Spring til hovedindhold

Er du bange for risikoen? Sådan kan du komme i gang med at investere

Risiko

Er du nervøs for at lave din første investering? Bare rolig, vi har allesammen været der. Og der er heldigvis en overskuelig måde at komme i gang på, for investering behøver ikke være svært.

Jeg kan stadig huske dengang, jeg skulle lave min første investering. Det var enormt grænseoverskridende at sætte mine penge i noget, jeg ikke rigtigt havde forstand på. Alligevel gjorde jeg det. For jeg havde igen og igen fået at vide, at investering var en god idé.

Når jeg tænkte over det, gav det også god mening. Hvorfor skulle jeg egentlig ikke lade mine penge arbejde for mig, nu jeg ikke fik meget rente i banken? Alt, der kunne overstige den éne procent, min bankrådgiver kunne tilbyde mig, ville jo være ren gevinst.

Jonas Melander Hammer
Jonas Melander Hammer

Hej! Jeg arbejder som Kommunikations- & PR Manager i Nordnet.
Jeg har efterhånden investeret i en håndfuld år, men selvom jeg beskæftiger mig med investering hver eneste dag, har jeg stadig masser at lære. Én ting har jeg dog lært – investering behøver ikke være svært.

Men hvorfor er det så forbandet grænseoverskridende at kaste sig ud i det? Det vil jeg prøve at dykke ned i her.

Kast investeringsordbogen langt, langt væk

Akkumulerende, aktiekapital, asset allocation, benchmark. Du er sikkert allerede forpustet, og jeg er ikke engang nået til C i investeringsordbogen endnu. Hvis du har lyst, kan du grave dig så langt ned i ordbogen, at du alligevel ikke bliver færdig i år. For at være helt ærlig, så behøver det ikke være det bedste sted at starte. Det kan skræmme mere, end det kan gavne, når du skal i gang.

Det er præcis det, der er det vigtigste – at komme i gang. Hos Nordnet har vi tidligere skrevet; “Det bedste tidspunkt at starte din investering var i går”. Det kan virke lidt irriterende, men det er ikke helt forkert.

Alligevel er den barriere jeg oftest støder på blandt nye investorer hos Nordnet usikkerheden for, om man får sine penge igen. Ja, oftest overskygger frygten for at tabe noget af sin formue muligheden for at tjene yderligere penge – det kaldes for tabsaversion.

Lyder det bekendt? Sådan havde jeg det i hvert fald selv. Men jeg beroligede mig selv ved tanken om, at aktiemarkedet historisk set har bevæget sig opad – ikke at det er en garanti for, at aktierne skal stige over det næste år eller to. Men det leder mig hen til den første beslutning, du som ny investor skal træffe.

Risikoprofil og tidshorisont

Når du skal i gang med at investere, er det vigtigt, du finder ud af, hvornår du skal bruge dine penge igen – og hvor stor en risiko du er villig til at løbe. En tommelfingerregel hedder, at jo længere tid du kan ‘undvære’ dine penge, jo større risiko kan du tåle at løbe.

Og så er mit bedste råd, at du skal være ærlig over for dig selv. Det er lokkende at investere 5.000 kroner hver måned. Men hvis du hver måned ender med at udbetale 3.500 kroner for at have nok til madkontoen eller en uforudset regning, er du bedre tjent med at sætte 1.500 kroner ind fra start. På den måde slipper du for at betale unødigvendige gebyrer. Kig en ekstra gang på dit budget, så du er sikker på, du kun investerer det, du har overskud til.

Den helt korte investeringsordbog:

Hvad er en aktie?
En aktie er et bevis på en ejerandel i et selskab.
Hvad er en obligation?
En obligation er et lån mellem dig, som ejer obligationen (långiver) og en udsteder (låntager).
Hvad er en fond?
Investeringsfonde samler penge fra investorer og investerer dem i aktier, obligationer og eventuelt andre former for aktiver. Som investor i en fond ejer du en del af fonden.
Hvad er kurtage?
Handelsomkostning ved at købe eller sælge værdipapirer.

Hos Nordnet har vi et produkt, som vi mener er en rigtig god måde at komme i gang med at investere på. Det hedder Nordnet One. Nordnet One er en fond, hvor du kan sprede din risiko blandt hundredvis af aktier og obligationer. Men det bedste af det hele er, at du kun skal tage stilling til to ting, før du kan lave din første investering. Din risikoprofil og tidshorisont.

Kilde: nordnet.dk

De tre Nordnet One-fonde består allesammen af både aktier og obligationer. Den eneste forskel er fordelingen. ‘Nordnet One Forsigtig’ består som billedet viser af 70% obligationer, og er dermed for den investor, der har den korteste tidshorisont og laveste risikoprofil. Omvendt består ‘Nordnet One Offensiv’ af 80% aktier, og er dermed for den investor, der har en længere tidshorisont og en høj risikoprofil.

Investerer du i Nordnet One, kan du komme i gang for kun 100 kroner. Du skal heller ikke betale kurtage, når du køber den fond, du har valgt. På den måde får dine penge de bedste forudsætninger for at vokse sig større.

Risikoen har indflydelse på dit afkast

Nå, hvilken risikoprofil skal jeg så vælge, tænker du nok. Det er der kun én, der kan svare på – dig selv. Mærk efter, om du er okay med, at dine investeringer bevæger sig op og ned fra dag til dag, eller om du er mest komfortabel med, at dine investeringer er mere stabile.

De tre Nordnet One-fonde bevæger sig nemlig forskelligt fra hinanden – og det skyldes fordelingen af aktier og obligationer, som jeg fortalte om tidligere. Aktier er mere volatile end obligationer. Det betyder ganske enkelt, at de bevæger sig mere op og ned. En fond med en overvægt af aktier vil derfor svinge mere op og ned, end en fond med overvægt af obligationer.

Kilde: nordnet.dk. Periode: 1. maj 2022 til 29. januar 2024. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Som du nok har gættet, kan der potentielt være en større gevinst ved at vælge den høje risiko, da aktier historisk har haft et større afkast end obligationer – omvendt kan der også være et større tab.

Hvad kan min investering blive til?

Nå, lad os prøve at se på, hvad din investering kan blive til, hvis du investerer i en af de fonde. Jeg har taget udgangspunkt i de seneste tal fra Rådet for Afkastforventninger og regnet på, hvad det teoretiske afkast vil være for de tre forskellige fonde.

Eksempel:
Du vil gerne spare op til et indskud til en bolig om fem år.
Månedligt beløb du vil investere: 2.500 kroner.
Tidshorisont: 5 år.

Forventet årligt afkast:
Nordnet One Forsigtig: 4,96%
Nordnet One Balance: 5,77%
Nordnet One Offensiv: 6,41%

Sådan gjorde vi:
Rådet for Afkastforventninger kommer hvert halve år med deres afkastforventninger. Vi har taget hver af de tre Nordnet One-fondes besiddelser og regnet det forventede afkast ud på baggrund af fordelingen af fondenes værdipapirer.
Beregningerne tager ikke højde for årlige omkostninger.

Sparer du 2.500 kroner op hver måned i fem år, vil din opsparing samlet udgøre 150.000 kroner. Investerer du derimod 2.500 kroner hver måned i en af de tre fonde, vil din investering teoretisk være vokset til følgende om fem år.

Nordnet One ForsigtigNordnet One BalanceNordnet One Offensiv
173.055 kroner176.647 kroner179.533 kroner
15,37% afkast17,76% afkast19,68% afkast
Sådan gjorde vi: Udregningerne er baseret på, at der bliver indsat penge den sidste dag i måneden – og handlet otte dage senere. Vi har regnet med et gennemsnit på 20 handelsdage om måneden, og har regnet ud fra en daglig tilskrivning. Beregningerne tager ikke højde for årlige omkostninger.

Det er vigtigt at understrege, at det forventede afkast ikke er nogen garanti for et fremtidigt afkast. Du kan altså ikke forvente, at du står med præcis 173.055 kroner om fem år, skulle du vælge at investere 2.500 kroner månedligt i Nordnet One Forsigtig. Der er også en risiko for, at din investering falder i værdi i perioden. Udregningerne er udelukkende baseret på de seneste tal fra Rådet for Afkastforventninger sammenholdt med de tre fondes beholdninger.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk. Nordnet modtager provision fra salg af fonde. Se alle satser her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer