Spring til hovedindhold

Nyt håb for kræftpatienter

Dette indlæg er markedsføring.

Avanceret blodprøvetest kan nu i højere grad afsløre, om en kræftbehandling har fjernet kræften helt, eller om der er risiko for tilbagefald. Dette kan være et gennembrud for behandling af kræftpatienter. Metoden er hurtig, billig og mere præcis end traditionelle metoder.

Avanceret blodprøvetest kan nu i højere grad afsløre, om en kræftbehandling har fjernet kræften helt, eller om der er risiko for tilbagefald. Dette kan være et gennembrud for behandling af kræftpatienter. Metoden er hurtig, billig og mere præcis end traditionelle metoder.

Et afgørende spørgsmål for patienter, der er blevet behandlet for kræft er, om sygdommen er helt væk, eller om den stadig ligger latent i kroppen og kan vende tilbage. I lægevidenskaben omtales en forsat tilstedeværelse af kræftceller i kroppen efter afsluttet behandling som ”minimal resterende sygdom” (MRD forkortet på engelsk).

Traditionelt har det udstyr, der bruges til at generere billeder/røntgen af kroppen, såsom CT, PET og MRI været anvendt til at vurdere MRD ved at lede efter resterende kræftceller eller nye læsioner (dvs. skader eller ikke normale ændringer i væv eller organer). Traditionelle metoder har imidlertid en begrænset præcision og kan ofte ikke detektere resterende kræftceller, før de når et relativt avanceret stadie.

“Et afgørende spørgsmål for patienter, der er blevet behandlet for kræft, er, om sygdommen er helt væk.”

En ny metode er nøglen

I løbet af det seneste årti har fremkomsten af væskebiopsier og avanceret genteknologi gjort det muligt at udvikle meget følsomme, blodbaserede tests til MRD-detektion og -overvågning. Disse nye blodbaserede metoder analyserer et såkaldt cirkulerende tumor-DNA (ctDNA), der frigives i blodet af kræftceller og kan identificere selv minimale spor af eventuel resterende sygdom eller tilbagefald.

Fordele ved blodbaseret MRD-testning

Sammenlignet med traditionelle, billedbaserede metoder til diagnosticering af kræft har blodbaserede væskebiopsier som nævnt flere fordele:

  • Større følsomhed: ctDNA-baserede MRD-tests kan detektere tumor-DNA op til 100 gange mere følsomt end udstyr som f.eks. PET/CT-skanninger, hvilket muliggør detektering af bare få tilbageværende kræftceller.
  • Seriel overvågning: Væskebiopsier muliggør hyppig og regelmæssig prøvetagning ved at overvåge patienten over tid. Hyppig sporing af kræftceller muliggør tidlig opdagelse af tilbagefald og således hurtigere iværksættelse af behandling.
  • Lavere omkostninger: Selvom væskebiopsi kræver en indledende investering i sekventeringsudstyr, er ctDNA-analyse relativ billig ift. de høje omkostninger ved gentagne røntgenundersøgelser. Dette understøtter ligeledes rutinemæssig overvågning, hvor det er nødvendigt.
  • Mere skånsom: Blodprøvetagning påvirker kroppen minimalt ift. gentagne udsættelser for stråling og kontrastmidler. Hertil er en blodprøve mindre tidskrævende.
  • Molekylær karakterisering: Ud over at kvantificere MRDkanctDNA-analyse giveoplysninger om specifikke mutationer forbundet med behandlingsresistens og kan således hjælpe med at træffe den rigtige afgørelse ift. behandling.

Sammenfattet har den blodbaserede MRD-testning betydelige fordele ift. røntgenundersøgelser, at metoden med stor sandsynlighed vil få øget anvendelse.

Selskaber, der udvikler de nye tests

Flere medicinalselskaber har i dag udviklet blodbaserede MRD-test. De væsentligste er nævnt nedenfor.

Medicinalselskabet Natera har udviklet den såkaldte Signatera-test, der i øjeblikket en af de mest avancerede ctDNA-tests. Den er blevet testet i flere kræftformer som f.eks. kræft i blære, tyktarm, bryst og lunger. I tilfælde af invasiv blærekræft demonstrerede Signatera-testen sig i gennemsnit 96 dage hurtigere til at vise tilbagefald sammenlignet med røntgenundersøgelser. Ved tyktarmskræft viser Signateratesten tilsvarende lovende resultater. Med en positiv ctDNA-test fire uger efter operation indikerer testen en 97% sandsynlighed for tilbagefald uden behandling. Derudover er Signatera-testen her i stand til at opdage tilbagefald knapt 9 måneder tidligere end røntgenundersøgelser. Yderligere undersøgelser inden for andre kræftformer er i gang, hvilket positionerer Signatera-testen som en banebrydende væskebiopsitest.

Derudover har Guardant Health udviklet en test, der kan diagnosticere resterende kræftsygdom og tilbagefald af tyktarmskræft i stadie II og stadie III, og Adaptive Biotechnologies har lanceret en MRD-test kaldet CloneSEQ, der kan spore flere typer af blodcancer.

Flere andre virksomheder, herunder Exact Sciences, Invitae og NeoGenomics udvikler også MRD-tests, men det vil tage adskillige år, før de kan opnå myndighedernes godkendelse.

Disse nye tests er bl.a. muliggjort af fremskridt gjort af Illumina, som er førende inden for gensekventeringsteknologi.

Stort fremtidigt potentiale

Blodbaseret MRD-testning har vist sig gavnlig i al kræftbehandling og har potentiale til at revolutionere den kliniske praksis:

  • Overvågning af respons på terapi: De hurtigere testsignaler muliggør hurtigere tilpasning af igangværende behandling. MRD-test efter en kræftoperation- eller behandling kan fortælle om patienter kan afslutte behandlingen, eller om der er brug for yderligere behandling.
  • Udvikling af nye lægemidler: Ved at implementere MRD-test i kliniskeforsøg vil læger mere nøjagtigt kunne overvåge forekomsten af resterende kræftceller. Dette kan forbedre viden om den optimale behandlingsform, dosis og behandlingsinterval, hvilket forventes at øge sandsynligheden for helbredelse.

“I takt med at testfølsomheden forbedres, og produkterne videreudvikles, har MRD-testning potentiale til at blive en standardprocedure i forbindelse med kræftbehandling.”

Som det kan ses af figur 1 ovenfor, er de videnskabelige artikler om ctDNA-teknologien i hastig fremmarch. Vi forventer, at denne nye teknologi vil fortsætte med at finde nye anvendelsesområder i takt med, at vi får mere viden og dokumentation for dens fordele og effektivitet baseret på videnskabelige forskningsresultater.

I fremtiden vil bredere klinisk anvendelse af ctDNA-baseret MRD-testning blive muliggjort af den fortsatte teknologisk innovation, yderligere kliniske undersøgelser og forventeligt faldende omkostninger. I takt med at testfølsomheden forbedres, og produkterne videreudvikles, har MRD-testning potentiale til at blive en standardprocedure i forbindelse med kræftbehandling. Løbende testning af patienter overvågning vil give onkologer mulighed for overvåge sygdomsforløbet i ”realtid” og bane vejen for en mere individuel tilpasset medicinering og behandling. MRD-testning rummer et opløftende potentiale for forbedret behandling af kræftpatienter gennem tidligere og bedre informerede behandlingsbeslutninger.

Investeringsforeningen C WorldWides afdelinger har pt. ingen eksponering mod de omtalte selskaber.

Materialet er produceret af C WorldWideog skal anses som markedsføringsmateriale. Formålet med materialet er at give generel information om afdelingerne og skal ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af C WorldWide selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder.

Nordnet er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Nordnet anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Nordnet modtager provision fra C WorldWide. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central investorinformation. Informationen findes på cworldwide.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Kent
Kent
2024-02-08 15:16

Invitae er desværre netop ved at gå konkurs. Det blev leaked et par dage siden