Spring til hovedindhold

Sådan investerer Nordnets kunder i obligationer

Efter mange år i skyggen, begynder obligationer igen at få opmærksomhed fra investorer, og hos Nordnet oplever vi både en stigende interesse samt efterspørgsel. Læs her, og få indblik i de mest populære obligationer hos Nordnet.

Efter mange år i skyggen begynder obligationer igen at få opmærksomhed fra investorer, og hos Nordnet oplever vi både en stigende interesse og efterspørgsel.

2022 har indtil videre budt på stigende inflation og renter samt geopolitisk uro, hvilket har ført til et turbulent år på aktie- og obligationsmarkedet. I et forsøg på at bekæmpe inflationen i USA har Federal Reserve (den amerikanske nationalbank) hævet den ledende rente med 3 procentpoint, resulterende i det højeste renteniveau siden 2007, og deraf et gennemsnitligt fald i amerikanske obligationskurser på ca. 15,72% i år.

Kurserne på obligationer har et omvendt fortegn i forhold til renter. Stiger renterne, falder kurserne på obligationer.

Historisk afkast fra 1980 på henholdsvis amerikanske aktier og obligationer

Kilde: Investing.com. S&P 500: De 500 største, børsnoterede virksomheder i USA. Bloomberg Aggregate Bond Index: Bred obligationsportefølje med mellemlange amerikanske obligationer.

Som overstående tabel viser, har det siden 1980 genereret et større afkast at være investeret i aktier frem for obligationer. Dog viser ovenstående også, at selvom det historiske afkast på aktier er større end det historiske afkast på obligationer, har kursudviklingen for aktier været markant mere volatil, karakteriseret af store op- og nedture.

Udviklingen i obligationer har derimod været relativ mere stabil. Af denne grund har obligationer ofte været brugt som et supplement til aktieporteføljer for at balancere risikoen. I visse perioder, som fx her i 2022, er både aktier og obligationer faldet samtidig, og dermed har man ikke opnået et stabiliserede element ved at have både obligationer og aktier i en blandet portefølje.

Renter er igen begyndt at se mere attraktive ud

Kilde: Egen tilvirkning samt tradingeconomics.com

Som det ses af overstående tabel, er der i dag positive renter at opnå på stort set alle obligationstyper. Grafer viser også, at markedet vil have størst betaling for at investere i brasilianske obligationer kontra svenske statsobligationer. Det giver også mening, at Sverige har en bedre kreditvurdering kontra Brasilien.

Investeringsmuligheder via Nordnet

Hos Nordnet er der i dag 84 danske investeringsforeninger og 422 udenlandske ETF’er, som har til formål at investere i ren og skær obligationer.

Screener:

Overvejer du at gå ind i obligationer for første gang eller investere yderligere, kan du nedenfor se en inspirationsliste baseret på nogle af Nordnets kunders favoritter inden for obligationer.

”Sikre” korte danske real- og statsobligationer

#Sikre korte danske real og statsobligationerAntal ejere hos Nordnet
1.Nordea Invest Korte Obl KL 1115
2.Sparinv Korte Obligationer KL A102
3.Danske Invest Danske Korte Obl kl DKK d53

Disse produkter henvender sig til den mere forsigtige investor, der ligeledes har en relativ kort investeringshorisont på 2-3 år. Foreningerne har til deres primære opgave at investere i de sikre, korte, danske real- og statsobligationer, men også i korte virksomhedsobligationer. Den relativt korte varighed medfører, at investorerne sjældent vil opleve store og pludselige kursudsving.

Globale real- og statsobligationer (US og EUR)

#Globale real- og statsobligationer (US og EUR)Antal ejere hos Nordnet
1.Maj Invest Globale Obligationer9.598
2.Xtrackers II ESG Global Aggregate Bond UCITS ETF 1D1.148
3.SKAGEN Tellus A65

Til investoren, der gerne vil se ud over Danmarks grænser, tilbyder vi også muligheden for at investere i obligationer med et globalt fokus. På listen her finder vi både investeringsforeninger og en enkelt udenlandsk ETF med det tilfælles, at de underliggende aktiver ikke er begrænsede til ét geografisk område eller én valuta.

Nye Markeder

#Nye MarkederAntal ejere hos Nordnet
1.Danske Inv Nye Mark Obl, kl DKK d h417
2.iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF USD (DIST)285
3.Vanguard USD Emergin Markets Go…ond UCITS ETF (USD) Distributing105

Nye markeder, også kendt som emerging markets (EM), kan være et alternativ til ens mere sikre obligationsportefølje. Nye markeder er ofte mere volatile og mere risikobetonede, men rummer derfor også større potentiale for afkast. Vælger man at investere i obligationer i nye markeder, bør man være forberedt på større udsving.

Kilde: Egen tilvirkning

Øvrige obligationer

#Blandede (danske virk, nye markeder etc.)Antal ejere hos Nordnet
1.Maj Invest Grønne Obligationer1.343
2.iShares € High Yield Corp Bond UCITS ETF EUR (Dist)1.216
3.Danske Inv Mix Obl Akk, kl DKK h179

I denne kategori findes mange spændende obligationer, og vores screener kan bruges til mere specifikt at finde netop dem, der matcher dine behov.

Ovenstående viser tre populære eksempler:

  • Maj Invest Grønne Obligationer er en god blanding af globale obligationer med fokus på grønne formål – Se blog for at lære mere om afdelingen her.
  • iShares High Yield er virksomhedsobligationer med ”dårlig” rating
  • Danske Invest Mix Obligationer blander alle typer obligationer
    • Danske obligationer, virksomhedsobligationer og nye markeder

Risiko ved investering i obligationer

De to mest kendte risici ved investering i obligationer er rente- og kreditrisiko.

Renterisiko (kursfølsomhed) er den risiko, som er forbundet med obligationer, når det generelle renteniveau stiger, vil obligationer med høj renterisiko falde meget. Dette er situationen, vi står i på nuværende tidspunkt. Jo længere en obligations varighed, jo større renterisiko. Derfor bør man være varsom med investering i langsigtede obligationer, hvis man forventer uregelmæssige rentestigninger.

Kreditrisiko er kreditkvalitet, så jo lavere kreditvurdering, jo højere kuponrente ønsker man som kompensation. Årets udvikling i obligationskurser er ikke et resultat af kreditrisiko, hvilket bl.a. kendetegnes ved defaulting, hvor obligationsudbydere (låntagere) ikke kan betale deres gæld. Højere niveauer af kreditrisiko findes typisk ved virksomhedsobligationer og obligationer fra nye markeder, og betegnes ofte som Investment Grade eller High Yield.

Bør man investere i obligationer?

Obligationer har historisk set givet et positivt, men mindre afkast end aktier. På grund af obligationers stabilitet og relative forudsigelighed bliver de ofte brugt som supplement til aktier for at balancere risikoen for investorer. Men ligesom aktier er obligationskurserne faldet i år. Har man været investeret i obligationer fra årets start, har 2022 været et katastrofalt år.

Husk dog, at på trods af mindre risiko relativt til aktier, er obligationer ikke risikofrie på grund af renterisiko og kreditrisiko, og selvom at renterne allerede er steget markant, er det ingen garanti for, at de ikke kan stige yderligere.

Obligationer – se dine muligheder hos Nordnet

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Thomas Møller
Thomas Møller
2022-10-21 11:27

Vil Nordnet åbne op for at man kan investere direkte i obligationer på et tidspunkt?

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Thomas Møller
2022-10-21 14:25

Hej Thomas
Mange tak for din henvendelse.
Vi arbejder pt. på, at man elektronisk og på egen hånd kan investere i obligationer hos Nordnet. Indtil da kan man investere direkte i oblgationer via vores mæglere, som kan kontaktes på tlf. 70 20 66 86 – tast 2.
Rigtig god dag.
Mvh
Sean Jensen

Robert
Robert
Svar til  Sean Jensen
2022-10-22 20:20

bliver obligationer en del af månedsopsparingen ?

Robert
Robert
Svar til  Brian Madsen
2022-10-23 20:08

Regnede jeg nu heller ikke med tbh.

Men kan du ikke se grunden, man kan mpdke ikke få et kick back fee af en art. Det er naturligvis en udfordring

Kristian E. Jensen
Kristian E. Jensen
2022-10-24 09:42

Det er vel også relevant at nævne kursrisikoen ved investering i udenlandske obligationer. Brasilien går måske ikke bankerot om 10 år, men værdien af deres valuta er mere usikker, så man kan ikke regne med at få 12 % i afkast målt i DKK. Det er jo også derfor, at renterne er nødt til at være så høje – ellers er der ingen købere.