Spring til hovedindhold

Sådan kommer du i gang med at investere i blockchain

Mange har hørt om kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum, og efterhånden er teknologien, der har muliggjort kryptovaluta, også blevet kendt i brede kredse. Eller teknologiens navn, blockchain, er i hvert fald. Men hvad er blockchain egentlig, og hvordan kan du investere i selskaber, der arbejder med denne teknologi, som kommer til at præge vores digitale fremtid?

Hvad er blockchain?

Blockchainteknologien blev for alvor kendt i forbindelse med Bitcoins første store boom i 2017. Men selvom blockchain oftest nævnes i forbindelse med Bitcoin og andre kryptovalutaer, kan teknologien benyttes til meget andet og ved sin funktion skabe mere sikker registrering af data generelt.

Blockchain er et decentraliseret register, hvor der ingen mellemmand er. Med kryptovaluta kan du, takket være blockchain, overføre og administrere pengebetalinger, uden brug af en bank, stat eller centralbank.

Betaler du i dag for en vare på nettet med dit normale kreditkort, bliver der sendt information til din bank, der derefter leverer information og penge til modtageren. I dette tilfælde vil banken kunne udelades, hvis du i stedet betaler med kryptovaluta, og transaktioner bliver registreret på en blockchain.

Frem for at al information er registreret hos en central enhed (fx en bank), er informationen på blockchain delt ud på en masse brugere, der verificerer de løbende blokke på kæden, deraf navnet ”blockchain”.

Blockchain er et decentraliseret netværk af servere over hele verden, som i fællesskab sikrer, at den information, blockchainen indeholder, er korrekt og ikke bliver manipuleret.

Umulig at hacke

En blok kan eksempelvis være en samling af transaktioner og overførsler. Fælles for de forskellige typer blockchains er, at netværket skal verificere dataen på den næste blok, der er en forlængelse af al den info, der findes i den tidligere blok. Strukturen i blockchain gør, at sikkerheden er meget høj, da det er stort set umuligt at ændre i tidligere data, uden det bliver opdaget.

Når en blok med information er blevet bekræftet på blockchainens decentraliserede netværk, kan den ikke ændres igen.

Selskaber, der arbejder med blockchain

Nedenfor viser vi udvalgte selskaber, som har en del af deres forretning rettet mod blockchain. Der er mange om buddet, og disse er blot nogle få eksempler:

Hive Blockchain Technologies ltd.

Selskabet fokuserer primært på mining og salg af digitale valutaer, som Bitcoin og Ethereum. Geografisk har selskabet faciliteter i Canada, Sverige og Island. Selskabet giver dig mulighed for at få en andel i mining af Bitcoin og Ethereum, uden at du selv skal købe hardware til mining. Selskabet skriver, at de benytter 100% grøn energi til både Bitcoin og Ethereum.

Riot Blockchain Inc.

Riot Blockchain fokuserer på mining af Bitcoin og supporterer derved Bitcoin-netværket. På deres eget anlæg i USA har de 16.146 Bitcoin-minere, såkaldte ASICS (Application-Specific Integrated Circuit), der er udviklet specielt til mining af Bitcoins. I 2021 købte selskabet Whinstone U.S, der har Nordamerikas største server-anlæg til Bitcoin-mining.

Mastercard Incorporated

Mastercard er kendt som verdens næststørste virksomhed inden for betalinger. Selskabet opererer i over 200 lande i over 150 forskellige valutaer. Men Mastercard arbejder også på at inkorporere kryptovaluta i deres betalingsløsninger. Blandt andet gennem deres ’Gemini’-kreditkort, hvor du modtager cashback i form af enten Bitcoin eller en af de 50 andre kryptovalutaer, der er med i løsningen.

NVIDIA Corporation

NVIDIA er globalt ledende inden for grafiske processorer (GPU’s), der benyttes til gaming, datacentre og bilers informations- og underholdningssystemer. I de seneste år har NVIDIA udvidet deres fokus fra computergrafik til kunstig intelligens, selvkørende biler og processorer til kryptomining. Mining af kryptovaluta kræver høj computerkraft og derved stærke GPU’s (Graphic Processing Units). Det er blandt andet her, at NVIDIA’s produkter kan benyttes. NVIDIA producerer ligeledes en specielt designet procesenhed, der specifikt benyttes til mining af kryptovaluta. Denne CMP (Crypto Mining Processor) er designet til professionelle minere af kryptovaluta, der vil øge deres hastighed og effektivitet ved mining.

CME Group

Verdens største udbyder af futures og optioner, der tilbyder derivater på aktier, indeks, valuta og en masse andet. De tilbyder desuden futures på kryptovaluta, hvilket kan blive en stigende forretning, hvis interessen for kryptovaluta fortsætter med at være stigende.

IBM

IBM tilbyder blockchain-fokuserede løsninger og har blandt andet udarbejdet blockchain-løsninger til Kroger og True Tickets. I takt med at bugen af blockchain-løsninger stiger, kan IBM have mulighed for at få en fornuftig andel af markedet.

DocuSign

DocuSign er global markedsleder inden for e-underskriftsteknologi. Selskabet har benyttet blockchain-teknologi siden 2015. Det har de gjort ved at lade deres kunder registrere aftaler på Ethereum-blockchainen.

Coinbase Global Inc.

Coinbase er verdens største platform for handel med kryptovaluta og tilbyder mere end 100 forskellige digitale valutaer. Selskabet tilbyder deres løsning i mere end 100 lande. Coinbase har glæde af den store interesse, der er i kryptovalutaer, og er mindre afhængige af udvikling af den enkelte kryptovaluta, blot handlen fortsætter.

Professor Jan Damsgaard fra CBS forklarer blockchain
Så du med tirsdag den 1. marts, da Jan Damsgaard gæstede Nordnet Live? Hvis ikke, så har du mulighed for at blive klogere på blockchain og kryptovaluta ved at se optagelsen. Her fortæller Jan bl.a. om, hvordan du kan investere i teknologien, og hvad du skal være opmærksom på.
Se optagelsen her.

Den nemme løsning med stor spredning er ETF’er

Vil du gerne investere i blockchain-markedet bredt, er der mange muligheder via ETF’er. Her er to eksempler på ETF’er, der begge kan handles hos Nordnet. I nedenstående er desuden en oversigt over top 10 investeringer for begge ETF’er. Klik på links nedenfor, hvis du vil læse mere om omkostninger, afkast mv.

Invesco CoinShares Global Blockchain

Global X Blockchain

Kursgraf fra januar 2021 til 28. marts 2022.

Kilde: Egen tilvirkning

Investering i kryptovaluta

Hvis du hellere vil investere i kryptovaluter i stedet for blockchain eller måske en kombination, så har du hos Nordnet mulighed for at gøre det via certifikater.

Udbuddet er for nuværende i 5 forskellige kryptovalutaer:

Du kan finde mere information om den enkelte kryptovaluta via vores temaside, der findes her.

Bemærk dette, inden du investerer

Bemærk, at du skal gennemføre en videnstest om kryptovaluta, inden du kan investere i certifikaterne ovenfor. Testen skal bestås én gang og gælder herefter for alle fremtidige køb. Den indeholder 12 spørgsmål. Den skal besvares for at sikre, at du har den fornødne viden om risikoen, inden du investerer. Du kan finde mere info her.

Investering i kryptovaluta har historisk også været meget volatilt, så du skal være ekstra opmærksom på din risikoappetit, inden du evt. investerer.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Frederik Vest Hansen
Tidligere Business Manager hos Nordnet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-04-05 11:16

Interessant indlæg. Hvad er baggrund for at vælge et 15 måneders vindue i kursgrafen?

Mange professionelle investorer er skeptiske. Ville indlægget ikke være mere troværdigt ved at inkludere nogle af deres argumenter?

Begivenhederne i Ukraine har sat fokus på politisk risiko. Kryptovaluta forbydes flere steder og udsættes for stigende regulering. Hvilken risiko er forbundet med proof-of-work og proof-of-stake? Hvordan klarer teknologien sig i benchmark mod state-of-art?

Alle ved at risiko og afkast er forvundet, hvorfor det er almineligt at beskrive begge sider af casen. Indlægget er fulldstændig blottet for information om både værdiskabelse og risiko.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-04-05 11:53

Hej Kristian, Grafen er startet med udgangspunkt i starten af 2021, blot en illustration af historisk udvikling siden den dato. Historisk data længere tilbage i tid, kan findes under det enkelte værdipapir. Indlægget skal ses som inspiration til selskaber / ETF’er, der giver eksponering mod blockchain, så du som investor kan undersøge nærmere på de værdipapirer, du ønsker at investere i. Nordnet har ikke en holdning til om du som investor bør investerer eller ej. Nordnet har ikke en teknisk dyb indsigt i, hvor stor grad Proof-of-work eller proof-of-stake har indflydelse på risikoen. Vil du vide mere om risikoen vedrørende… Læs mere