Spring til hovedindhold

Overskud til mere – Invester og undgå p-afgift for din virksomhed

I min omgangskreds kender jeg mange, der har deres egen virksomhed. De er alle 100 procent dedikeret til deres virksomhed, og arbejder alle minimum 50 timer om ugen på at gøre deres virksomhed endnu bedre og mere profitabel.

Jeg har en enorm respekt for disse mennesker og deres fokus på hele tiden at ville gøre det bedre. Desværre har et døgn kun 24 timer og derfor oplever jeg ofte, at de selvstændige sjældent har tid til at sætte sig ind i egen økonomi og opsparing. Resultat er derfor ofte, at de mister en god mulighed for at øge deres formue via investering i fx aktier og obligationer.

Gør det nemt og gør det for mig

Det er uoverskueligt, og jeg har ikke tid – Det er, hvad jeg bliver mødt med, når jeg taler om investering af deres overskud i firmaet. Men det behøver ikke være så besværligt, hvis man følger nogle simple grundregler, som jeg vil komme ind på her:

Overskud og likviditet i virksomheden

Har du haft firmaet i flere år, og har det gennem en længere årrække altid genereret overskud, er det så sandsynligt, at det også giver overskud fremover?

  • Hvad er formuen i dit selskab?
  • Hvilke selskabsform har du?
    • Hvis VSO, så begrænset muligheder og IKKE enkelt aktier
  • Hvor mange penge skal du bruge til fx momsbetaling, løbende drift osv.?
  • Hvornår er det sandsynligt, at du skal bruge af formuen i selskabet?
  • Vil du trække ekstra penge ud til dig selv i de kommende år?
  • Vil du evt. sætte ind på en pensionsordning?
    • Sæt dig ind i reglerne

Hvilken risiko vil jeg løbe?

Du har nok opdaget, at det, at have kontanter stående til en negativ rente, er blevet mærkbart dyrere de sidste par år, så det kan presse dig til at investere tidligere end før. Typisk betaler erhvervskunder mellem -0,6 procent og –1,25 procent i negativ rente og ofte allerede fra 0 kroner. Se tidligere blog om konsekvensen af negative renter for din formue her.

Hvis vi antager, at du skal vælge mellem fire risikoniveauer:

Meget lav risiko: Ingen investering, men så er du sikker på negativt afkast for dine kontanter.

Lav risiko: 35 procent aktier og 65 procent obligationer

Mellem risiko: 60 procent aktier og 40 procent obligationer

Høj risiko: 100 procent i aktier

Se forventet afkast og formueudvikling på de to nederste porteføljer i blog omkring kontanter her.

Som hovedreglen vil jeg sige, at du IKKE skal investere, hvis din tidshorisont er under tre år.

Eksempler på investeringsmuligheder, der passer sig selv

Hvis du ikke skal bruge pengene i dit selskab før om mindst tre år, og har du fundet frem til dit risikoniveau, så er du klar til at investere. Hver dag er nemlig den bedste dag at begynde at investere, fordi ingen kender fremtiden.

Akkumulerende investeringsforeninger, fonde eller ETF’er er gode til dig, som ikke har tid eller selv ønsker at følge med investeringerne, da de løbende rebalancerer risikoniveau, og indberetning til skat bliver klaret relativt simpelt.

OBS: Hvis du benytter virksomhedsskatteordning (VSO), så KUN investering i akkumuleret ETF’ere eller investeringsforeninger.

Investeringsforeninger

På vores screener kan du søge på investeringsforeninger og pt. er der 19 afdelinger med 5 stjerner hos Morningstar med en blandet strategi. Find selv den afdeling, der passer bedst til dine økonomiske forhold og risikoprofil.

Fx har Danske Invest Mix pt. ca. 31 procent aktier og 69 procent i obligationer, og den matcher derfor lav risiko. Afdelingen har en ÅOP på 1,18 procent, og den har de sidste fem år givet et afkast på 19,52 procent.

Bedst på afkast på fem år i kategorien er Formuepleje Penta med ca. 90 procent i afkast, men den kan også ligge med gearing og er et komplekst produkt, og den har noget højere risiko end gennemsnittet, hvorfor den må betragtes som høj risiko.

ETF

På ETF har vi også en screener-funktion, hvor man tilsvarende kan søge på fx blandede ETF’ere. Der findes pt. 17 forskellige, og 3 af disse har 5 stjerner hos Morningstar.

Hvad kan jeg forvente at få i afkast i fremtiden?

Ovenstående figur er med udgangspunkt i en blog fra den 20. maj 2021, hvor jeg har lavet nogle beregninger, der tager udgangspunkt i de afkastforventninger, som ”Rådet for afkastforventninger” laver halvårligt. Der er også hjælp til dig, hvis du ikke ved, hvilken risiko du har.

Konklusion:

Det er nemt at investere, og det behøver ikke tage mere end 10 minutter, når du først har fundet frem til din strategi, din tidshorisont og dit risikoniveau. Så kom i gang i dag, så kan du også fokusere på dit eget selskab, hvor du så kan lægge al din energi og ekspertise i stedet, og du kan undgå at betale negative renter af alt for stor formue i kontanter.

Ny på Nordnet

Hvis du ikke allerede har oprettet dit selskab hos Nordnet, så få mere inspiration her. Hvis du allerede er klar til at oprette en konto, så klik her.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Brian Buus Madsen
Head of Business Management

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer