Spring til hovedindhold

Thorleif Jackson: Min globale portefølje har overhalet verdensindekset

For 9 måneder siden lancerede Thorleif Jackson sin globale portefølje. Nu er det tid til at gøre status. De sidste 3 måneder har porteføljen slået verdensindekset med 6,7 procentpoint. Se udviklingen og aktierne her.

Det er nu ni måneder siden, jeg lancerede min nye globale modelportefølje – Nordnet Global – på Nordnets blog. Her er en status over porteføljens udvikling. Efter en dårlig start har den nu indhentet og overhalet verdensindekset.

Nedenfor kan du se udviklingen de seneste tre måneder samt siden lanceringen den 31. maj 2022. Som det fremgår, steg porteføljen 3,9% de seneste tre måneder, mens MSCI ACWI net (verdensindeks inkl. udbytter) faldt 2,8%. C25 steg 6,6%. Porteføljen slog dermed verdensindekset med ca. 6,7 procentpoint i perioden. Husk dog, at dine investeringer typisk skal ses over en længere tidshorisont, og at historisk afkast ikke er nogen garanti for fremtidigt.

Status for global portefølje

Klik på tabellen for at se en større version. Historisk afkast er ikke en garanti for fremtidigt afkast.

De bedste aktier i perioden var Pandora (+26,5%), Booking Holdings (+18,7%), LEG Immobilien (+13,4%) og Davita (+9,1%). De svageste aktier i perioden var JD.com (-24,0%), Berkshire Hathaway (-6,3%) og HDFC Bank (-6,2%). Følgende aktier betalte udbytte i perioden: Globe Life (0,208 USD).

Siden porteføljens start den 31. maj 2022 er den steget 0,4%, mens verdensindekset er faldet 1,5%. Porteføljen ligger dermed 1,9 procentpoint foran markedet efter ni måneder.

Se tidligere status her: Porteføljens udvikling efter et halvt år

Nøgletal for global portefølje

Jeg har beregnet opdaterede nøgletal for porteføljen jf. nedenstående tabel. Jeg har i tabellen anvendt estimater fra Market Screener og Yahoo Finance.

Klik på tabellen for at se en større version. Kilde: Estimater ifølge Yahoo Finance og/eller MarketScreener.com. Pr. 28. februar 2023. Historisk afkast er ikke en garanti for fremtidigt afkast.

Som det fremgår, er porteføljen prissat svarende til P/E2022=15,3, P/E2023=13,7 og P/E2024=16,1. Til sammenligning er MSCI ACWI prissat svarende til P/E2022=17,4 og P/E2023=15,5 (pr. 31. januar 2023). Porteføljen er dermed prissat med ca. 12% rabat i forhold til markedet, selvom kvaliteten i mine øjne er langt over gennemsnittet. Eksempelvis forrenter selskaberne egenkapitalen med ca. 37% i 2023, hvilket er markant højere end verdensindekset.

Lille justering i februar

Jeg lavede en lille justering af porteføljen den 17. februar 2023, hvor jeg solgte mine 4.100 aktier i Jinhui Shipping til kurs 9,10 NOK og i stedet købte 80 stk. JD.com til kurs 53,00 USD. Jeg laver ikke flere ændringer i denne omgang.

Tanken er kun at justere porteføljen én gang om året omkring den 31. maj. Jeg forbeholder mig dog retten til at lave ændringer løbende, primært i forbindelse med mine løbende statusopgørelser.

Jeg har tænkt mig at skrive separate artikler om de enkelte selskaber hen ad vejen. Jeg har allerede skrevet om JD.com og Fiserv i februar 2023, om HDFC Bank i december, LEG Immobilien i november og Booking Holdings tilbage i oktober 2022.

Skyd løs, hvis du har spørgsmål til porteføljen.


Disclaimer: Thorleif Jackson ejer aktier i alle de nævnte selskaber, da der er tale om en rigtig portefølje tilhørende forfatteren personligt.

Dette materiale er udarbejdet af Thorleif Jackson og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Thorleif Jackson har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 6. marts 2023 kl. 08:45.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Thorleif Jackson modtager honorar fra Nordnet. Honoraret er aftalt på forhånd og er ikke afhængig af materialets indhold eller de virksomheder, som er omtalt heri.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
7 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Jakob
Jakob
2024-04-18 21:36

Hvornår kommer der ny opdatering på porteføljen? Jeg er især nysgerrig efter at høre nyt om Canadien Solar. Skal der købes op i den nu? Eller fortsætter faldet og skal den sælges?

Gæst
Gæst
2023-03-12 17:52

Ikke meget krudt i portføjen, hvis den overhaler verdensindekset, men er langt efter alm. index som OMX, CAC, DAX mv.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-19 21:18

Hej Axel, Pas på med at undervurdere verdensindekset, der jo omfatter underindeks som C25, CAC, DAX og S&P500! Og husk også at henved 90% af alle investeringsfond underperformer verdensindekset over en 10 års periode. Forklaringen er gennemsnitlige omkostninger på over 1% p.a. Dertil kan jeg tilføje at det er min opfattelse, at resten (bl.a. private investorer) også underperformer verdensindekset! Forklaringen for denne gruppe er uheldig timing. Altså at folk forsøger at time deres investeringer og tager fejl igen og igen. Hvem slår så verdensindekset kan du spørge? Det gør 10% af fondene og måske 20-30% af de private investorer, der… Læs mere

Gæst
Gæst
2023-03-09 08:22

Altid godt at læse hvad eksperterne anbefaler, men jeg kunne godt ønske mig at de udvalgte aktier kunne erhverves gennem Nordnet, hvilket flere af dem ikke kan for almindelige kunder

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-09 13:31

Hej Gert,
Mig bekendt kan alle de 13 aktier i modelporteføljen uden videre erhverves af alle typer kunder. Jeg har jo bl.a. selv købt mine uden problemer via Nordnetplatformen. Kan du uddybe hvilke aktier du har problemer med?

Gæst
Gæst
2023-03-08 23:39

Hej Thorleif.
Har du en aktuel kommentar til LEG Immobilien. Kan de komme i likviditetsproblemer? Er det et stort problem for dem med den aktuelle renteudvikling?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-09 13:28

Hej Peter, LEG Immobilien er et konservativt foretagende, der næppe nogensinde kommer i likviditetsproblemer. Eksempelvis skal kun 1% af selskabets lån omlægges i 2023 og kun 10% omlægges i 2024. Selskabets gæld udgør kun ca. 44% af ejendommenes værdier og gælden forrentes pt. med blot 1,26%. LEG har rebet sejlene ved at sløjfe udbyttet for 2022 og ved at stoppe opførelsen af nye boliger. Ledelsen har skiftet fokus fra FFO I til AFFO. Sidstnævnte er et tal for selskabets frie cashflow efter kapitalinvesteringer. For 2023 forventer LEG immobilien AFFO på 125-140 mEUR eller ca. 1,69-1,89 EUR pr. aktie. Selskabet lover… Læs mere