Spring til hovedindhold
Den browser, du anvender, understøttes ikke længere. Klik her for at se, hvilke browsere vi understøtter og anbefaler.

10 ting du skal vide om udbytter fra investeringsforeninger

Årets første kvartal byder traditionen tro på udbyttekroner fra investeringsforeninger, og som investor skal du tage stilling til, om du vil geninvestere dine udbyttekroner. Men mange har svært ved helt at forstå sammenhængene omkring udbytter fra investeringsforeninger. Vi har spurgt Mette Harbo fra Sparindex til råds, og her får du de 10 oftest stillede udbytte-spørgsmål, som investeringsforeningen Sparindex får fra kunderne.

Årets første kvartal byder traditionen tro på udbyttekroner fra investeringsforeninger, og som investor skal du tage stilling til, om du vil geninvestere dit udbytte. Men mange har svært ved at forstå sammenhængene omkring udbytter fra investeringsforeninger. Vi har spurgt Mette Harbo fra Sparindex til råds. Her får du de 10 oftest stillede udbyttespørgsmål, som investeringsforeningen Sparindex får fra kunderne.

Dette indlæg er skrevet af Mette Harbo fra Sparindex på opfordring af Nordnet Danmark.

Opdateret d. 28. januar 2025: Denne artikel blev udgivet første gang i 2024. Den er opdateret med udbytter, kurser og beregninger i 2025.

1. Hvorfor falder kursen på fonden, når udbyttet udbetales?

Mange tror fejlagtigt, at udbytte er noget, man får ’ekstra’ – men det er ikke tilfældet. Udbyttet er en del af ens samlede investering. Når regnskabsåret er gået, beregner investeringsforeningen udbytte på fondene. Når udbyttedagen kommer, sælger investeringsforeningen værdipapirer, så der er kontanter til at udbetale udbyttet. Når udbyttet går ind på investorernes konti, er den samlede investering i fonden reduceret svarende til udbyttet. Derfor falder kursen på fonden svarende til udbyttet pr. investeringsbevis. Det er så at sige dine egne penge, du får udbetalt. Og hvis du ikke geninvesterer udbyttet, er din samlede investering reduceret.

2. Hvordan beregnes udbyttet – og hvorfor kan det være nul?

Selvom du har investeret i en udbyttebetalende fond, er du ikke garanteret udbytte hvert år. Investeringsforeninger er underlagt regler for, hvordan de skal beregne udbytter. Udbyttet på en fond består primært af to elementer. Det ene er udbytter eller renter fra de underliggende værdipapirer. Den del er relativt stabil fra år til år. Den anden del er realiserede kursgevinster eller tab fra fonden. Hvis fx et værdipapir i en fond bliver solgt med gevinst, skal gevinsten udbetales. Størrelsen af gevinster varierer derfor betydeligt fra år til år. Hvis der er realiseret flere kurstab end kursgevinster et år, skal kurstabet modregnes i udbytterne fra de underliggende værdipapirer. Derfor kan der være år, hvor udbyttet er nul. Der kan være år med faldende kurser, men hvor der udbetales et højt udbytte, og omvendt år med stigende kurser, hvor udbyttet er nul.

3. Hvem er berettiget til at få udbetalt udbytte?

Alle investorer, der ejer beviset dagen før, udbyttet bliver udbetalt, modtager udbytte. Det er derfor ikke et krav, at du skal have været investor i fonden i regnskabsåret, hvor udbyttet er opsamlet.

4. Hvor finder jeg oplysninger om, hvornår udbyttet betales og størrelsen?

Informationer om størrelsen af udbyttet, og hvornår du modtager det, kan du finde på investeringsforeningens hjemmeside eller i en fondsbørsmeddelelse. Mange investeringsforeninger oplyser allerede i løbet af december måned de forventede udbytter. På den måde har du mulighed for at tilpasse din forskudsopgørelse efter det forventede udbytte.

Relevante udbytte datoer for Sparindex:

  • 4. februar 2025 sidste handelsdag inkl. udbytte
  • 5. februar 2025 første handelsdag uden udbytte
  • 7. februar 2025 indbetales udbyttet på konto

Kilde: Sparindex. Bemærk, at akkumulerende fonde altid udbetaler 0 kr. i udbytte, da det geninvesteres i fonden.

5. Hvilken effekt har det at geninvestere udbyttet?

Du kan minimere effekten af, at din samlede investering reduceres, ved at geninvestere udbyttet. Hvis du geninvesterer udbyttet i samme fond, har du mulighed for at booste din opsparing med renters rente-effekten. Men hvor stor er den? Effekten kan være ganske betydelig, som dette eksempel med Sparindex OMX C25 viser:

Den mørkelilla graf neden for viser effekten af geninvesteret udbytte i Sparindex OMX C25, siden fonden blev lanceret. Den lyselilla graf viser udviklingen i Sparindex-kursen, hvor udbytterne er udbetalt og ikke geninvesteret.

Kilde: Sparindex. Data pr. 21. december 2024. Bemærk, at der ikke er taget højde for acconto-beskatning af udbytterne.

Købte du tilbage i 2012 et investeringsbevis i Sparindex OMX C25 til kurs 100 og geninvesterede de årlige udbytter i samme fond, vil den samlede værdi efter 12 år være kurs 439.

Til sammenligning ville du, hvis udbyttet ikke var geninvesteret, have en samlet værdi på 389,40 (kurs på 271 og kontantudbytter på i alt 118,40 kr.). Her antages det, at kontantudbyttet ikke forrentes på kontoen. Så ved at aktivere og investere udbytterne igen, vil renters rente-effekten bidrage med et ekstra afkast på ca. 13 procent. Med andre ord, så opnår man også et afkast af udbytterne.

Gevinsten ved at geninvestere udbytte fra Sparindex OMX C25 og opnå renters rente-effekten er ikke et enestående eksempel. Tager vi et kig på det amerikanske aktieindeks, S&P500, er det langsigtede afkast også begunstiget af geninvestering af udbytter. I perioden fra 2009 til 2023 vil renters rente-effekten have bidraget med ekstra 20 procent.

Ved at geninvestere og udnytte renters rente-effekten forøger du altså formuen, som du får renter af. Se det som snebolden, der bliver ved med at rulle.

6. Hvorfor modtager jeg ikke hele udbyttet på aktie-fonde på min Nordnet-konto?

Ved udlodning af udbytte fratrækkes 27% i aconto-skat, medmindre du har investeret i en realisationsbeskattet obligationsfond. Der er altså allerede betalt skat af dit udbytte på aktie-fonde, inden pengene indbetales på din konto.

7. Hvordan er det med skatten på investeringsforeninger?

Alle udbyttebetalende investeringsforeninger er som udgangspunkt realisationsbeskattet. Hvis der primært investeres i aktier, er fonden aktieindkomstbeskattet. Hvis der primært investeres i obligationer, er fonden kapitalindkomstbeskattet. I figuren herunder har du et overblik over hovedreglerne for beskatning af investeringsforeninger:

Kilde: Sparindex.

8. Hvordan undgår jeg udbyttet?

Mange investorer er ikke interesseret i at modtage udbytte. En måde at undgå udbytte på er ved at købe fonden på dagen, hvor udbyttet udbetales. Året efter vil du dog modtage udbytte, hvis du ejer fonden dagen for udbyttebetalingen.

9. Kan jeg tilmelde mig automatisk geninvestering hos Nordnet?

Nej, det er ikke muligt at tilmelde sig automatisk geninvestering hos Nordnet. Men hvis du sparer op via månedsopsparingen, vil det udbetalte udbytte indgå i den næstkommende månedsinvestering.

10. Er der ulemper ved at købe umiddelbart før udbyttebetalingen?

Det kan være uhensigtsmæssigt for nogle investorer at købe en fond umiddelbart før udbyttebetalingen. Det skyldes, at man på udbyttedagen vil få en andel af sin investering tilbage – efter der er betalt aconto-skat.

Materialet er produceret af Sparindex og skal anses som markedsføringsmateriale. Formålet med materialet er at give generel information om afdelingerne og skal ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af Sparindex selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder.

Nordnet er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Nordnet anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Nordnet modtager provision fra Sparindex. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central investorinformation. Informationen findes på sparindex.dk

Mette Harbo Bossow
Director of Indexed Investments

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2024-02-05 12:54

Er det korrekt opfattet at Index Globale Aktier Min. Risiko Akk. KL – DK0060748127 er den eneste investeringsforening med aktier i Sparindex?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2024-02-07 10:06

Sparindex tilbyder 22 fonde hvoraf 16 af dem er rene aktiefonde. De øvrige 6 fonde er obligationsfonde eller en blanding af aktier og obligationer. Sparindex Globale aktier Min Risiko Akk. AL er en akkumulerende fond, og betaler derfor ikke udbytte.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2024-02-07 13:37

Tak og mit spørgsmål springer ud af at jeg har ønske om 100% aktie eksponering og lagerbeskatning/kapitalindkomst. SÅ valget er mellem 🙂 Sparindex Globale aktier Min Risiko Akk. KL

Gæst
Gæst
2024-02-04 23:12

Ærgerligt at Nordnet ikke tilbyder geninvestering af udbytte. Øv

O. Henriksen
O. Henriksen
Svar til  Gæst
2024-09-01 10:39

Det synes jeg også. Det burde være automatisk geninvesteret med mindre vi aktivt vælger fra. Vi får ikke gavn af renters renter som alle stræber efter

Nyhedsbrev.

Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.