Spring til hovedindhold

Zealand Pharma i fokus: Steg 35% mandag

Det er ikke hverdagskost, at et C25-selskab stiger 35 % på en enkelt dag. Faktisk er det historisk. Det skete for Zealand Pharma, mandag i denne uge. Vi dykker ned i, hvad der skete.

Det er ikke hverdagskost, at et C25-selskab stiger 35 % på en enkelt dag. Faktisk er det historisk. Det skete for Zealand Pharma mandag i denne uge. Hvad var skete der egentligt; hvad er stigningen et udtryk for, og hvor meget fylder Zealand Pharma nu?

Stærke forskningsdata

Mandag offentliggjorde Zealand Pharma stærke fase 2-forskningsdata i deres samarbejde med Boehringer Ingelheim inden for fedtlever. Fedme eller overvægt og efterfølgende vægtreduktion er ikke en en-dimensionel størrelse, som kun handler om vægt, men også om mange andre ting. En af disse er fedtindhold i leveren. Zealand Pharma har allerede et andet projekt i fase 3 sammen med BI samt yderligere projekter, som de endnu ikke har nogen partneraftale med. For et biotekselskab er stærke data altafgørende, og stærke data relaterer sig til 1) stor og bedre virkning og 2) tolerant bivirkningsprofil.

Største stigning i C25-indeksets levetid

Investorerne var ikke sene til at tage nyheden op med begejstring. I løbet af dagen bølgede aktien frem og tilbage med store stigninger, og slutresultatet var den største stigning, som jeg kan mindes der har været i en C25-aktie på en enkelt dag siden indekset startede i 1989. Nemlig 35 %.

100 mia. USD-marked i 2030

Hvis man skal fokusere på ét område, som har overnormalt fokus indenfor sundhedsområdet, er det fedme. På blot få år er den samlede forventede værdi af produkter, som skal hjælpe patienter af med overskydende vægt mangedoblet. Analytikere forventer et totalmarked på 100 mia. USD allerede i 2030.

På kort sigt overstiger efterspørgslen udbuddet. Det kniber for Eli Lilly og Novo Nordisk at være i stand til at efterkomme og producere de produkter, som køberne ønsker. Sådan vil det formentlig blive ved med at være i overskuelig fremtid. På kort sigt er det med til at holde priserne højere, end hvad der langsigtet vil være tilfældet.

Zealand Pharma distancerer Lundbeck og AMBU

Zealand Pharmas aktiekurs er femdoblet de seneste år. I løbet af den tid har selskabet samtidigt udstedt mange nye aktier. Den samlede effekt af flere aktier og en stor aktiestigning har fået markedsværdien af aktierne til nærmest at eksplodere. De fleste investorer kender Lundbeck og har hørt om AMBU. Med mandagens stigning bragede Zealand Pharma kursmæssigt nærmest igennem lydmuren, og selskabet har nu en større markedsværdi end både Lundbeck og AMBU. Den aktuelle forskel og størrelse fremgår af figur 1.

Figur 1: Markedsværdier over udvalgte danske biotek- og pharmaselskaber pr. 27. februar 2024. Kilde: Nordnet.

Medico Valley

En af årsagerne til, at den danske økonomi klarer sig så godt aktuelt, som tilfældet er, er, at vi har mange store og succesfulde medicinalselskaber. Danmark er meget andet end blot Novo Nordisk, Coloplast og Genmab, som er de tre største. Udover ”ingen over og ingen ved siden af Novo Nordisk” og to andre større selskaber, samt de fire på de efterfølgende pladser, Zealand Pharma, Lundbeck, Ambu og Bavarian Nordic, er der en underskov af mindre biotekselskaber. Målt per indbygger er vi i Danmark formentlig i vores egen liga, når det drejer sig om medicinalselskaber.

Zealand Pharma er meget andet end fedme, men det er indenfor fedme, de kan være på vej til at blive en storspiller På samme måde som Eli Lilly og Novo Nordisk har Zealand Pharma hjemmebanefordel inden for diabetes. Det er formentlig en differentierende forskel i forhold til selskaber, som har ambitioner om at komme ind på det store og voksende marked uden ”forkundskaber”.  

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirerDette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Hans Prammann
Hans Prammann
2024-03-01 15:13

Per Hansen analyse af Zealand Pharma har et meget positivt syn på firmates fremtiden, hvilket også er ok, for der er virkelig nogle gode muligheder. Men, men det er set før, at forsknings virksomheder som Zealand Pharma egentlig er, som arbejder for “Lånte Penge” og årligt har kæmpe underskud ikke kommer i mål. Håbet for investorerne er de rammer en guldåre. I min optik er det den guldåren Per Hansen analyse bygger på. Inden for medicinal industrien også i Danmark, er der mange eksempler på virksomheder som vær spået en lys fremtid, som aldrig kom i mål. Jeg synes, Per… Læs mere