Spring til hovedindhold

Forskellen på aktiedepot og aktiesparekonto.

Når du vil i gang med at investere, er der nogle praktiske ting, du skal tage stilling til. En af dem er, hvilken konto du vil investere fra. Men hvad er forskellen på et aktiedepot og en aktiesparekonto? Og hvad bør du vælge?



Kort fortalt:

  • Når du bliver kunde hos os, får du automatisk oprettet et aktiedepot. Det er din basiskonto – og du har mulighed for at oprette flere. 

  • En aktiesparekonto kan du kun have én af – også på tværs af andre banker.

  • Med et aktiedepot kan du som udgangspunkt investere i alt, hvad vi har på platformen. Der er ingen grænse for, hvor mange penge du må overføre, og du bliver beskattet med mellem 27-42% af dit afkast.

  • Med en aktiesparekonto er det begrænset, hvad du må investere i. Du må max indbetale 135.900 kr. (2024), til gengæld er der en fordelagtig beskatning på 17% af dit afkast. Når du opretter din aktiesparekonto hos Nordnet, investerer du til kun 10 kr. i kurtage de første tre måneder.



Hvad er et aktiedepot?

Et aktiedepot er en form for investeringskonto, som du køber og sælger fra. Det minder altså om den konto, du kender fra din almindelige bank, men forskellen er, at du kan have dine investeringer stående på et aktiedepot.

For at kunne handle fra dit aktiedepot skal du overføre penge til det fra din almindelige bank. Det gør du ved at lave en overførsel fra din bankkonto til dit aktiedepot hos os. Der er intet indskudsloft på dit aktiedepot, og du kan altid få udbetalt de kontanter, du har stående på kontoen igen.

Hvad kan jeg investere i fra et aktiedepot?

Med et aktiedepot kan du investere i alle værdipapirer, som er tilængelige på Nordnets platform. Det omfatter i hovedsagen aktier, obligationer, fonde, investeringsforeninger og ETF’er samt en række mere komplekse produkter som certifikater og mini futures. Med aktiedepotet har du derfor en stor verden af investeringsmuligheder til rådighed.

Du kan oprette op til fem aktiedepoter hos os. Det giver dig mulighed for at holde dine investeringer adskilt for bedre overblik, fx hvis du vil have et særskilt aktiedepot til at handle enkeltaktier fra, specifikke aktiedepoter til dine opsparingsmål (drømmerejsen, økonomisk uafhængighed m.m.) eller et specifikt aktiedepot til en Månedsopsparing, hvor du kan investere et fast beløb hver måned, præcis som du vil.

Handler du meget i udlandet, har du også mulighed for at tilknytte en valutakonto til dit aktiedepot, så du selv står for at veksle valuta.


Skat på et aktiedepot

Investeringer på dit aktiedepot bliver som udgangspunkt beskattet med mellem 27-42%. At vi ikke kan skrive det mere præcist her skyldes, at skattesatsen afhænger af, hvad du investerer i, og om det bliver beskattet som aktie- eller kapitalindkomst.

Læs mere her: "Hvad betaler jeg i skat?"

Opret et aktiedepot

💡 Frie midler eller pension?

Når du vil investere “frie midler” – penge, du har tjent og betalt skat af, og som du frit kan bruge nu og her – kan du vælge at gøre det fra et aktiedepot eller en aktiesparekonto. 

Når du vil investere din pension – penge, som er bundet, til du når en bestemt pensionsudbetalingsalder – kan du gøre det fra forskellige typer af pensionsdepoter. Dem kan du læse mere om her.


10 kr. i kurtage på aktiesparekonto til og med 31. marts 2024


Hvad er en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er en særskilt investeringskonto, som man kun kan have en af pr. person, fordi beskatningen er mere attraktiv end på et almindeligt aktiedepot. Her er skat af afkastet nemlig kun 17%. Har du en aktiesparekonto i en anden bank, er det derfor vigtigt at lukke den, inden du opretter en ny hos os.

For at handle fra en aktiesparekonto skal du overføre penge til den. Du kan ikke overføre direkte fra din bank til din aktiesparekonto. Pengene skal derfor overføres fra dit aktiedepot her i Nordnet til din aktiesparekonto. Og når du overfører, er det vigtigt at være opmærksom på, at der er en grænse for, hvor mange penge du må indbetale på kontoen.

I 2024 er indskudsloftet 135.900 kr. Loftet bliver forhøjet en smule hvert år, og når værdien af din konto bliver opgjort pr. 31. december, må du indskyde forskellen mellem kursværdien og indskudsloftet. Du må også altid indbetale et beløb svarende til det, der bliver trukket i skat på kontoen.

💡 Eksempel: Indbetal op til indskudsloftet

Eksemplerne tager udgangspunkt i indskudsloftet for 2024 på 135.900 kr. 

Eksempel 1: Kursværdien på din aktiesparekonto er faldet til 90.000 kr. den 31. december.

Du må derfor indbetale 135.900-90.000 = 45.900 kr. den 1. januar.

Eksempel 2: Din kursværdi er 103.000 kr. den 31. december, og der er derfor 135.900-103.000 = 32.900 kr. op til loftet. Derudover har din aktiesparekonto givet et positivt afkast i 2023, og du står til at betale en foreløbig afkastskat på 5.500 kr.

Du må derfor indbetale 32.900+5.500 = 38.400 kr. på kontoen den 1. januar.


Hvad kan jeg investere i fra en aktiesparekonto?

Fra din aktiesparekonto kan du investere i danske og udenlandske aktier samt i en lang række aktiebaserede investeringsforeninger og ETF’er. Du kan altid tjekke Skats positivliste, som er en liste over investeringsforeninger og ETF’er, der er godkendt til aktieindkomst, og som derfor er godkendte investeringer på denne kontotype. 

Og bare rolig, hvis du ved en fejl forsøger at købe noget, du ikke må have på din aktiesparekonto, vil du blive stoppet i vores system.


Skat på en aktiesparekonto

Investeringer på aktiesparekontoen bliver kun beskattet med 17% i afkastskat, og skatten bliver afregnet efter lagerprincippet. Læs mere om skat på aktiesparekonto og lagerprincippet

Hvis du i et år har tab på dine investeringer på aktiesparekontoen, kan det modregnes i fremtidige gevinster. Men du skal være opmærksom på, at tab ikke kan overføres til fx anden indkomst eller bliver gemt hos Skattestyrelsen, hvis du vælger at sælge dine værdipapirer og lukke din aktiesparekonto. Som altid, når du investerer, er det derfor vigtigt at overveje din tidshorisont.


Opret en aktiesparekonto


Overblik: Hvad skal du så vælge at investere fra?

Om du skal oprette et aktiedepot eller en aktiesparekonto – eller begge dele – er helt op til dig. Der er fordele og ulemper ved begge kontotyper. Den største forskel er dine investeringsmuligheder, og hvordan dit afkast bliver beskattet. Det bør du derfor overveje, når du vælger din næste konto hos os.

Få det hurtige overblik her:

NN Academy - Aktiedepot eller aktiesparekonto

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.


Begynd at investere.Opret en konto