Spring til hovedindhold

10 tech-aktier: Derfor øger jeg JD.com i global portefølje

Nordnet Global-porteføljen består nu af 13 aktier, og Thorleif Jackson har øget JD.coms vægt. Se hvorfor her, hvor han fremhæver 10 kinesiske tech-aktier og viser den opdaterede globale modelportefølje.

JD.com fungerer som et virtuelt indkøbscenter for 1,4 milliarder kinesere. Selskabet oplever i disse år høj vækst og stigende lønsomhed, som får indtjeningen til at vokse kraftigt år for år. Aktien er faldet 43% fra toppen i februar 2021, og jeg synes, den virker attraktivt prissat for tiden. Jeg øger derfor JD.coms vægt fra 4,3% til 7,0% i min globale modelportefølje. Læs mere om hvorfor her, hvor jeg også fremhæver de største kinesiske teknologiaktier.

Nedenfor har jeg vist nøgletal for de ni største kinesiske teknologiaktier målt på børsværdi. Jeg har tilføjet Weibo, der måske kan ses som Kinas svar på Twitter. Seks af de ti aktier er børsnoteret i USA og kan uden videre erhverves via Nordnets handelsplatform. De fire sidste er børsnoteret i Hongkong. Flere af aktierne er noteret på to børser. Det gælder eksempelvis JD.com, der er noteret i USA og Hongkong. De fleste kinesiske selskaber laver deres regnskaber i kinesiske yuan (CNY).

Nøgletal for 10 førende kinesiske teknologiaktier:

Klik for større version

Data pr. 17. februar 2023. Estimater ifølge MarketScreener.com. *Estimater ifølge Yahoo! Finance. Husk, at historisk afkast ikke er garanti for fremtidigt afkast.

Om JD.com

Jeg vil i resten af denne artikel udelukkende skrive om JD.com, som jeg købte til min globale modelportefølje hos Nordnet i juni 2022.

JD.com driver en kæmpe onlinebutik, hvor mærkevareselskaber hver har deres egne underbutikker. Eksempelvis kan man som kineser købe medicin hos JD.com via Sinopharms underbutik. JD.com lover at levere medicinen inden for én time. Det er muligt, fordi Sinopharm har over 5.000 apoteker jævnt fordelt over hele Kina. JD.com kan derfor ses som et virtuelt indkøbscenter med en masse attraktive butikker. Med en omsætning på 1.068 mia. kr. er JD.com Kinas største selskab målt på omsætning. Og JD.com er med en børsværdi på 582 mia. kr. Kinas 5. største teknologiselskab målt på børsværdi. Selskabet kan ses som Kinas svar på Amazon.com.

Omsætningens udvikling er vist i grafen nedenfor. Bemærk logaritmisk skala.

Husk, at historisk afkast ikke er garanti for fremtidigt afkast.

Som det fremgår, er JD.coms omsætning 25-doblet på 10 år, svarende til gennemsnitlig årlig vækst på 38%. I de kommende to år forventes omsætningen at vokse fra 1.047 mia. CNY til 1.370 mia. CNY, svarende til fornyet vækst på 14,4% p.a.

JD.com har historisk fokuseret på vækst snarere end lønsomhed. JD.com fik således sit første overskud så sent som i 2019. Korrigeret for visse engangsomkostninger har selskabet dog opnået små overskud også i 2016, 2017 og 2018. Men marginen er papirtynd med en overskudsgrad på blot 0,4% i 2021. Trenden er imidlertid positiv, og markedet forventer, at overskudsgraden stiger til 2,7% i 2024. Se også grafen nedenfor.

Husk, at historisk afkast ikke er garanti for fremtidigt afkast.

JD.coms justerede indtjening pr. aktie er øget fra 0,21 USD i 2016 til forventet 2,40 USD i 2022. Den justerede indtjening forventes at stige 24,6% til 2,99 USD i 2023. Se grafen her:

Husk, at historisk afkast ikke er garanti for fremtidigt afkast.

JD.com blev børsnoteret i USA i maj 2014. På daværende tidspunkt var det den største kinesiske børsnotering nogensinde i USA. Den rekord blev dog slået af Alibaba bare fire måneder senere. JD.com blev børsnoteret i kurs 19 dollars. Kursen toppede omkring 94 dollars i februar 2021. Siden da er kursen faldet 43% til ca. 53,01 dollars pr. 17. februar 2023. Den seneste kurs svarer til en prissætning på P/E2022=22,1 og P/E2023=17,7. Som sådan er JD.com prissat med en præmie på 15-25% i forhold til verdensindekset MSCI ACWI, der aktuelt er prissat svarende til på P/E2022=17,4 og P/E2023=15,5. Også vist i grafen her:

Husk, at historisk afkast ikke er garanti for fremtidigt afkast.

JD.coms omsætning vokser langsommere end historisk, men selskabet er inde i en god udvikling med stigende lønsomhed år for år. Indtjeningen vokser derfor en del hurtigere end omsætningen.

Hvordan vil JD.com udvikle sig i fremtiden?

Det er selvfølgelig svært at vurdere, hvor længe den udvikling kan fortsætte, og hvor høj indtjeningen kan blive ad åre, men lad os gøre et forsøg på at gætte på fremtiden.

Hvis omsætningen eksempelvis vokser som forventet i 2023 og 2024 og herefter vokser 10% årligt, vil omsætningen vokse fra 1.047 mia. CNY i 2022 (forventet) til ca. 2.950 mia. CNY i 2032. Og hvis overskudsgraden samtidig forbedres fra 1,7% i 2022 (forventet) til eksempelvis 5,0% i 2032, vil driftsindtjeningen 8-dobles fra 18,3 mia. CNY i 2022 (forventet) til 147 mia. CNY i 2032, svarende til gennemsnitlig indtjeningsvækst på 23% p.a. Med en udvanding på eksempelvis 2% årligt som i perioden 2017-2022, og uændrede kapitalforhold i øvrigt, bør indtjeningen pr. aktie (EPS) vokse ca. 21% p.a. til måske 16,3 USD pr. aktie i 2032. Med så flot vækst bør JD.com handles til en relativt høj multipel i 2032. Jeg vil umiddelbart mene, at en multipel på 20-30 gange indtjeningen vil være rimelig/passende. Med de anvendte antagelser kan man forvente en aktiekurs i niveauet 325-490 USD om ti år, selvom ingen kender fremtiden, svarende til et aktuelt kurspotentiale på 20-25% p.a. før udbytter.

Alle, der som ovenfor udtaler sig om fremtiden, bør egentlig bære en rød klovnenæse som advarsel og påmindelse om, at historien er det rene opspind! For ingen kender fremtiden, ej heller undertegnede. Nærværende er ikke en købsanbefaling på JD.com, og forfatteren tager intet ansvar for læserens evt. tab på handel med JD.com. Når det er sagt, synes jeg, JD.com ligner en fantastisk forretning med et solidt potentiale for høj indtjeningsvækst mange år ind i fremtiden. Jeg synes, aktien virker rimeligt prissat i februar 2023, og jeg er glad for at have aktien i min modelportefølje. Hvad er din vurdering af JD.com?

Justering af min globale modelportefølje

Jeg etablerede Nordnet Global-porteføljen med 14 aktier i juni 2022. Seks af aktierne vægtede dengang med ca. 5%, herunder JD.com og Jinhui Shipping. Siden da er JD.com faldet ca. 13% til en ny vægt på ca. 4,3%, mens Jinhui Shipping er faldet ca. 49% til en ny vægt på ca. 2,5%.

Jeg vælger i den situation at sælge Jinhui Shipping helt og geninvestere provenuet i JD.com. Jeg har følgelig den 17. februar 2023 solgt mine 4.100 stk. Jinhui Shipping til kurs 9,10 NOK. Og jeg har samme dag købt 80 stk. JD.com til kurs 53,00 USD. Nordnet Global-porteføljen består herefter af 13 aktier. Se dem i nedenstående tabel:

Nordnet Global pr. 17. februar 2023.

Thorleif Jackson ejer aktier i JD.com og Jinhui Shipping.

Dette materiale er udarbejdet af Thorleif Jackson og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Thorleif Jackson har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 23. februar 2023 kl. 15:45.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Thorleif Jackson modtager honorar fra Nordnet. Honoraret er aftalt på forhånd og er ikke afhængig af materialets indhold eller de virksomheder, som er omtalt heri.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
11 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Malte
Malte
2023-07-08 22:08

Hej Thorleif Tak for endnu en god og spændende analyse. Det er super at kunne følge (bl.a.) din modelportefølje og få lidt inspiration på den måde. Har du gjort nogle overvejelser i forhold til valget af JD over Alibaba, og har du i så fald mulighed for at sætte et par ord på det? Så vidt jeg har forstået, er begge virksomheders kerneforetning langt hen ad vejen det samme med internet-handel, selvom Alibaba lader til at have lidt flere mindre ben (datalagring, ant o.l.). Måske er der lidt mere politisk uro omkring Alibaba dog. Jeg har selv lidt i begge… Læs mere

Gæst
Gæst
2023-03-08 06:09

Jeg læser med stor interesse analyserne…

Kinesiske aktier i disse tider? Hvilke overvejelser gør du dig omkring det? Mange
har lidt store tab i Rusland — hvad nu hvis vesten ender i konflikt med Kina?

Hvis og hvis og hvis — det kunne være spændende at høre dine overvejdelser…

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-19 21:26

Hej Jens, Der findes ingen risikofri investering. På børsen betaler man en høj pris for følelsen af sikkerhed, mens de risikovillige og tålmodige ofte belønnes. Al investering handler om risikostyring. Jeg vurderer at risikoen for en våbnet Taiwan konflikt er minimal. Og jeg vurderer at kinesiske aktier har en høj kvalitet og en relativ lav prissætning. Jeg er ret sikker på at de kinesiske selskaber vil levere god resultater og vækst, og jeg har en forhåbning om, at aktiemarkedet med tiden vil prissætte kinesiske højere end i dag. Måske vil kinesiske aktien en dag ligefrem handle med en pæn og… Læs mere

Gæst
Gæst
2023-03-02 17:37

I modelporteføljen har indsneget sig en fejl. Fresenius SE driver hospitaler, ikke dialyseklinikker. Dette gør til gengæld deres delvis ejede datterselskab FMC (Fresenius Medical Care), som ligeledes er børsnoteret.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-09 13:41

Hej S.K.
Jeg tror læserne er med på at Fresenius SE har fire forretningsområder. Men det vigtigste er nok trods alt dialyseforretningen. Det er alle nok ikke enige i. Som altid er man nødt til selv at studere sagen, og forholde sig til informationerne. Der er desværre ingen genvej til en sikker gevinst.

Gæst
Gæst
2023-03-02 08:55

Hej Thorleif
Spændende og oplysende indlæg som altid. Jeg har købt en basisbeholdning af JD, da jeg -i lighed med dig – vurderer at potentialet i virksomheden er betydeligt.
Ift. din globale portefølje er jeg også meget interesseret i at vide, hvorfor tålmodigheden med Jinhui slap op? Kunne man ikke netop forvente en vending i denne sektor i den kommende tid? Afskærer du ikke transportsektoren fra modelporteføljen?
Tak for mange spændende indlæg.

Gæst
Gæst
2023-03-01 20:17

Kina er vel noget farlig at være investeret i iøjeblikket ?
JD.Com tilhører sektoren Consumer cyclicals og industrigruppen Broadline Retailers.
Nogle alternativer til JD.Com kunne være de amerikanske aktier Pinduoduo (PDD, der dog er orienteret mod Kina),
eller Dillards (DDS), der har performet godt i mange år. Eller hvad med “gode gamle” Hennes og Mauritz.

Gæst
Gæst
2023-03-01 20:05

Spændende analyse som altid Thorleif Jackson.
Når man bruger Nordnets Nøgletal idag står JD.com til en P/E på 85,47?
Det er jo noget anderledes, end det du skriver?
Til sammenligning står Alibaba idag til en P/E på 11,81.
Nu er P/E ikke den eneste parameter man skal vælge sine aktie-køb ud fra, men umiddelbart virker Alibaba som et “bedre tilbud”, hvis man tror på det kinesiske marked og internethandel.
Mvh. Rune

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-09 13:38

Hej Rune,
Pas på med at bruge eller tro på tal du finder i databaser! De er ofte skrup forkerte! Eksempelvis kan valutaen snyde. JD er jo børsnoteret i USD, mens regnskaberne er i kinesiske yuan (CNY). Desuden findes der to sæt regnskabstal for JD. Dels rapporterede regnskabstal, og dels regnskabstal korrigeret for engangsposter. Det er svært at vide, hvilke tal Nordnet databasen anvender, ligesom det er svært at vide, hvilke der er mest retvisende!

Gæst
Gæst
2023-02-24 09:04

Tak for analysen. Den lave prissætning skyldes, at investorerne skyr politisk risiko i kølvandet af Ukraine og forbud mod privat undervisnings IT i Kina. Derudover har du ikke købt aktier i kinesiske selskaber, idet kinesisk lov forbyder udlændinge at eje kinesiske aktier.

Vi kan godt blive enige om at det ville være bedst for Kina, hvis du ikke mister din investering, og det ville aldrig ske, hvis det var et demokrati, men det er ikke et demokrati og har aldrig været det. Beslutningerne bliver ikke taget på vestlige præmisser.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-09 13:33

Hej Kristian,
Du rejser vigtige betragtninger. Det er vigtigt at huske, at alle investeringer er forbundet med risici. Det gælder ikke mindst investering i kinesiske aktier.