væsentlighed skabt af at Maersk ved egen kraft har fået… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-08-26 08:19

Det er et rigtig godt indlæg med en god karakter givning og gode præcise kommentarer til de enkelte firmaer. Indlægget må endelig gentages og gerne for endnu flere firmaer.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-26 08:37

Hej Jørn Tak for din kommentar og godt at du følger med. Karakterbogen tager tid, men feed back tilsiger, at det er umagen og tidsforbruget værd. Der er ikke planer og desværre plads til en udvidelse. Mig bekendte er denne publikation den eneste i Norden, som zoomer ind på præstationerne for danske og/eller nordiske aktier på den måde som jeg gør. Karaktererne for en præstation bliver givet ud fra mit kendskab til “industrien” og casen, og det kræver, som læserne ved, at man har et stort og velvedligeholdt “bibliotek”. Man kunne vælge at give karakterer til flere selskaber ud fra… Læs mere