Spring til hovedindhold

Det fik Nordnets kunder i afkast i årets første kvartal

For de fleste af Nordnets danske investorer har det første kvartal været positivt. Det kan man også se, når man kigger på de afkast som Nordnets investorer har fået i 2024 indtil videre.

Læs artiklen og se, om du ligger over eller under andre investorer.

Første kvartal af 2024 har budt på mange begivenheder, der har påvirket aktiemarkedet. Blandt andet har AI’s acceleration, medicin mod overvægt, renteforventninger og geopolitik haft stor indflydelse på de kursbevægelser, vi har set. Det var især teknologiaktier og sundhedsaktier, der skabte afkastet for de mange investorer i årets første kvartal.

For de fleste af Nordnets danske investorer har det første kvartal været positivt. Det kan man også se, når man kigger på de afkast som Nordnets investorer har fået i 2024 indtil videre.

Det skete der i årets første kvartal

Renten og den globale økonomi

I starten af året forventede både analytikerne og investorerne, at centralbankerne ville sætte renterne ned allerede i marts og mindst tre gange i løbet af 2024. Det skete dog ikke, og tvivlen om hvornår rentenedsættelserne ville komme voksede, jo længere vi kom ind i året. Læs status for aktiemarkedet her.

Teknologi- og AI-aktierne steg til vejrs

Siden lanceringen af chatbotten ChatGPT har vi hørt meget om, hvordan AI kommer til at vende op og ned på vores hverdag. Selskabet NVIDIA, der b.la. producerer microchips til AI, fik i første kvartal en stor kursstigning, og det var med til at skabe hypen omkring AI-aktier. Derudover var der stort fokus på de syv gigantiske amerikanske aktier, ofte kaldet The Magnificent Seven. Læs mere om AI-aktier her.

Sundhedsaktiernes fede tider

Sundhedsselskaber, der har fokus på behandling af overvægt, såsom Novo Nordisk og Eli Lilly har haft kraftig medvind de seneste tre år – særligt i 2024. Mange selskaber forfølger nu muligheden for at komme ind på fedmemarkedet og håber at kunne udfordre produkter som Wegovy (fra Novo Nordisk) og Zepbound (fra Eli Lily), der er løbet med meget omtale. Men har selskaberne tabt momentum, og hvordan ser fremtiden ud? Læs mere om sektorens fremtid her.

Geopolitik, krig og uro

Krig og konflikt i Ukraine og Mellemøsten har påvirket aktiemarkedet på flere måder. Eksempelvis har forsvarsaktier som SAAB og Rheinmetall oplevet stor opmærksomhed fra investorerne. Shippingselskaber som danske Mærsk har også været påvirket af uro i Det Røde Hav, hvilket har medvirket til, at Mærsk-aktien er faldet de seneste par måneder. Læs, hvorfor aktiekursen falder for Mærsk her.

Danske aktier og C25

De to sundhedsselskaber Novo Nordisk og Zealand Pharma, der begge b.la. arbejder med produktion af fedmedicin, er de to aktier i C25-indekset som steg mest i første kvartal. Novo Nordisk steg med 27% og Zealand Pharma steg med hele 80%.

De to selskaber i C25-indekset, der er faldet mest i første kvartal, er A.P. Møller-Mærsk og Vestas. Mærsk-aktien har været påvirket af uro i Det Røde Hav samt en ulykke i Baltimore, hvor et containerskib chartret af Mærsk sejlede ind i en bro. Mærsk-aktien faldt i første kvartal med 25%. Vestas-aktien har ligeledes haft en svær start på året, hvor den i første kvartal faldt med 11,7%. Læs mere om C25-indekset her.

Så meget fik Nordnets kunder i afkast

De fleste danskere har fået 6,8% – men der er forskelle til resten af Nordnen

For de danske kunder er der ikke så stor forskel mellem afkast på tværs af køn og aldersgrupper. Kun de allermest erfarne (77+) har opnået markant anderledes afkast end flertallet. Når afkastene er så anderledes i de andre lande, skyldes det blandt andet påvirkning fra valutakurser og markedsudviklingen på hjemmemarkederne. De fleste investorer er nemlig påvirket af en kraftig “home bias”, som gør at man investerer mest i aktier fra sit eget hjemland.

De mest populære aktier i første kvartal i Danmark

Figur 2. De mest købte og solgte danske aktier i perioden 01/01/2024 – 31/03/2024.

Bemærk: SAS har i en selskabsmeddelelse meldt ud, at de arbejder på at tage selskabet af børsen, og at de forventer, at deres aktier kommer til at være uden værdi. SAS skriver, at de forventer, at afnoteringen bliver godkendt og gennemført i 2. kvartal af 2024.

Figur 3. De mest købte og solge udenlandske aktier i perioden 01/01/2024 – 31/03/2024.

Vil du gerne blive opdateret på aktiemarkedet?

Hvis du gerne vil følge med i, hvad der sker på aktiemarkedet, så følg med her på bloggen. Her opdaterer vi investorerne på, hvad der rører sig, samt giver inspiration og analyser til dine investeringer.

Du kan også følge os på Instagram, Facebook eller lytte til det ugentlige afsnit af Investeringspodcasten for at blive klogere på aktiemarkedet samt meget andet.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Anders
Anders
2024-05-11 00:26

En måned mere på og så ser afkastet helt anderledes ud….sådan er det jo….
Nogle gange går det op og nogle gange går det ned…heldigvis dog oftere opad end nedad…

Pål
Pål
2024-05-09 08:51

Dette er utrolig interessant, forskelle mellem lande men specielt mellem køn. Jeg skriver artikler for en finansavis og kunne godt tænke mig bedre indblik i talmaterialet. Er det muligt, eller har I en person jeg kan kontakte?