Spring til hovedindhold

Hvad skal jeg vælge? Aktiedepot eller aktiesparekonto?

Når du vil i gang med at investere din private opsparing, skal du starte med at vælge den konto, du vil investere fra. Men hvornår er det bedst at vælge at investere fra et aktiedepot? Og hvornår kan en aktiesparekonto være en fordel for dig?

Når du vil i gang med at investere din private opsparing, skal du starte med at vælge den konto, du vil investere fra. Men hvornår er det bedst at vælge at investere fra et aktiedepot? Og hvornår kan en aktiesparekonto være en fordel for dig?

Når du bliver kunde hos os, får du automatisk oprettet et almindeligt aktiedepot. Det er din basiskonto hos os – og du har mulighed for at oprette flere. En aktiesparekonto kan du kun have én af – også på tværs af andre banker. Læs mere om begge kontotyper og deres fordele og ulemper her, så du kan blive klogere på, hvornår du bør vælge hvad.

Hvad er et aktiedepot?

Et aktiedepot er en form for investeringskonto, som du køber og sælger fra. Det minder altså om den konto, du kender fra din almindelige bank, men er her, du har dine investeringer stående. Du har også mulighed for at oprette et aktiedepot til mindreårige, som et alternativ til den traditionelle børneopsparing, og hvis du bor i udlandet. Dog med undtagelse af enkelte lande, som fx USA.

For at kunne handle fra dit aktiedepot skal du overføre penge til det fra din almindelige bank. Det gør du ved at lave en overførsel fra din bankkonto til dit depotnummer hos os – så er du klar. Der er intet indskudsloft på dit aktiedepot, og du kan altid få udbetalt de kontanter, du har stående på kontoen igen.

Hvad kan jeg investere i fra et aktiedepot?

Med et aktiedepot kan du investere i fx aktier, obligationer, investeringsforeninger og ETF’er samt i en række mere komplekse produkter som certifikater og mini futures. Som udgangspunkt kan du investere i alt fra dit aktiedepot, og du har derfor en stor verden af investeringsmuligheder til rådighed hos Nordnet.

Du kan oprette op til fem aktiedepoter hos os. Det giver dig mulighed for at holde dine investeringer adskilt for bedre overblik, fx hvis du vil have et særskilt aktiedepot til at handle enkeltaktier fra, specifikke aktiedepoter til dine opsparingsmål (drømmerejsen, økonomisk uafhængighed m.m.) eller et specifikt aktiedepot til en Månedsopsparing, hvor du kan investere et fast beløb hver måned, præcis som du vil.

Handler du meget i udlandet, har du også mulighed for at tilknytte en valutakonto til dit aktiedepot, så du selv står for at veksle valuta.

Hvordan bliver investeringer på aktiedepotet beskattet?

Investeringer på dit aktiedepot bliver som udgangspunkt beskattet med mellem 27-42%. At vi ikke kan skrive det mere præcist her skyldes, at skattesatsen afhænger af, hvad du investerer i, og om det bliver beskattet som aktie- eller kapitalindkomst.

Investerer du i aktier, bliver de beskattet som aktieindkomst og efter realisationsprincippet. Det betyder, at du betaler 27% af de første 58.900 kr. og 42% af alt derover – og at du først bliver beskattet, når du realiserer et afkast. Investerer du i fx investeringsforeninger eller ETF’er, afhænger beskatningen bl.a. af, om de er aktie- eller obligationsbaserede. Her skal du derfor undersøge det pågældende værdipapir.

Nordnet indberetter det meste til Skattestyrelsen, men du skal være opmærksom på, at der også kan være rubrikker i din årsopgørelse, som du selv skal sørge for at udfylde, fx hvis du handler på ikke-regulerede markeder som First North. Har du aktiedepoter andre steder, indgår de i den samlede indberetning hos Skattestyrelsen.

Læs mere her: Hvordan bliver dine investeringer beskattet?

Hvad er en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er en særskilt investeringskonto, som man kun kan have 1 af pr. person, fordi beskatningen er mere attraktiv end på et almindeligt aktiedepot. Her er skat af afkast nemlig kun 17%. Har du en aktiesparekonto et andet sted, skal du derfor lukke den, inden du opretter en ny hos os.

Formålet med kontoen er at gøre det mere attraktivt for flere danskere at investere, og derfor kan du investere til den fordelagtige, lave skat. Der er dog et loft for, hvor meget du må indbetale på kontoen i alt. Indskudsloftet er 106.600 kr. i 2023. Loftet bliver forhøjet en smule hvert år, og når værdien af din konto bliver opgjort pr. 31. december, må du indskyde forskellen mellem kursværdien og indskudsloftet.

For at handle fra en aktiesparekonto skal du overføre penge til den. Det gør du via dit aktiedepot hos os, som du kan lave en overførsel til fra din almindelige bankkonto.

Hvad kan jeg investere i fra en aktiesparekonto?

Fra din aktiesparekonto kan du investere i danske og udenlandske aktier samt i en lang række aktiebaserede investeringsforeninger og ETF’er. Du kan altid tjekke Skats positivliste, som er en liste over investeringsforeninger og ETF’er, der er godkendt til aktieindkomst, og som derfor er godkendte investeringer på denne kontotype. Og bare rolig, hvis du ved en fejl forsøger at købe noget, du ikke må have på din aktiesparekonto, vil du blive stoppet i vores system.

Hvordan bliver investeringer på aktiesparekontoen beskattet?

Investeringer på en aktiesparekonto bliver som tidligere nævnt kun beskattet med 17% i afkastskat. Det gør kontoen populær – også fordi vi sørger for at indberette alt til skat, så det bliver så nemt for dig som muligt.

Skatten bliver afregnet efter lagerprincippet. Det betyder, at du både bliver beskattet af realiseret og urealiseret afkast hvert år, når kontoen opgøres pr. 31. december. Skatten bliver trukket fra kontoen i starten af året. Når den er trukket, må du altid indbetale et beløb på kontoen svarende til skattebeløbet.

Læs mere her: Hvordan bliver dine investeringer beskattet?

Som på andre kontotyper, kan tab modregnes i fremtidige gevinster. Men du skal være opmærksom på, at tab ikke kan overføres til fx anden indkomst eller bliver gemt hos Skattestyrelsen, hvis du vælger at sælge dine værdipapirer og lukke din aktiesparekonto, da kontoen ses som et “lukket miljø”. Som altid, når du investerer, er det derfor vigtigt at overveje din tidshorisont.


Hvad skal du så vælge at investere fra?

Om du skal oprette et aktiedepot eller en aktiesparekonto – eller begge dele – er helt op til dig. Der er fordele og ulemper ved begge kontotyper. Den største forskel er dine investeringsmuligheder, og hvordan dit afkast bliver beskattet. Det bør du derfor overveje, når du vælger din næste konto hos os.

Når du er klar til at investere, har vi masser af inspiration til din første – og næste – investering. Hent vores app, eller klik dig videre til inspiration her:


Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Erlinger
Erlinger
2023-04-21 17:07

Nu er forskellen imellem aktiedepot og aktiesparekontoen ud over indbetalingsloftet på aktiesparekontoen, jo beskatningen. Og her er der på aktiesparekontoen en lagerbeskatning på 17 %. Hvor der på aktiedepotet typisk er en realisationsbeskatning på først 27 % og over 58900 kr. 42 %. Men hvor får man mest ud af, at investere de lidt over 100000 kr. som skal investeres?? Her plejer jeg at sige, at aktiesparekontoen er til de små hurtige gevinster, medens aktiedepotet vinder på den lange bane og ved højere gevinster. Hvis du forventer en gevinst på 10 % årligt, så er aktiedepotet bedre efter 14 år.… Læs mere

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Erlinger
2023-04-24 15:31

Hej Erlinger Det er nogle rigtig gode pointer, du har, og det er bestemt noget, man kan have med i overvejelserne, når man skal i gang med at investere. Hvor skattemodellen for en aktiesparekonto er fastlagt og relativ simpel, er der flere variabler at tage højde for, når man investerer for frie midler på et almindeligt aktiedepot. Er beskatningen efter lagerprincip eller realisationsprincip, og er det i din aktieindkomst eller kapitalindkomst? Det primære formål med artiklen her er at give et relativt simpelt overblik over forskellene på en aktiesparekonto og et aktiedepot. Man kan sagtens dykke endnu dybere ned i… Læs mere

Kent K Jensen
Kent K Jensen
Svar til  Erlinger
2023-04-26 08:45

Tak for denne kommentar. Det var egentligt det jeg forventede artiklen ville forklare når overskriften hedder “hvad skal jeg vælge”, men artiklen forklarer blot forskellen uden en konklusion. Jeg synes din pointe med renters rente effekten der bliver mindsket især ved højere gevinster er super god.

Anders
Anders
Svar til  Erlinger
2023-04-26 11:43

Gode pointer. Men det forudsætter så at folk ikke handler deres aktier. Jeg ved ikke hvad en gennemsnitlig investor har i afkast, men monstro ikke 10 men 5-7 pct., så er det dælme mange år, de skal lade være med at sælge. Det er vel meget få der holder salgsknappen i ro så mange år. Og over så mange år, så akkumulerer du så meget overskud, at det kommer over beløbsgrænsen til 27 pct. men er oppe på 42 pct.

Christian
Christian
2023-04-25 09:36

Recently opened an ASK and one thing I didn’t expect is the insanely high fees when investing in foreign listed assets like iShares’ ETFs or eg french stocks (all listed in Germany on Xetra). We’re talking minimum 10 to 12€ fee for a transaction! This makes weekly DCAing pointless.

If the Aktiedepot has more reasonable fees and one plan to buy and sell regularly, it might be a better support, despite the higher taxation.

Maybe adding Euronext exchanges to the ASK would help lower the fees?

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Christian
2023-05-01 10:38

Hi Christian Thank you for the feedback. The kurtage/commission fee for trading foreign securities are the same, whenever you choose to trade on a Aktiesparekonto or a regular Aktiedepot. The difference can be found in the exchange fee. On a regular Aktiedepot you can create a currency account and do manual exchanges for just 0,15% in exchange fee. An alternative solution is to not have a currency account and make use of automatic exchanges instead for at fee of 0,25% of the exchange. On a Aktiesparekonto you are not able to enable a currency account and all trades on foreign… Læs mere

Anders
Anders
2023-04-26 09:46

Hvornår får vi aktiesparekonti til børnene. Det giver ikke mening, at de ikke får det tilbud. Hvad er grunden til, at Nordnet ikke tilbyder det til børn, der jo også interesserer sig for aktier.

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Anders
2023-04-26 13:44

Hej Anders Oprindeligt udviklede vi og gjorde aktiesparekontoen tilgængelig for personer over 18 år, da det helt klart var her at forespørgslen samt fordelene var størst. Jeg forstår dog godt din pointe, og forespørgsel da aktiesparekontoen også har fordele for mindreårige, der bl.a. netop handler enkeltaktier. Jeg kan desværre ikke give en konkret tidshorisont på, hvornår aktiesparekontoen eventuelt skulle blive tilgængelig for unge under 18 år. For børn under 18 år kan der derudover være andre fordele ved investering. Børn under 18 år, der ikke har benyttet deres frikort fuldt ud, kan medregne kapitalindkomst i frikortet og derved spare skatten… Læs mere

Jacob
Jacob
2023-04-30 09:24

Jeg har en aktiesparekonto hos nordnet, og denne tabte lidt sidste år. Hvor kan jeg præcis se hvad jeg må indbetale, for at komme op på loftet igen? Jeg ville ønske, at dette var mere transparent i brugergrænsefladen.

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Jacob
2023-05-02 13:39

Hej Jacob
Du kan til hver en tid følge med i, hvad dit tilbageværende indskud er på din aktiesparekonto. Det kan du se under Mine siderInterne overførsler. Når du vil overføre fra dit aktiedepot til din aktiesparekonto, vil beløbet fremgå under Samlet tilbageværende indskud. Denne metode kan du bruge både på hjemmeside og appen.
Mvh
Sean Jensen

Bjarne S
Bjarne S
2023-05-25 09:54

Når det ikke fremgår direkte at der er skattefradrag for indbetalinger til en bestemt type konto/pension, kan man så gå ud fra der ikke er fradrag? F.eks. der er ikke fradrag for indbetalinger på en Akteisparekonto?