Spring til hovedindhold

Aktiekrakindikator på flerårigt lavpunkt

Nedturen har indtil videre været moderat faldende aktiemarkeder under tynd omsætning, og flere vigtige indikatorer er stadig langt fra at signalere ”panik”.

Aktiemarkederne står foran to stærke modsatrettede drivkræfter. På den ene side er aktiemarkederne stærkt oversolgte, og det giver god mulighed for en positiv korrektion over de næste uger. På den anden side har vi endnu ikke fået den sædvanlige kapitulation med storudsalg under ekstremt stor omsætning, som ofte varsler afslutningen på et bear-marked.

Nedturen har indtil videre været moderat faldende aktiemarkeder under tynd omsætning, og flere vigtige indikatorer er stadig langt fra at signalere ”panik”. Det drejer sig blandt andet om nervøsitetsindikatoren VIX, men også krakindikatoren SKEW viser på ingen måde, at de professionelle investorer forventer et kommende aktiekrak. Faktisk står SKEW for tiden på et flerårigt lavpunkt, og det indikerer, at relativt få professionelle investorer har indgået forsikringskontakter for at dække sig af mod store kursfald.

Overordnet peger det i retning af, at aktiemarkederne enten fortsat vil sive stille og roligt de næste måneder. Eller også er vi ved at se oplægget til dannelsen af en bundformation. Og det er det sidste scenarie, vi ser stor sandsynlighed for. Særligt forventer vi, at de ikke-konjunkturfølsomme aktier nu er ved at bunde ud.

Nedtonet forventning til rentestigning

Vi har i en tidligere udgave af den ugentlige aktieanalyse påpeget, at der på det seneste har været tegn på, at forventningerne til amerikanske renteforhøjelser er ved at vende nedad. Dette billede er blevet bekræftet yderligere den seneste uge. Forventningerne til forhøjelser fra den amerikanske centralbank hen mod næste sommer er den seneste måned markant nedtonet.

For blot en måned siden var der 31% sandsynlighed for en kort amerikansk FED-rente over 3,5% i juni 2023, og den implicitte sandsynlighed for en sådan rentestigning er aktuelt kun 8%. Både de lange og korte amerikanske renter viser nu tegn på en teknisk topformation.

Forklaringen på denne udvikling er, at alene markedets forventninger til fremtidige rentestigninger allerede har udløst disse rentestigninger, og det har allerede sat en bremse på den økonomiske vækst.

Det lyder måske lidt kompliceret, men dette billede bekræftes af faldende amerikanske inflationsforventninger. De femårige amerikanske inflationsforventninger er siden 21. april dykket fra 2,67% til 2,22%, og det svarer til samme inflationsforventning, som vi så tilbage i starten af 2022.

Da vi samtidig ved, at aktiemarkedet som regel er 6-9 måneder foran den makroøkonomiske virkelighed, vi kan aflæse i hard data, så er det faktisk sandsynligt, at aktiemarkederne fra nu af bunder ud. Især for de ikke-konjunkturfølsomme aktier.

Større vægtning af stærke danske aktier

Det er begrundelsen for, at vi i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og i investeringsfonden Aktieugebrevet Invest, de seneste uger har skruet op for vægtningen af en stribe stærke danske storaktier, som efter vores vurdering er sat alt for meget ned i værdiansættelse.

Vi forudser, at disse aktier over de kommende år vil levere afkast, som ligger betydeligt over det generelle aktiemarked. Man kan sige, at vi investerer i fremtiden, og det sker, selvom der på den korte bane kan komme nogle yderligere kursfald.

Ugens danskere vindere og tabere

Ugens store historie var, at Bavarian fik en stor vaccineordre, og det fik aktien til at skyde i vejret med 65%. Ordren indeholder store perspektiver for Bavarian, og så har det også hjulpet på købsinteressen, at aktien er en af de mest shortede danske aktier.

Også Ambu fik et los opad, efter det kom frem, at selskabets adm. direktør er blevet fyret. Måske kan der også her komme mere købsinteresse, da hele 17% af aktiekapitalen er shortet i selskabet.

Andre vindergrupper lå særligt inden for de dyre tech- og healthcare-aktier samt transportaktierne.

Udsigten til vigende renter er godt for tech- og healthcare-aktier, og der var blandt andet solide kursstigninger til ChemoMetec, Netcompany og Genmab.

For transportaktierne gav det et løft, at der nu er udsigt til, at Kina genåbner sine havne efter en langvarig corona-lukning, og det ventes at udløse en massiv aktivitetsudvidelse.

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Dette materiale er udarbejdet af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling, dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer imaterialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrevhar ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler. Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Nordnet offentliggjorde dette materiale første gang den 23. maj kl. 09.00.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer