Spring til hovedindhold

Det betyder det for dig, hvis renten falder på torsdag

Du vil måske møde en historie om, at renten på torsdag bliver sat ned. Mange taler om ”renten” som en entydig størrelse, men det er et udtryk, som kan trænge til modifikationer. Her er lidt uddybende om det rentefald, som formentlig kommer på torsdag, og hvad det betyder for dig som aktie- og obligationsinvestor, boligejer, etc.

Du er måske stødt på historien om, at renten på torsdag bliver sat ned. Mange taler om ‘renten’ som en entydig størrelse, men det er et udtryk, der kan trænge til lidt modifikationer. Derfor vil jeg forklare uddybende om det rentefald, som formentlig kommer på torsdag – og hvad det betyder for dig, og den situation du står i. Hvilken betydning får det for dig, der er aktie- og obligationsinvestor, boligejer, dig med penge på en indlånskonto, eller dig der står med boligdrømme.

For dig med aktier:

Investorerne forventer et rentefald på torsdag, og aktierne er allerede steget ganske meget i 2024. Normalt ville et rentefald give aktiekursstigninger af den årsag, at lavere rente, alt andet lige, gør, at det forventede afkast på obligationer falder. Obligationer og aktier konkurrerer om investorernes penge, kan man sige. Det, som kan komme til at gøre udslaget, er, at investorerne forventer et rentefald. Risikoen for at blive skuffet med hensyn til mængden af de fremtidige rentenedsættelser er til stede.

For dig med boliglån:

For boligejere, og dermed låntagere, er renten også en vigtig ingrediens at holde øje med. Investorerne forventer et rentefald. Derfor er markedsrenterne (lån med kort og længere løbende varighed) allerede indstillet på et rentefald. Når du hører, at ‘renten’ er faldet, er det jo som udgangspunkt korrekt. For de, som står overfor at optage et lån, er rentefaldet dog allerede indregnet i den rente, som du kan optage et lån til nu. En rente er ikke en stationær ting, men noget som hele tiden bevæger sig i retning af den nuværende rente + forventninger om den fremtidige rente.

For dig med boligdrømme:

Boligens pris og prisen på et lån er to forskellige ting. Hvis renten falder, bliver det alt andet lige billigere at låne. Renten er et andet udtryk for ‘prisen på penge’.

Renten har en betydning for boligpriserne. En høj rente presser boligpriserne ned, hvorimod en lav(ere) rente presser priserne op. Alt andet lige. Hvis/når renten falder, og du hører udtrykket ”nu er det blevet billigere at købe en bolig”, er det en sandhed med modifikationer. Når renten falder, vil tendensen være, at boligpriserne giver sig den anden vej.

For dig med penge på en indlånskonto:

Hvis du har penge stående i banken, vil et rentefald kunne betyde noget – over tid. Der er en tendens til, at indlånsrenterne følger udviklingen i Nationalbankens indskudsbevisrente. Hvis ECB sænker, valutakursen er stabil, og Nationalbanken følger med 1:1, vil bankernes indlånsrenter formentlig snart komme til at afspejle den.

Og husk så, at…

Det er en god idé og værd at holde øje med forventningerne, som kan spille ind. En rente er ikke en entydig størrelse. Når renten bevæger sig op og ned, afhænger reaktionen i forskellige aktivtyper af udviklingen i forventningerne. Det gælder også denne gang.

3 korte til at forstå baggrunden

Når man taler om renter, tror nogen, at der kun er tale om én rente. Det er en fejl. Der er mange forskellige renter. Udgangspunkt for de enkelte renter er i hovedsagen den danske nationalbanks rente(r).

1. Fastkurssamarbejde er en økonomisk hjørnesten

I Danmark har vi et fastkursvalutasamarbejde med Europa og den europæiske centralbank, ECB. Det betyder, at vores krone kliner sig opad EUR (euroen) og kun har få udsvingsmuligheder. Nationalbanken fastholder den relation. Hvis DKK bliver svækket, sælger Nationalbanken ud af valutabeholdningen og køber danske kroner. Hvis den omvendt bliver for stærk, sælger Nationalbanken danske kroner og køber udenlandsk valuta.

2. Det centrale nationalbankrente er ‘indskudsbevisrenten’

Valutapolitikken betyder en hel del for de danske nationalbankrenter; i det her tilfælde er den centrale rente, ‘indskudsbevisrenten’, som er den rente, som pengeinstitutterne placerer penge i Nationalbanken til.

3. Den danske økonomi er bomstærk

Den danske økonomi er meget sund og meget stærk. Det betyder, at kronen er stærk og efterspurgt. Det skyldes den økonomiske og disciplinerede strategi, som vores politikere har ført siden 1982. Aktuelt betyder det, at den danske rente (indskudsbevisrenten vs. depositrenten hos ECB) er 0,40 % lavere end i Europa. Når man taler om renten, er udgangspunktet i Danmark ECB-renten, som med tillæg/fradrag har en betydning for den danske indskudsbevisrente i Nationalbanken.

Investorerne er som regel ”løbet i forvejen” og har forberedt sig på et rentefald. Det HAR kurserne indstillet sig på og tilpasset. Konkret har kurserne indstillet sig på et rentefald på torsdag. Den anden ting er, hvorvidt torsdagens forventede rentenedsættelser vil blive fulgt op af flere eller færre rentenedsættelser end det, som er forventet af investorerne i fremtiden?

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
10 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Jacob Søgaard
Jacob Søgaard
2024-06-08 14:30

Hej Per,

Kan vi forvente rente nedsættelse i Q3-24 eller hvad tænker du/I om dette spørgsmål?

Vil du give dit bud på de seneste amerikansek nøgletal i den kommende Hansen&Larsen – jeg kan ikke finde den mail, som der sikkert.

Jeg synes det er underligt, at der i Nonefarme payroll forventes 175K og så kommer der 272K, hvordan kan der regnes så meget forkert og samtidig stiger ledigheden (meget lidt) fra 3,9% til 4,0% er det ikke et paradoks?

Det er mere forståeligt at med disse nonefarme payroll tal at timelønen stiger var det 4,1% YoY.

Heidi Christensen
Heidi Christensen
2024-06-06 23:15

Hej Per

Hvilket boliglån ville du tage meget snart: i to scenarier – hvor du havde købt nyt hus per den 1/9 og lagde hhv. 50 procent eller 60 procent i udbetaling?

Mvh, Heidi

Bjørn K
Bjørn K
2024-06-03 22:53

Kunne du ikke også lave en sektion med overskriften: “For dig med obligationer”?

Michael
Michael
2024-06-03 22:10

Vil et rentefald påvirke amerikansk noterede aktier? Hvis det ikke gør kunne man så forestille sig at der alligevel er en indirekte og længerevarende påvirkning idet, at amerikanerne føler sig tvunget til at sænke deres rente før end tiltænkt fordi amerikanske borgere kigger mod europa og dermed lægger politisk pres på deres centralbank?

Anna
Anna
2024-06-03 21:30

Hvad er forskellen her?
Hvis DKK bliver svækket, sælger Nationalbanken ud af valutabeholdningen og køber danske kroner. Hvis den omvendt bliver for stærk, køber Nationalbanken kroner og sælger udenlandsk valuta.

Lars-Arne Jensen
Lars-Arne Jensen
Svar til  Anna
2024-06-03 22:08

Jeg mener det er nonsens.
Hvis kronen svækkes, køber Nationalbanken kroner og hæver renten.