Spring til hovedindhold

Sundhedsaktier er mere end Novo Nordisk

Sundhedssektoren har demonstreret robusthed og evnen til at generere stærke afkast sammenlignet med andre markedsindeks – uanset hvordan markedsøkonomien klarer sig.

Alle danskere, der investerer, kender Novo Nordisk, og Novo Nordisk er med afstand den mest populære aktie blandt de private investorer i Danmark. Men selvom den danske gigant også er en stor spiller internationalt, er sundhedsaktier meget mere end Novo Nordisk.

I dette indlæg går vi i dybden med sundhedssektorens investeringsmuligheder ved at fokusere på de største aktier i indekset ‘MSCI World Health Care’.

Indekset omfatter 142 virksomheder på tværs af 23 højindkomstlande, som alle opererer inden for sundhedsrelaterede industrier. Blandt andet lægemidler, bioteknologi, medicinsk udstyr, tjenester og sundhedsteknologi.

Sundhedssektoren har givet et bedre afkast end S&P 500 og NASDAQ de seneste 5 år

Kilde: Investing.com. Egen tilvirkning. Månedlige kurser. Periode 03/2018 til 03/2023. Xtrackers MSCI World Health Care UCITS ETF 1C er brugt for MSCI World Health Care.

Grafen viser, at sundhedssektoren har givet et bedre afkast end S&P 500 og NASDAQ Composite-indekset, hvilket indikerer sektorens robusthed over for økonomiske udsving. Selv i 2022, som var et dårligt år for de fleste aktier, formåede MSCI World Health Care-indekset at holde sig stabilt. En forklaring på denne stabilitet kan være, at efterspørgslen efter sundhedsprodukter ofte er mindre påvirket af økonomiske forhold, da folk fortsat har brug for medicin og behandlinger uanset den generelle økonomiske situation. Det er en faktor, der kan gøre sundhedssektoren til en attraktiv investeringsmulighed for investorer, der ønsker at diversificere deres portefølje og reducere risikoen i perioder med højere renter og uro på markedet.

Novo Nordisk er overgået af Eli Lilly de seneste 5 år

Kilde: Investing.com. Egen tilvirkning. Månedlige kurser. Periode 03/2018 til 03/2023.

Novo Nordisk har været en kongeinvestering set over både en 5-, 10- og 20-årig periode, men de seneste 5 år har deres største konkurrent, Eli Lilly, faktisk givet et endnu bedre afkast.

Overblik: De 9 største sundhedsaktier fra Xtrackers MSCI World Health Care UCITS ETF 1C

Virksomhed5-årigt afkastPrimære branche(r)BeskrivelseP/E-værdier
Eli Lilly344%Farmaceutiske produkterAmerikansk virksomhed inden for receptpligtige lægemidler (diabetes, onkologi, immunologi, neurovidenskab.2023: 45,6x
2024: 32,4x
Novo Nordisk B A/S265%Farmaceutiske produkter, bioteknologiDansk virksomhed fokuseret på diabetesbehandling, fedme, hæmofili, væksthormon terapi og hormonerstatningsterapi.2023: 33,5x
2024: 29,1x
Thermo Fisher Scientific179%Life Sciences, diagnostikAmerikansk virksomhed, der leverer forskningstjenester, instrumenter og tjenester til sundheds- og life science-industrien.2023: 31,5x
2024: 26,3x
AstraZeneca129%Farmaceutiske produkterBritisk-svensk virksomhed inden for receptpligtige lægemidler (onkologi, kardiovaskulære og stofskiftesygdomme).2023: 31,7x
2024: 23,9x
UnitedHealth Group121%SundhedsserviceAmerikansk virksomhed med sundhedsforsikring (UnitedHealthcare) og sundhedstjenester (Optum).2023: 22,0x
2024: 19,3x
Merck & Co105%Farmaceutiske produkterAmerikansk virksomhed inden for receptpligtige lægemidler (onkologi, vacciner, infektionssygdomme).2023: 17,9x
2024: 14,2x
AbbVie68%Farmaceutiske produkter, bioteknologiAmerikansk virksomhed inden for biopharmaceutiske produkter (immunologi, onkologi, neurovidenskab, virologi).2023: 23,6x
2024: 23,3x
Pfizer21%Farmaceutiske produkter, bioteknologiAmerikansk virksomhed inden for lægemidler og vacciner (kardiovaskulære sygdomme, onkologi, infektionssygdomme).2023: 14,8x
2024: 12,8x
Johnson & Johnson21%Diversificeret sundhedsplejeAmerikansk virksomhed med forbrugerprodukter, medicinsk udstyr og farmaceutiske produkter.2023: 18,8x
2024: 17,8x
Kilde for P/E-værdier: Marketscreener.com Husk, at historisk afkast ikke altid er garanti for fremtidig afkast.

Kvalitet koster, men kan kvalitet købes for dyrt?

Eli Lilly og Novo Nordisk er også de sundhedsaktier ovenfor, der handles til de højeste P/E-værdier, men måske nogle af de andre sundhedsaktier er et bedre køb i fremtiden?

For at få mere indsigt i virksomhederne, samt deres nyeste kvartalsrapporter og earnings calls, kan man benytte Quartr-funktionen på Nordnet. Denne funktion er tilgængelig under grafen fra ‘Overblik’ på en specifik akties side. Her er et eksempel på slides fra Eli Lillys fjerde kvartal i 2022.

4 Trends, der kan påvirke sektorens udvikling positivt

🧓Aldrende befolkning
Ældre mennesker har generelt større behov for medicinsk behandling og pleje, hvilket fører til øget efterspørgsel efter sundhedsydelser. Det kan have en positiv indvirkning på virksomheder inden for farmaceutiske produkter, medicinsk udstyr og sundhedsservice, da de vil opleve en større efterspørgsel efter deres produkter og tjenester. Læs mere her.

📱Telemedicin
Denne trend kan gavne sundhedsservice- og teknologibranchen ved at gøre det nemmere for patienter at få adgang til lægehjælp og konsultationer uden at skulle besøge en klinik fysisk. Det kan også øge efterspørgslen efter teknologiske løsninger, der understøtter telemedicin, såsom software og kommunikationsplatforme. Læs mere her.

🧠Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring
AI og maskinlæring kan have en stor indvirkning på hele sundhedssektoren, men specielt inden for diagnostik, medicinsk udstyr og sundhedsteknologi. Disse teknologier kan hjælpe med at forbedre diagnostiske metoder, øge effektiviteten af behandlinger og levere mere personaliserede behandlingsplaner baseret på patientdata. Læs mere her.

💉Præcisionsmedicin
Denne trend kan påvirke både farmaceutiske og bioteknologiske virksomheder, da der er et stigende fokus på udvikling af målrettede behandlinger baseret på en patients genetiske profil. Noget der potentielt kan forbedre patientresultater og reducere bivirkninger, hvilket fører til mere effektiv sundhedspleje. Det kan også føre til en øget efterspørgsel efter genetiske tests samt forskning og udvikling inden for personaliseret medicin. Læs mere her.

4 Risici og udfordringer for sektoren

💲Stigende sundhedsomkostninger
De stigende omkostninger ved sundhedsydelser og produkter kan udgøre en udfordring for sektoren og påvirke både patienter og udbydere. Læs mere her.

🛡️Cybersikkerhed
Sundhedsorganisationer er i stigende grad mål for cyberangreb, hvilket kan resultere i databrud, forstyrrelser i patientplejen og økonomiske tab. Læs mere her.

🧑‍⚕️Arbejdskraft
Sundhedssektoren står over for en intens konkurrence om kvalificerede medarbejdere, herunder læger, sygeplejersker, forskere og tekniske eksperter. Det kan føre til øgede lønninger og rekrutteringsomkostninger og potentielt mangel på arbejdskraft. Læs mere her.

📋Politisk pres
Farmaceutiske og medicinske teknologivirksomheder er indflydelsesrige og bruger ofte deres magt mod regeringer for at modstå prisreduktioner. Men der er fortsat politisk pres for at sænke udgifterne til sundhedssektoren, hvilket kan føre til kompromiser i kvalitet og tilgængelighed af behandlinger, og dermed påvirke patienternes sundhed og trivsel. Desuden kan politiske indgreb have utilsigtede konsekvenser for innovation og investeringer i nye behandlingsmetoder og teknologier – og selvfølgelig indtjening. Læs mere her.

Konklusion

Sundhedssektoren har demonstreret robusthed og evnen til at generere stærke afkast sammenlignet med andre markedsindeks – uanset hvordan markedsøkonomien klarer sig. Med et bredt udvalg af virksomheder inden for forskellige sundhedsrelaterede underindustrier og globale tendenser, som aldrende befolkninger, telemedicin, kunstig intelligens og præcisionsmedicin, er der potentiale for vækst i sektoren. Det er dog vigtigt at tage højde for de risici og udfordringer, som sundhedssektoren kan møde. Det inkluderer prispress, cybertrusler, mangel på arbejdskraft og politisk pres. Som med alle investeringer er det vigtigt at huske, at tidligere resultater ikke nødvendigvis garanterer fremtidige resultater, og investering indebærer altid en vis risiko.

Ønsker du yderligere inspiration til mulige aktieinvesteringer indenfor sundhedssektoren, kan du se mere på vores temaside for sundhedsaktier

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Maria
Maria
2023-04-24 09:28

Hej – og tak for god vinkel. Der er andet end Novo. Ang jeres kommenar (som selvf. 🙂 ikke er en anbefaling) omkring MSCI World Health Care… når jeg søger på denne i søgefunktionen, kommer der 3 forslag: Lyxor, Xtrackers og iShares. Hvad er disse?

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Maria
2023-04-24 11:01

Hej Maria MSCI World Health Care er en betegnelse for et givent indeks, der har til formål at tracke udviklingen i 142 virksomheder, der alle opererer inden for sundhedsrelaterede industrier. Når du søger på dette indeksnavn, får du ganske rigtigt flere forslag. I dette tilfælde får du 3 forskellige ETF’er, fra 3 forskellige fondsselskabere/udbydere som hver især har deres investeringsprodukt/ETF. Der er således tale om 3 forskellige udbydere (Xtrackers, Lyxor og iShares), med hver deres ETF som skal afspejle udviklingen i det indeks du har søgt på. Bemærk ligeledes, at selvom de 3 fondsselskaber alle som udgangspunkt følger det samme… Læs mere