Spring til hovedindhold

Kender du aldersopsparingen? Sådan kan du sende dine børn lidt tidligere på pension

Aldersopsparing

Aldersopsparingen er stadig ukendt blandt mange danskere. Men pensionsordningen kan for rigtigt mange være en interessant størrelse – specielt for dig med børn.

Tre ud af fire danskere kender ikke aldersopsparingen, viser en undersøgelse fra Sampension. Det vil vi gerne gøre op med. For aldersopsparingen er en enormt attraktiv opsparingsmulighed – ikke bare for dig selv, men også for dine børn. Her er, hvad du skal vide.

Aldersopsparingen er en pensionsopsparing. Den giver dig mulighed for at indbetale et fastsat beløb hvert år og samtidig investere det til den lavest mulige skattesats på 15,3 procent. Aldersopsparingen bliver desuden beskattet efter lagerprincippet.

Aldersopsparingen er et hit hos Nordnet
Nordnets kunder er allerede glade for aldersopsparingen. I dag har vores kunder lige så mange aldersopsparinger, som de har ratepensioner. Vi mener dog, at mange flere kan få glæde af en aldersopsparing.

Tyvstart børnenes pension

Du kan både oprette en aldersopsparing til dig selv, men du kan også oprette en aldersopsparing til dine børn. Og her kan du potentielt gøre dem en kæmpe tjeneste. For opretter du en aldersopsparing til børnene, sikrer du dem udbetalingsretten, der er fastsat dags dato.

På den måde er børnene ikke afhængige af, at deres pensionsalder først bliver fastsat den dag, de selv starter i job og opretter deres første pensionsopsparing. Og hvordan aldersgrænsen for pensionen udvikler sig, kan ingen spå om.

For at oprette en alderopsparing til dine børn hos os, skal de have et depot for mindreårige. Når aldersopsparingen er oprettet, skal du foretage en indbetaling på minimum 100 kroner og lave en handel, før du sikrer dem retten. Det er altså ikke nok udelukkende at oprette en aldersopsparingen i deres navn.

Slip for skatten når du udbetaler

Når du opretter en aldersopsparing hos Nordnet, indbetaler du i frie midler, som du kender det fra dit aktiedepot eller din aktiesparekonto. Det betyder også, at du allerede har betalt skat af de penge, du indsætter. Du får derfor heller ikke fradrag for dine indbetalinger.

Mens du investerer, betaler du som sagt skat af afkastet på 15,3% efter lagerprincippet. Til gengæld skal du ikke betale skat, når du foretager udbetalinger. Du kan altså hvile trygt i, at det, der står på din aldersopsparing, også er det, du en dag kan få udbetalt, når du går på pension.

Det kan du indbetale
Er der mere end syv år, til du går på pension, kan du i 2024 indbetale 9.100 kroner.
Er der mindre end syv år, til du går på pension, kan du i 2024 indbetale 58.900 kroner.
For at kunne indbetale det høje maksimumsbeløb, skal du opfylde et par betingelser. Dem kan du læse mere om her.

En af aldersopsparingens store fordele er også, at dine udbetalinger ikke bliver modregnet i sociale ydelser. En aldersopsparing kan derfor være en rigtig interessant mulighed for dig, der forventer at blive modregnet i enten din boligydelse, ældrecheck eller lignende.

Få en samlet udbetaling

Med en aldersopsparing er du ikke bundet af, at din pension skal udbetales delvist eller i rater. Her kan du vælge at udbetale hele opsparingen på én gang, den dag du vælger at gå på pension.

Du skal dog senest have udbetalt din aldersopsparing 20 år efter din tidligste udbetalingsalder.

Det skal du være opmærksom på

Aldersopsparingen har mange fordele. Der er dog også et par ting, du skal være opmærksom på, inden du opretter en aldersopsparing. Foretager du en indbetaling i frie midler på din aldersopsparing, kan du ikke udbetale dem, før du når din pensionsalder.

Ønsker du alligevel at udbetale din aldersopsparing før tid, skal du betale 20% af beløbet i afgift til staten. Det er dog ikke gældende, såfremt du får tilkendt førtidspension eller får en livstruende sygdom.

Når du indbetaler på din ratepension eller livrente, får du et fradrag for dine indbetalinger. Det gør du ikke, når der er tale om en aldersopsparing. Du skal derfor være opmærksom på dine skatteforhold, inden du beslutter dig for, om du vil oprette en aldersopsparing, livrente eller ratepension.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Karsten Andersen
Karsten Andersen
2024-05-25 08:45

Citat: For opretter du en aldersopsparing til børnene, sikrer du dem udbetalingsretten, der er fastsat dags dato.

Som jeg ser det så er det vel 66 år (3 år før) for børn. Er det korrekt forstået?

Jonas Melander Hammer
Svar til  Karsten Andersen
2024-05-29 10:25

Hej Karsten

Du har helt ret i, at det er 66 år, som det ser ud lige nu.
Udbetalingsretten vil dog være 3 år før den til enhver tid gældende folkepensionsalder.

Med venlig hilsen
Jonas Melander, Nordnet.

Karsten Andersen
Karsten Andersen
Svar til  Jonas Melander Hammer
2024-06-08 13:15

Tak Jonas

Sofie
Sofie
Svar til  Jonas Melander Hammer
2024-06-18 14:27

Hej Jonas

Jeg skal lige forstå det korrekt, betyder det, at hvis jeg opretter en aldersopsparing til min søn i dag, så sikrer jeg ham udbetalingsret, når han fylder 66 år, eller er det “bare” 3 år før den til den tid gældende folkepensionsalder?

Med venlig hilsen
Sofie

Jonas Melander Hammer
Svar til  Sofie
2024-06-19 09:26

Hej Sofie

Opretter du en aldersopsparing i dag, sikrer du ham ‘bare’ udbetalingsretten 3 år før den til den tid gældende folkepensionsalder.
De 66 år er den tidligste udbetalingsalder dags dato. Men det forventes, at den stiger løbende. Det kan du læse mere om her.

Med venlig hilsen
Jonas Melander, Nordnet.

Sofie
Sofie
Svar til  Jonas Melander Hammer
2024-06-19 11:50

Okay. Mange tak for svar 🙂