Spring til hovedindhold

Start en børneopsparing ”the Nordnet way”

I Nordnet tilbyder vi ikke den traditionelle børneopsparing, men derfor kan du alligevel godt oprette en konto til dine børn eller børnebørn og give dem fordelene ved Nordnets investeringsplatform med lave omkostninger samtidig med en række skattemæssige fordele sammenlignet med en traditionel børneopsparing.

Her er alle de fordele, du skal kende:

  • Modsat en traditionel børneopsparing er der ingen øvre grænse for, hvor meget du må indsætte på et aktiedepot, og opsparingen kan hæves når som helst.
  • Børn under 18 år har mulighed for at benytte deres frikort ved kapitalindkomst. Det vil sige, at afkastet kan blive helt eller delvist skattefrit ved investering i f.eks. Nordnets internationale indeksfonde, der giver en bred og billig eksponering til aktiemarkedet og samtidig er kapitalindkomstbeskattede.

Generelt er der kapitalindkomstbeskatning på akkumulerende investeringsforeninger samt de ETF’er, der ikke fremgår af Skattestyrelsen’s positivliste (de beskattes nemlig som aktieindkomst).

  • Du kan investere løbende på barnets konto via vores kurtagefrie Månedsopsparing. Med en fast overførsel vælger du, hvad du vil investere i, og hvor meget du vil overføre hver måned. Herefter kører det automatisk, og du sparer kurtagen.
  • Derudover kan dit barn følge med i investeringerne via sit eget login til Nordnet. Det kan, ikke mindst for de større børn, være en gylden mulighed for at lære hvordan investering fungerer.

Kort sagt: ingen begrænsning for investeringer via Nordnet, ingen opbevaringsomkostninger og mulighed for 0 kroner i kurtage via Månedsopsparingen.

Du kan åbne et depot til dit barn her.

Hvis du ønsker at oprette et depot til en mindreårig, som du kan investere på, skal du have en underskrevet fuldmagt, læs mere her. Det gælder f.eks. hvis du er bedsteforælder til barnet, og forældre/værge skal underskrive selve depotoprettelsen.

Om aktieindkomst og traditionelle børneopsparinger

Hvis du investerer i aktier eller aktiebaserede investeringsfonde på en konto i Nordnet, bliver børn under 18 år beskattet af aktieindkomst på samme måde som voksne. Her vil det altså typisk være en fordel at starte med at spare op med en traditionel børneopsparing, hvor barnet ikke bliver beskattet af afkastet. Her kan du dog kun indskyde op til 6.000 kr. årligt og 72.000 kr. i alt.

Endnu en skattemæssig krølle er, at beskatningen af udbytter på en konto i Nordnet afhænger af, om værdipapirerne er købt for barnets egne midler, eller er givet som gave – og hvem gaven i givet fald er fra.

  • Er det barnets egen opsparing eller gave fra f.eks. bedsteforældre, vil barnet selv blive beskattet af udbytter.
  • Er investeringerne en gave fra forældre, vil det være forældrene, der beskattes af udbytter, mens barnet beskattes af kursgevinster.

Vigtig viden

Du skal være opmærksom på, at der er grænser for, hvor meget du kan forære nærtbeslægtede, uden at de skal betale gaveafgift – og det gælder uanset hvilken opsparingsform, du vælger. Du kan læse mere om gaveafgift på Skattestyrelsens hjemmesider her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Martin Larsen
Martin Larsen
2022-01-25 11:41

Hej Nordnet

Tak for artiklen.
Har i nogen planer om at introducere muligheden for at man kan oprette en traditionel børneopsparing, eller er der nogen grund til det ikke kommer til at ske?

Jacob
Jacob
2022-02-02 08:55

Hej Nordnet
Er det muligt at flytte penge fra en traditionel børnopsparing og over til jer, til en konto i barnets navn?

Frederik Vest, Nordnet
Svar til  Jacob
2022-02-02 11:49

Hej Jacob,

Det er muligt at oprette et depot til børn, hvor I kan investere som ved et almindeligt depot. Da der på en traditionel børneopsparing er spærringer i forhold til udbetalingsalder og andre vilkår gældende, kan du ikke flytte den direkte over til et almindeligt depot ved Nordnet. Pengene vil i så fald skulle udbetales fra børneopsparingen inden de kan flyttes. Det vil normalt ikke være fordelagtigt at hæve penge fra en børneopsparing før tid, men dette kan din bank nok bedst svare på.

Du kan læse mere om og oprette depot til mindreårige her:
https://www.nordnet.dk/dk/tjenester/kontotyper/opsparing-til-born

DorteS
DorteS
2022-02-20 22:23

Har I planer om at åbne for aktiesparekonto til børn? Det vil være attraktivt, synes jeg.

Katrine Korning
Katrine Korning
Svar til  DorteS
2022-02-21 10:17

Hej Dorte.

Det er ikke noget, der er planlagt. Vi mener, at der er andre opsparingsformer, der er bedre til børn:

  • Børneopsparing, hvor gevinster er skattefrie
  • Depot til mindreårige, da man her kan bruge frikortet, hvis man vælger akkumulerende fonde

Bh. Katrine, Nordnet.