Spring til hovedindhold

Kvinder er 46 milliarder kroner bagud i forhold til mænd – og det er bare en del af det

Flere og flere kvinder er kommet med på investeringsvognen. Men de har markant færre penge investeret i forhold til mænd. Årsagerne kan være mange, men der er ikke grund til, at kvinderne holder sig tilbage.

Er du kvinde, er du kæreste med en, eller er du far til en? Så læs med her.

Kvinder har markant færre penge investeret i frie midler og pension i forhold til mænd. Alene i Nordnet har kvinderne sparet 46 mia. kr. mindre op end mændene. Årsagerne kan være mange, men der er ikke grund til, at kvinder holder sig tilbage. For kvinder er dygtige til at investere og følger de generelle råd. De spreder deres risiko, tænker langsigtet og har en sikker hånd på roret, når det stormer på aktiemarkedet. Men de er bagud! Og det betyder noget.

Lad det være sagt med det samme. I Nordnet er vi glade for alle vores kunder uanset køn, alder, økonomisk formåen og viden om investeringer. Nordnet er stiftet ud fra en ambition om at demokratisere investeringer, så alle kan få adgang til de gevinster, der kan være ved at investere langsigtet. Ligestilling har således været en del af vores DNA siden starten. Derfor glæder vi os over, at flere og flere kvinder er kommet med på investeringsvognen, men vi er ikke tilfredse, før kvinderne udgør 50% af kunderne med 50% af opsparingen.

Igennem de sidste to år er andelen af kvindelige kunder steget fra at udgøre 25% til nu at udgøre 33%. Og udligningen fortsætter. Hver evig eneste dag kommer der fortsat flere hundrede nye kunder til Nordnet, og andelen af kvinder blandt de nye kunder udgør ca. 41%. Men de er bagud med opsparingen. Mænd har en gennemsnitlig formue på 287.000 kr. hos Nordnet, mens kvinder i gennemsnit har en formue på 176.300 kr. I det store billede udgør de samlede formuer for mænd og kvinder henholdsvis 65.5 og 19.7 mia. kr. her i Nordnet. Altså en forskel på hele 46 mia. kr.

Da der er færre kvinder totalt set blandt kunderne, vil der allerede af den grund være forskel på formuerne. ”Renser” man for dette, er der en forskel på 12.6 mia. kr., og det vil tage mange år, før gabet for alvor mindskes. Og det er der flere årsager til.

Mænd starter først

I Nordnet kan vi se, at de fleste mænd starter med at investere omkring de 18 år, mens kvinderne typisk er ca. 10 år ældre, før de begynder. Mændene giver sig selv et forspring ved bare at kaste sig ud i det som unge.

Endvidere har der været – og er fortsat – store lønforskelle mellem kønnene, hvilket er en stor del af forklaringen på niveauerne af opsparing. For råderummet til at spare op er naturligvis mindre, når man har en lavere løn. Men lønniveauet er ikke den eneste årsag. Der er også andre barrierer.

Gennem løbende dialog med et udvalg af vores kvindelige kunder er der et par ting, der går igen. En del elsker at investere, synes det er sjovt og ser ikke særlige begrænsninger i at investere. De gør det bare. En anden gruppe giver udtryk for, at manglende viden holder dem tilbage. Andre synes, at tekniske termer er tørre, og at finanslingo er træls og mest lugter af, at afsenderne vil ”sparke dæk” og blære sig med, hvor dygtige de er til at investere. Det får en del kvinder til at lave baglæns rullefald af kedsomhed.

Heldigvis er der mange, der ikke lader sig bremse. Som læser blogs, ser videoer og gør som mændene og tænker: “Hvor svært kan det være? Det kan jeg vel lære.” Og ja. Det kan alle. For man behøver ikke være hverken professor, investeringsnørd eller andet for at investere. Det vigtigste er at tænke over de gængse tommelfingerregler, som er:

  • Spred din risiko, så du investerer i forskellige lande og brancher – fx gennem Nordnet One, ETF’er og investeringsforeninger.
  • Tænk langsigtet. Lad være med at købe og sælge for ofte.
  • Læg en plan for, hvor meget du vil investere for, og invester løbende – fx gennem en Månedsopsparing.
  • Læs blogs, se videoer, og spørg dig frem. Brug din nysgerrighed til at følge med i, hvad der sker.

Økonomisk lighed = personlig frihed

Gabet er måske på vej til at blive bare en smule mindre. Og det er vigtigt. Penge er ikke nødvendigvis et mål i sig selv. Men økonomisk lighed er lig med personlig frihed. Og i sidste ende er frihed den stærkeste valuta til at sætte handling bag det, der skal fylde mest i livet. Uanset om du er mand eller kvinde.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
12 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-08-26 06:36

Jeg kan altså godt genkende at økonomisk lighed = personlig frihed. Det betyder at du kan forsørge dig selv og evt. børn alene – eller evt. skride fra en irriterende dum chef i dit nuværende job eller du kan som jeg have droppet at spilde dine penge på A-kasse & fagforening, der kun meler deres egen kage. Du kan osse købe et hus udenfor hovedstadsområdet kontant uden at skulle spørge en bank eller blive selvstændig eller stoppe med at arbejde tidligt, hvis du hele livet sparer 20-30% af din løn op og investerer. Opsparring og pension er vigtige, men mange… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-09-05 15:32

Hej Inger,

Du er jo et glimrende eksempel på, hvordan man kan bruge opsparing og investering til at gøre det muligt at leve det liv, der passer bedst til en. Tak for din inspirerende historie.

Mvh Lene Nording-Grooss

Kommunikationschef, Nordnet DK

Gæst
Gæst
2022-08-18 15:05

Fantastisk, at udviklingen går i den rigtige retning, selv om der er et stykke vej endnu! Udover blog, videoer, webinarer mv. kan jeg varmt anbefale alle kvinder, der går med en investor i maven, at melde sig ind i Facebook-gruppen “Moneypenny – Kvinder, som investerer”. Her er der masser af inspiration og stor hjælpsomhed blandt medlemmerne.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-18 15:43

Hej Berit

Ja, udviklingen går heldigvis i den rigtige retning – alt afhængig af om man er tilhænger af økonomisk ligestilling eller ej. Og tak for tip om, hvor der også er god inspiration og hjælp at hente.

Venlig hilsen, Lene Nording-Grooss – Kommunikationschef, Nordnet DK.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-20 12:41

Hej Lene,

Definer gerne “økonomisk ligestilling”. Hvad betyder det i din verden? At begge køn har samme adgang til at investere? Eller at begge køb skal have præcis det samme investeret? Sidstnævnte lyder helt ude i hampen imo.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-22 13:31

Hej Frederik,

For os betyder ligestilling lige rettigheder og lige muligheder for både mænd og kvinder. Det, mener vi, er værd at stræbe efter både, når det gælder økonomi og en lang række andre områder i tilværelsen. 50/50 fordelingen ser vi derfor som et udtryk for, at både mænd og kvinder tager samme ansvar for deres opsparing – og det er derfor, vi har det som målsætning.

Venlig hilsen

Lene Nording-Grooss

Kommunikationschef, Nordnet DK

Gæst
Gæst
2022-08-18 13:56

Jeg har svært ved at forstå ligningen Økonomisk lighed = Personlig frihed Hvis jeg nu finder lykke var at bruge alle mine penge på kattemad, har jeg ingen penge til Nordnet. Hvis der skal være økonomisk lighed er jeg nødt til at begrænses i min personlige frihed til at købe kattemad!? Beton kommunistiske samfund med en stor grad af økonomisk lighed/fattigdom er jo netop karakteriseret ved en total mangel på personlig frihed. Hvis Nordnet gerne vil have 50 % af kunderne er kvinder med 50 % af opsparingen, er det da bare om at sparke de rigeste mænd ud af… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-18 14:38

Nu beskriver du det lidt mere grumpy end jeg ville have gjort men jeg har selv nogenlunde samme opfattelse. Ligstilling handler om at kvinder og mænd skal have RET til det samme – og det har vi. Grunden til at der ikke er ligeså mange kvinder der investerer har efter min opfattelse intet med ligestillingskampen at gøre, det er simpelthen blot fordi der ikke er lige så mange kvinder der interesserer sig for investering. Man kan også kæmpe en kamp om at få “ligestilling” i frisørbranchen. Hvorfor er 90% af alle frisører kvinder, det er da virkeligt krænkende for os… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-18 14:50

Hej Kristian

Pointen er, at kvinder med fordel kan tage et større ansvar for deres økonomi – blandt andet ved at investere mere og tidligere, end de gør i dag. Vi er som nævnt glade for alle vores kunder i Nordnet, uanset formue, køn, regnbuefarver, alder og geografi. Vi tror på ligestilling, og vi tror på, det gavner den enkelte og samfundet som helhed, hvis flere bruger investering som langsigtet opsparingsform. 

Venlig hilsen, Lene Nording-Grooss – Kommunikationschef, Nordnet DK.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-18 19:39

Ja, om med ligestilling mener du lige resultater – ikke lige muligheder og frie valg (som beskrevet af Kent)

Hvorfor tror du kvinders nuværende handlingsmønster skyldes mangel på oplysning? Måske prioriterer de bare anderledes end mændene. Skal de ikke have lov til det, selvom det går ud over Nordnets omsætning?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-20 12:33

Det er kønswashing og politisk populært at sige i dagens Danmark. Nordnet er sat i verden for at tjene penge og til syvende og sidst ligeglad med fordelingen af mænd og kvinder i kundelisten. Kommunikationen er kvalmende – især “vi er først tilfredse, når mand/kvinde-fordelingen er 50/50”. Come on. Så bliver sødsuppen ikke mere fuldfed.

That said – jeg er glad for Nordnet som bank – men kommunikationen i det her tilfælde er simpelthen kikset.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-08-22 09:28

Jeg er enig. Den strofe studsede jeg også over.

Ligesom Nordnet har gruppen “Female Invest” for at få kvinder til at investere, hvilket er super fint. Men hvis en mand opretter et “Male invest” så havde det sandsynligvis af mange kvinder blevet opfattet som ekskluderende og mandschauvinistisk.- Det har dog ikke noget med nordnet at gøre, blot verden i dag og alt det her ligestillingspjat.

Ligestilling er en god ting, men i min verden bekæmper en kønsopdelt gruppe som “female invest” netop ligestillingen, da den jo netop ekskluderer mænd.