Spring til hovedindhold

Analyse af United International Enterprises

Det næsten ukendte selskab United International Enterprises (UIE, København) er blandt de mest succesrige selskaber på Københavns Fondsbørs de senere år. Aktiekursen er således steget fra 85 kroner i december 2001 til 1.290 kroner i august 2019, svarende til 16,7 pct. p.a. Aktionærerne har dertil modtaget generøse udbytter de fleste år. De seneste 10 år er der eksempelvis udbetalt knap 48 dollars eller ca. 289 kroner pr. aktie.

United International Enterprises er hovedaktionær (47,8 pct.) i det malaysiske plantageselskab United Plantations (UP), der ejer en række veldrevne palmeolieplantager i Malaysia og Indonesien. Der findes omkring 100 børsnoterede olieplantager, men få eller ingen er så effektive som UP når det gælder forædling, ydelse pr. hektar, omkostningsstyring, lønsomhed og organisk vækst. Hemmeligheden bag UPs succes er måske den effektive og visionære ledelse under de danske brødre Carl og Martin Bek-Nielsen. Her er en EBIT-analyse af 16 børsnoterede plantageselskaber:

Som det fremgår, har UP de seneste seks år haft en gennemsnitlig EBIT-overskudsgrad på 34,5 pct. Til sammenligning har 15 konkurrenter i samme periode i gennemsnit haft en EBIT-overskudsgrad på 10,4 pct. UPs højere overskudsgrad afspejler i mine øjne, at selskabet har lavere omkostninger end konkurrenterne, og mere effektive medarbejdere. Udover en suveræn overskudsgrad har UP langt mindre gæld end konkurrenterne. UPs soliditet er således hele 90,2 pct., mens de 15 andre plantageselskaber har soliditet i niveauet 34,2 pct. til 77,3 pct. Nedenstående tabel viser udvalgte nøgletal for UP og 15 andre plantageselskaber.

UPs indtjening ser ud til at falde ca. 23 pct. i 2019 (baseret på ekstrapoleret halvårsresultat), men forrenter alligevel egenkapitalen med ca. 11,4 pct., hvilket er bedre end samltlige konkurrenter (branchens lider under lave palmeoliepriser i 2018 og 2019). Udbyttet på 1,40 ringgit giver med den aktuelle kurs på 26 ringgit et udbytteafkast på 5,4 pct., hvilket er næsthøjest blandt de 16 plantageselskaber. Her er en kursgraf for United Plantations:

Som det fremgår, steg kursen stærkt frem til 2012, hvor Emerging Markets toppede. Siden da er UP aktien kørt sidelæns i niveauet 25-28 ringgit. Den seneste kurs på 26 riggit svarer til en prissætning på P/E2018=14,5. Til sammenligning er de 16 selskaber i gennemsnit prissat svarende til P/E2018=35,5. United Plantations ligner umiddelbart en rimeligt prissat branchevinder.

Udover United Plantations ejer UIE 1,8 pct. af det svenske investeringsselskab Melker Schörling. UIE er ligesom UP praktisk talt gældfri. Det er desværre ikke simpelt at vurdere hvorvidt UIE-aktien er dyr eller billig. Den bedste måde at evaluere aktien på er, at sammenligne aktiekursen med markedsværdien af selskabets aktiver, der pr. 30. juni 2019 er opgjort til 933 millioner dollars eller 1.845 kroner pr. aktie. Med den seneste kurs på 1.290 kroner handles aktien således med en rabat på 30 pct. i forhold til markedsværdien af selskabets aktiver (1.290 kr. vs. 1.845 kr.). Til sammenligning har rabatten de seneste ti år varieret i intervallet 22-38 pct. med et gennemsnit på 30 pct. UIE aktien virker dermed hverken dyr eller billig i august 2019. Her er en kursgraf for UIE.

Jeg synes UIE ligner en god langsigtet investering, og jeg har derfor købt aktien til den danske modelportefølje, jeg siden januar 2004 har styret for Dansk Aktionærforening. Jeg har også købt aktien til Jackson FamilieInvest.

Jeg har deltaget i to aktionærmøder med UIEs ledelse i maj 2017 og maj 2019. Især Bek-Nielsen brødrene gjorde et godt indtryk på mig. Jeg har i sommeren 2019 planlagt en studietur til Malaysia, hvor vi bl.a. skal besøge United Plantations. Du kan se programmet for turen her: https://www.sinex.dk/investorrejse-singapore-og-malaysia.html . Der er 22 pladser på turen. Tilmeldingsfristen er sat til 1. december 2019.

Hvad mener du om UIE? Ligner aktien en god investering i august 2019?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer aktier i UIE via Jackson FamilieInvest. UIE indgår desuden i Dansk Aktionærforenings modelportefølje for danske aktier (Fundamentalporteføljen).

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
12 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-09-05 15:27

Tusind tak for endnu en udførlig artikel (jeg har for nylig opdaget dine indlæg). Jeg skal købe aktier til min datter (børneopsparing fra mormor og morfar), og efter at have læst denne artikel, så overvejede jeg at UIE kunne være en mulig aktie. Jeg kan dog læse, at virksomheden tjener deres penge på palmeolie i Malaysia. Palmeolie er den primære årsag til at regnskoven bliver fældet i Malaysia, så den virksomhed kan jeg ikke støtte. Jeg ser frem til andre artikler fra dig, hvor du fremhæver virksomheder, som jeg kan stå inde for.

De bedste hilsner,

Ida

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-09-05 16:13

Hej Ida, Tak for de pæne ord. Det er meget muligt du har ret i at regnskovene i Indonesien og Malaysia ryddes for at øge produktionen af palmeolie. Men hvem har skylden for dette? Forbrugerne? Plantagerne? Myndighederne? Skovarbejderne? Producenter af motorsave? Og måske ville regnskovene blive ryddet under alle omstændigheder – ligesom skoven naturskoven i alle andre lande inkl. Danmark? Og måske er Oliepalmer faktisk miljøvenlige? Her er et par kendsgerninger, der måske vil overraske dig: 1) Palmeolie er verdens klart billigste spiseolie. 2) Palmeolie kan fremstilles med mindre arealforbrug og mindre energiforbrug end alle andre olier (mindre foot-print). 3)… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-09-11 15:08

Mange tak for udførligt svar. Jo, jeg ved godt, at palmeolie er verdens billigste spiseolie. Da jeg skrev bachelorprojekt på Toms chokoladefabrik tilbage i år 2000 skrev jeg, at dårlig kvalitetschokolade erstattede 5% af det dyre kakaosmør med palmeolie. Det blev produktchefen på Toms sur over, for noget af Toms chokolade indeholder palmeolie. Palmeolie er ikke godt i chokolade, for det øger smeltepunktet og det er ødelæggende for smagen. Derimod er palmeolie fantastisk i Nutella 🙂 Hvis UIE har dokumentation for at de ikke medvirker til regnskovenes ødelæggelse, og hvis de endda udlægger en del af deres ejendom til naturskov,… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-09-12 09:56

Hej Ida,
Med kurs 1.290 kr. handles U.I.E. aktuelt med rabat på 31% i forhold til Net Asset Value (NAV) pr. aktie. Til sammenligning har rabatten de seneste ti år i gennemsnit været 30%. Målt efter denne målestok (den bedste tilgængelig) er U.I.E. altså ligeså billig i dag som den har været de seneste ti år. Jeg har på den baggrund besluttet at købe aktien til Jackson FamilieInvest. Dette er IKKE en købsanbefaling. Enhver læser må træffe sin egen beslutning, og leve med konsekvenserne:-)

Gæst
Gæst
2019-08-16 15:46

Hej Thorleif,

UIE er uden tvivl en interessant forretning.

Du har for år tilbage talt om First Pacific Company Limited. Er det stadig et selskab du følger? Prisen er banket ned, men jeg synes fortsat deres forretningsområder er interessante, og i en del af verden der fortsat oplever stor vækst.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-09-02 11:40

Hej Lars,
Jeg har fulgt First Pacific i syv år. I den periode har selskabet skuffet igen og igen. Udbyttet er ikke hævet og indtjeningen er ikke steget. Jeg har personligt mistet interessen for selskabet. First Pacific kan ikke uden videre købes via Nordnetplatformen (selskabet er parallelt noteret i USA, men kun som OTC Pink Sheet og omsætningen er lav).

Gæst
Gæst
2019-08-15 07:30

Der er meget i medierne om fældning af regnskov til fordel for husdyrhold og plantager. Produktet palmeolie bliver også flittigt diskuteret. Det er nok svært som investor at få et indblik i, endsige et overblik, ved at læse om de enkelte firmaers CSR og præstation i deres årsrapport, og jeg har ikke gjort forsøget lige her. Hvis jeg skulle investere i dette område, ville jeg gøre et forsøg på at vurdere bæredygtigheden i bred forstand. Den økonomiske risiko kunne ligge i at nogle af virksomhederne i branchen blev sortlistet af fx pensionsselskaberne. Når palmeolieprisen er presset, som Thorleif skriver, kunne… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-09-02 11:35

Hej Theo, Du har helt ret i at palmeolie er kontroversielt, da det har været påstået at palmeolieproducenterne fælder regnskoven for at plante nye plantager. Jeg kan ikke vurdere om der er hold i påstanden. Seriøse producenter som United Plantations køber ikke jomfrujord til nye plantager. De anvender typisk lavtliggende arealer, der har været anvendt som plantager i adskillige år. UPs produkter er certificeret således at man som kunde ved at produktionen ikke forårsager skovning af regnskov. Til trods for de seriøse producenters indsats for at certificere produktionen, har EU indført et generelt forbud mod at anvende biodiesel fremstillet af… Læs mere

Gæst
Gæst
2019-08-14 23:19

Hej Thorleif – det er jo en mulighed at købe UP direkte på Kuala Lumpur børsen.
Den daglige omsætning er så vidt jeg kan se 3x højere end UIE’s i København (3m kr / 1m kr) .
Jeg kan ikke umiddelbart vurdere rabatten ved at købe UIE frem for UP – men du siger det er ~30%?
Jeg går ud fra at det er den lave omsætning der er årsag til rabatten.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-09-02 11:22

Hej Jesper, UIE er et holdingsselskab, der primært ejer børsnoterede aktier. Den slags selskaber handles næsten altid med rabat. Så vidt jeg kan vurdere skyldes det ikke omsætningen. Svenske holdingsselskaber som Investor og Industriverdenen er således blandt de mest omsatte i Sverige. Allievel handles de vedvarende med markant rabat. Jeg synes det er værd at bemærke, at UIEs rabat er nogenlunde stabil/konstant. Man kan på den baggrund forvente, at rabatten vil forblive på niveauet ca. 30% også i fremtiden. Det afgørende for UIEs kursudvikling er ikke så meget rabatten, som UPs kursudvikling. Og United Plantations har trods flere års dans… Læs mere

Gæst
Gæst
2019-08-14 14:16

Som Thorleif skriver handler UIE med en rabat på 30% dvs. UIEs markedsværdi er 30% lavere end markedsværdien af de børsnoterede aktier UIE ejer i United Plantations plus gennem Melker Schörling. Det historiske rabatniveau har ligget og svinget omkring 30%. På det grundlag konkluderer Thorleif, at UIE hverken virker dyr eller billig. Umiddelbart lyder det rimeligt, men på trods af det synes jeg UIE ligner et attraktivt køb. Jeg vil ikke påstå, at jeg er ekspert i planteolie eller i nogle af de andre sektorer UIE er investeret i. Mit udgangspunkt er derfor, at de aktier UIE ejer direkte og… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-08-14 14:33

Hej Guldøens Finans,
Tak for dine betragtninger. Jeg skulle nok have skrevet eller præciseret, at UIE hverken er højt eller lavt prissat I FORHOLD TIL selskabets historiske prissætning/rabat. Jeg ser som nævnt UP som en rimeligt prissat branchevinder. Man kan erhverve UP indirekte ved at købe UIE. Ved at købe indirekte opnår man aktuelt ca. 30% i rabat. Jeg er enig i at 30% rabat attraktivt (20% er også attraktivt, men jeg vil selvfølgelig helst købe/eje UIE på et tidspunkt, hvor rabatten er høj eller normal).