Spring til hovedindhold

OMX C25-revision: Ingen indeksændringer de kommende 6 måneder

En indeksindlemmelse eller eksklusion er ikke i sig selv en meget stor kurstrigger, hverken kort- eller langsigtet i det gennemsnitlige tilfælde, men der kan være undtagelser.

Nasdaq har offentliggjort deres indeksrevisioner for det kommende halvår. For de kommende 6 måneder sker der ingen ændringer. En indeksindlemmelse eller eksklusion er ikke i sig selv en meget stor kurstrigger, hverken kort- eller langsigtet i det gennemsnitlige tilfælde, men der kan være undtagelser. Det, som driver aktierne, er selskabets udvikling, som kvalificerer eller diskvalificerer. Oftest op til men ikke nødvendigvis efter en indlemmelse i indekset

Vedvarende handelsinteresse vigtigere end størrelse

Det er den tid på året, hvor Nasdaq har regnet færdig på og offentliggør, hvorvidt der sker ændringer i indekssammensætningen. Udgangspunktet er en referenceperiode fra december-maj. Først findes de 35 selskaber med den største markedsværdi og ud af disse udtages de 25, som er mest omsatte i perioden. Den tilsvarende revision til jul tager udgangspunkt i handelsdata fra juni-november.

Langtidsholdbarhed slår sprinterevner

Ind/ud er en langdistanceperformance men ikke en spurt. De selskaber, som kommer ind, skal have haft en større og vedvarende interesse. Hvis en stor handelsinteresse kun varer meget kort og mest af alt ligner et ”one-hit-wonder”, vil selskaberne ikke komme i betragtning.

Ingen ændringer de kommende 6 måneder

Nasdaq meddelte fredag efter lukketid, at der ikke foretages nogen ændring for de kommende ca. 6 måneder. Det er ikke en meget stor overraskelse.

Sydbank – OMX C-25-elevatorholdet

Sydbank har været en af kandidaterne til at komme ind, men handelsinteressen har ikke været stor nok til at skubbe andre ud. At det lige netop er Sydbank, som kunne være en af indskifterne, er ikke, set i et historisk perspektiv, mærkeligt jævnfør tabel 1.

Chr. Hansen er formentlig på vej ud

Novozymes og Chr. Hansen vil, hvis de får investorernes tilladelse og myndighedernes godkendelse, fusionere i løbet af det kommende år. Hvis det allerede sker i løbet af 2. halvdel af 2023, skal der findes en erstatning for Chr. Hansen. Novozymes vil være det fortsættende selskab.

Godt for Netcompany og skidt for Sydbank?

Der har over de seneste måneder været diskuteret, hvilke selskaber der kunne ligge til oprykning (indlemmelse), og hvilke der kunne være i nedrykningsfare. Netcompany er inde, men har været nævnt som en nedrykker. Sydbank har været nævnt som oprykker. Det springende og vigtigste punkt generelt er handelsinteressen; likviditeten og i lidt mindre udstrækning hvor stor markedsværdien er. Det mest sandsynlige er, at der kan komme mindre selskabsspecifikke kurspåvirkninger alene relateret til annonceringen. Denne opmærksomshedseffekt vil være anslået 0-2%, tænker jeg. Det siger historiske gennemsnitlige data med det datagrundlag, vi har kigget på.

Handelsinteresse sikrer aktien i startopstillingen

Med en fodboldanalogi kan man sige, at størrelse/markedsværdi giver indlemmelse i bruttotruppen, mens handelsinteresse sikrer dig en plads i startopstillingen.

Den gode selskabsudvikling driver indeksambitioner

Vi har gennemgået og regnet på data 13 år tilbage for så vidt angår OMX C25 med i alt 43 datasæt. Udviklingen fremgår af nedenstående figurer og tabeller. Her er nogle konklusioner:

  • Det er den gode eller dårlige udvikling i selskaberne, som afspejles i aktiekursen, og som kvalificerer eller diskvalificerer.
  • I det gennemsnitlige men ikke nødvendigvis i alle tilfælde er der kortsigtet en mindre kurseffekt i forbindelse med offentliggørelsen.
  • Der kan være en positiv kortsigtet ”opmærksomhedseffekt”, hvis et selskab kommer ind eller omvendt negativ, hvis et selskab forlader indekset.
  • Efter nogle uger fortager den effekt sig, og det bliver igen den gode eller skuffende udvikling i selskabet, som tager over.
  • Når kurseffekten ikke er større, end den er i det gennemsnitlige tilfælde, skyldes det formentlig væsentligst, at 1) investorerne holder løbende øje med udviklingen i selskabet og 2) de, som er indeksperformancebaseret, løbende selv beregner tallene, og for dem, som professionelt (i deres arbejde) holder øje hermed, er tallene og revisionerne bekræftelsen på egne beregninger og data.
  • Data i figur 1 og 2 nedenfor viser, at der kan være betydelige variationer og afvigelser fra gennemsnittet. Det skyldes dog ikke, at alle skynder sig at købe et selskab, som kommer ind og sender salgsordrer afsted i selskaber, som forsvinder fra indekset, alene fordi de kommer ind eller forlader indekset. Kausaliteten er den gode eller mindre gode udvikling.
  • Sydbank har været elevatoraktien, som oftest har været ind-/udskiftet i den periode, hvor vi har set på tallene. Det er derfor ikke så mærkeligt, at aktien har været nævnt som mulig indskifter denne gang.

Se venligst for yderligere: Er Zealand Pharma på vej ind i C25-indekset?

Figur 1: Kursreaktion, enkeltaktier over tid ved indtræden af OMX C25, 20 dage før og efter.
Kilde: Nordnet

Figur 2: Kursreaktion, enkeltaktier over tid ved udtræden af OMX C25. 20 dage før og efter.
Kilde: Nordnet

Figur 3: Gennemsnitlig kursreaktion ved indtræden i OMX C25, 20 dage før og efter.
Kilde: Nordnet

Figur 4: Gennemsnitlig kursreaktion ved udtræden af OMX C25, 20 dage før og efter.
Kilde: Nordnet

Tabel 1: Datagrundlag
Kilde: Nasdaq/Nordnet

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer