Spring til hovedindhold

Børneopsparing? Sådan investerer du for dine børn hos Nordnet

Nordnet tilbyder ikke traditionel børneopsparing, men dine børn eller børnebørn kan alligevel godt nyde fordelene ved Nordnets investeringsplatform med lave omkostninger samtidig med en række skattemæssige fordele.

Lad os bare være ærlige: Vi tilbyder ikke en traditionel børneopsparing. Tilgengæld har vi et rigtig godt alternativ. Du kan nemlig oprette en konto til dine børn eller børnebørn og give dem fordelene ved Nordnets investeringsplatform med lave omkostninger samtidig med en række skattemæssige fordele sammenlignet med en traditionel børneopsparing.

Gode grunde til at vælge investering frem for traditionel børneopsparing

  • Mere frihed. Modsat en traditionel børneopsparing er der ingen øvre grænse for, hvor meget du må indsætte på et aktiedepot, og opsparingen kan hæves når som helst.
  • Udnyt frikortet. Børn under 18 år har mulighed for at benytte deres frikort ved kapitalindkomst. Det betyder, at afkastet kan blive helt eller delvist skattefrit ved investering, hvis du vælger en investerignsform som er kapitalindkomstbeskattet. Det er fx Nordnets internationale indeksfonde eller Nordnet One. Generelt er der kapitalindkomstbeskatning på akkumulerende investeringsforeninger samt de ETF’er, der ikke fremgår af Skattestyrelsen’s positivliste (de beskattes nemlig som aktieindkomst).
  • Automatisk månedlig overførsel. Du kan investere løbende på barnets konto via vores kurtagefrie Månedsopsparing. Med en fast overførsel vælger du, hvad du vil investere i, og hvor meget du vil overføre hver måned. Herefter kører det automatisk, og du sparer kurtagen.
  • Følg med selv. Derudover kan dit barn følge med i investeringerne via sit eget login til Nordnet. Det kan, ikke mindst for de større børn, være en gylden mulighed for at lære hvordan investering fungerer.

Kort sagt: ingen begrænsning for investeringer via Nordnet, ingen opbevaringsomkostninger og mulighed for 0 kroner i kurtage via Månedsopsparingen.

Du kan åbne et depot til dit barn her. Hvis du ønsker at oprette et depot til en mindreårig, som du kan investere på, skal du have en underskrevet fuldmagt, læs mere her. Det gælder f.eks. hvis du er bedsteforælder til barnet, og forældre/værge skal underskrive selve depotoprettelsen.

Om aktieindkomst og traditionelle børneopsparinger

Hvis du investerer i aktier eller aktiebaserede investeringsfonde på en konto i Nordnet, bliver børn under 18 år beskattet af aktieindkomst på samme måde som voksne. Her vil det altså typisk være en fordel at starte med at spare op med en traditionel børneopsparing, hvor barnet ikke bliver beskattet af afkastet. Her kan du dog kun indskyde op til 6.000 kr. årligt og 72.000 kr. i alt.

Endnu en skattemæssig krølle er, at beskatningen af udbytter på en konto i Nordnet afhænger af, om værdipapirerne er købt for barnets egne midler, eller er givet som gave – og hvem gaven i givet fald er fra.

  • Er det barnets egen opsparing eller gave fra f.eks. bedsteforældre, vil barnet selv blive beskattet af udbytter.
  • Er investeringerne en gave fra forældre, vil det være forældrene, der beskattes af udbytter, mens barnet beskattes af kursgevinster.

Hvor meget må forældre og bedsteforældre forære deres børn og børnebørn?

Du skal være opmærksom på, at der er grænser for, hvor meget du kan forære nærtbeslægtede, uden at de skal betale gaveafgift – og det gælder uanset hvilken opsparingsform, du vælger. Du kan læse mere om gaveafgift på Skattestyrelsens hjemmesider her.

Læs mere om vores alternativ til en traditionel børneopsparing.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
26 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-01-25 11:41

Hej Nordnet

Tak for artiklen.
Har i nogen planer om at introducere muligheden for at man kan oprette en traditionel børneopsparing, eller er der nogen grund til det ikke kommer til at ske?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-31 10:43

Hej Martin, nej – vi har ikke umiddelbart nogen planer om at oprette en traditionel børneopsparing. Som beskrevet i artiklen har vi valgt at fokusere på det almindelige aktiedepot, som jo også har en del fordele! mvh Anne

Gæst
Gæst
2022-02-02 08:55

Hej Nordnet
Er det muligt at flytte penge fra en traditionel børnopsparing og over til jer, til en konto i barnets navn?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-02-02 11:49

Hej Jacob,

Det er muligt at oprette et depot til børn, hvor I kan investere som ved et almindeligt depot. Da der på en traditionel børneopsparing er spærringer i forhold til udbetalingsalder og andre vilkår gældende, kan du ikke flytte den direkte over til et almindeligt depot ved Nordnet. Pengene vil i så fald skulle udbetales fra børneopsparingen inden de kan flyttes. Det vil normalt ikke være fordelagtigt at hæve penge fra en børneopsparing før tid, men dette kan din bank nok bedst svare på.

Du kan læse mere om og oprette depot til mindreårige her:
https://www.nordnet.dk/dk/tjenester/kontotyper/opsparing-til-born

Gæst
Gæst
2022-02-20 22:23

Har I planer om at åbne for aktiesparekonto til børn? Det vil være attraktivt, synes jeg.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-02-21 10:17

Hej Dorte.

Det er ikke noget, der er planlagt. Vi mener, at der er andre opsparingsformer, der er bedre til børn:

Børneopsparing, hvor gevinster er skattefrieDepot til mindreårige, da man her kan bruge frikortet, hvis man vælger akkumulerende fonde
Bh. Katrine, Nordnet.

Lynge Mikkelsen
Lynge Mikkelsen
2022-07-26 14:02

Hej Jeg har fået lavet et aktiedepot til min datter på 13år, er det muligt at lave en aktiesparekonto til hende og kan man bruge hendes frikort på den, hvis det er muligt ? Og går det automatisk hos skat med at bruge hendes frikort, eller skal der handling til fra vores side. ?

Mvh Lynge

Brian Madsen
Svar til  Lynge Mikkelsen
2022-07-31 16:16

Hej Lynge. Vi tilbyder ikke aktiesparekonto til børn.

Vedr. det almindelige depot, så er alt indberetning automatisk og vedr. akk. fonde eller investeringsforeninger som er efter kapitalindkomst, så burde de være gode i forbindelse med et frikort.

Jane Birgitte Munk Finsen
Jane Birgitte Munk Finsen
2022-12-01 09:06

Hej er der en nem måde man kan se hvilke ETFer der IKKE er på SKATs positiv liste. Også gerne hvilke der er på månedsopsparing

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Jane Birgitte Munk Finsen
2022-12-02 09:24

Hej Jane
Via vores ETF screener, som du finder i linket nedenfor, kan man filtrere ETF’erne således, at der kun vises dem, der kan tilknyttes vores månedsopsparing.
https://www.nordnet.dk/markedet/etf-lister?sortField=yield_1y&sortOrder=descending&isMonthlySave=true

Vi har på vores side ikke et filter mht. hvilke ETF’er, investeringsforeninger eller fonde, som fremgår af skats positivliste. Her må vi henvise til skats egen oversigt her: https://skat.dk/data.aspx?oid=2244641
Mvh
Sean Jensen

Søren
Søren
2022-12-01 12:24

tak for en god artikel. Hvis jeg som forældre vil forære mine børn nogle penge som de kan investere i kapitalindkomstbeskattede fonde, og jeg ikke selv vil beskattes af afkastet, er der så måder jeg kan gøre dette på?

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Søren
2022-12-02 16:24

Hej Søren
Børn under 18 år, der ikke har benyttet deres frikort fuldt ud, kan medregne kapitalindkomst i frikortet og derved spare skatten af deres investeringer. Derfor kan der være en fordel ved kapitalindkomst for børn under 18 år.

Jeg er dog nødsaget til, at henvise dig til at kontakte Skattestyrelsen, for yderligere information omkring, hvorvidt og hvordan det gælder for dit barn.

Mvh
Sean Jensen

Jette Kristensen
Jette Kristensen
2022-12-04 08:54

Jeg har allerede børnedepoter hos jer, og fuld ud tilfreds.
Men jeg har yderligere 3 børnebørnsopsparinger ved JB, som jeg også gerne ville have overført til jer, men det er desværre ikke muligt, da I ikke giver mulighed for en sætte en bindingsdato på, fx til barnets 18 år.
Kan I ikke overveje det? – det kan ikke være én stor ændring af produktet, og depoterne er vel alligevel tiltænkt barnet, når det bliver myndigt.

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Jette Kristensen
2022-12-06 13:53

Hej Jette
Godt at høre, at du er tilfreds med vores nuværende løsning.
Det er helt korrekt, at vi på nuværende tidspunkt ikke tilbyder opsparing i form af den traditionelle børneopsparing, som man kender fra de almindelige banker.
Det er dog helt bestemt noget vi har med i overvejelserne, når det kommer til, at forbedre platformen og de løsninger vi tilbyder.
Mvh
Sean Jensen

Karen V
Karen V
2022-12-05 11:53

Hej Nordnet,
Er det muligt at oprette en aldersopsparing for vores børn som stadig er mindreårige hos jer?
Vh,
Karen

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Karen V
2022-12-06 14:08

Hej Karen
Ja, man kan godt oprette en aldersopsparing til mindreårige hos Nordnet. Jeg vil anbefale at du kontakter vores kundeservice, enten ved at ringe eller skrive ind, så skal vi her igennem nok være dig behjælpelig med, hvordan det skal gøres.
Mvh
Sean Jensen

Christian Hedegaard
Christian Hedegaard
2022-12-11 11:52

Hej Nordnet,

Hvis barnet investerer i en akkumulerende global aktie-EFT som ikke fremgår af SKATs positivliste, hvad sker der så hvis denne ETF pludselig dukker op på SKATs liste?

Skal eksisterende investering så beskattes som aktieindkomst, eller må man bare fremover ikke investere mere i ETFen?

Det kunne f.eks være Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWCE), som ikke (pt.) er på SKATs liste.
Men hvis nu Vanguard dokumenterer over for SKAT, at dette er en aktiebaseret investeringsselskab, så ryger den jo ind på ABIS-listen – og fidusen er væk?

Christoffer A.
Christoffer A.
2022-12-30 12:11

Hej Nordnet,

Jeg vil gerne på vegne af mine børn investere i en ETF, som ikke fremgår af SKATs positivliste, og dermed er kapitalindkomstbeskattet. De har nemlig uudnyttet frikort begge to.

Men er det korrekt forstået at ETF’en faktisk så skal sælges hvert år inden året løber ud – og beløbet evt geninvesteres bagefter – for at afkastet løbende bliver beskattet og frikortet rent faktrisk udnyttes?

Ellers forstår jeg ikke “fordelen” ved at kunne bruge frikortet.

MVH Christoffer

Anders Wagner
Anders Wagner
Svar til  Christoffer A.
2022-12-30 15:04

Hej Christoffer,

Hvis du vælger at købe EFT’er til dine børn, så beskattes de altid efter lagerprincippet.

Det betyder ikke, at du skal sælge investeringerne hvert år. Skat (evt. gevinst) beregnes udfra købskursen imod enten salgskursen ved salg i samme skatteår eller årets slutkurs på EFT’en hvis man vælger at beholde den.

Forskellen mellem købskurs og salgskurs/årets slutkurs er det beløb man selvangiver.

Med venlig hilsen

Anders Wagner

Christoffer
Christoffer
Svar til  Anders Wagner
2023-01-03 16:07

Hej Anders,

Tak – det forstår jeg godt. Men en ETF som ikke fremgår på SKATs positiv-liste er vel netop IKKE lagerbeskattet?

Så i det tilfælde er man vel nødt til at sælge den for at det udløser en skat (og frikortet kan udnyttes)?

mvh Christoffer

Jannich
Jannich
2023-01-14 11:23

Hej, hvis jeg opretter et depot til min søns børneopsparing og overfører penge til dette depot, er det så “automatisk” som gave til mit barn?
Eller skal det registreres aktivt og seperat til f.eks. skat hver gang der overføres et beløb på depotet?
Mvh Jannich

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Jannich
2023-01-16 08:38

Hej Jannich
Opretter du en opsparing til din søn, og der foretages indbetalinger på denne, så skelner Nordnet som sådan ikke på, hvem pengene kommer fra. Når vi indberetter til Skattestyrelsen, oplyser vi dermed blot transaktionerne/indbetalingerne, og giver ikke yderligere information om afsender eller lignende.
Om hvorvidt barnets penge er fra egen opsparing, gave fra bedsteforældre eller forældre, med henblik på beskatning af eventuel gevinst, er et ærinde mellem jer og Skattestyrelsen. Derfor vil jeg anbefale, at du retter henvendelse til Skattestyrelsen for yderligere information.
Mvh
Sean Jensen

Marie
Marie
2023-02-14 08:43

Hej hvordan opretter jeg en månedsopsparing til mere end et barn

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Marie
2023-02-14 11:36

Hej Marie Først og fremmest skal det barn du ønsker at oprette en månedsopsparing til, være oprettet som kunde hos Nordnet. Har man flere børn, skal de have hver deres konti. Såfremt barnet ikke er oprettet som kunde endnu, kan det gøres via linket her: https://www.nordnet.dk/onboarding Er barnet kunde, kan man som forældre, og via sin forældrefuldmagt, oprette en månedsopsparing på vegne af barnet. Det gøres ved, at man som forældre blot logger på Nordnet, hvor man vælger “Mine sider” og dernæst “Månedsopsparing”. Har du yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale at du tager kontakt til vores kundeservice. De kan helt… Læs mere