Spring til hovedindhold

Investering i
kryptovalutaer.

Få eksponering mod kryptovalutaer uden besvær med kryptokonti eller wallets.


Certifikater med kryptovalutaer.

Hvad er et certifikat?

Certifikater hører under betegnelsen 'børshandlede produkter', som dækker over en række forskellige værdipapirer, der er noteret på en børs. Fælles for certifikater er, at afkastet er knyttet til mindst ét ​​underliggende aktiv, som fx en aktie, indeks, råvare eller kryptovaluta. De certifikater, vi tilbyder, er børsnoterede og kan derfor købes og sælges som andre børsnoterede værdipapirer.

Certifikater i kryptovalutaer følger kursudviklingen i fx bitcoin, ethereum og andre førende kryptovalutaer. Du kan se dine certifikater via dit eksisterende Nordnet-depot, og du slipper således for at skulle oprette en digital kryptovalutapung, en såkaldt 'wallet'.

Bemærk, at før du kan få adgang til at handle kryptocertifikaterne på Nordnets platform, skal du gennemgå og bestå en videnstest i kryptovalutaer, som du bliver præsenteret for i forbindelse med din første handel med certifikaterne.

Høj risiko ved investering.

Mulighederne med certifkater er mange, men det er vigtigt at forstå, at alle investeringer er forbundet med risici. Certifikater med eksponering mod kryptovalutaer er meget volatile, komplekse og risikable. Derfor er der risiko for, at du kan miste al den investerede kapital. Du bør have erfaring med værdipapirmarkedet og værdipapirhandel, før du overvejer at investere i komplekse produkter som kryptocertifikater, og kun investere i produkter, som du forstår, hvordan fungerer. Du bør også læse prospektet og eventuelle produktfaktaark, før du træffer en investeringsbeslutning. På den måde forstår du bedre de potentielle risici.

Denne information beskriver ikke alle de risici og væsentlige aspekter, der kan tilskrives kryptocertifikater. Du er selv ansvarlig for at undersøge alle risikofaktorer forbundet med produkterne, som er oplyst i basisprospektet og produktets endelige vilkår.

Hvad er kryptovalutaer?

Kryptovalutaer er digitale valutaer, der er sikret med kryptografi, som bruges til at bekræfte transaktioner, tjekke tidligere valutareserver og kryptere brugerkonti. Kryptovalutaer kaldes ofte "coins" eller "tokens", men eksisterer kun digitalt og ikke som fysiske mønter, selvom de ofte afbilledes sådan. De kan veksles eller spekuleres imod ligesom enhver traditionel (fiat) valuta, men de eksisterer uden for finansielle institutioners og regeringers kontrol. Kryptovalutaer kan købes og sælges via børser og opbevares i digitale "wallets", hvorfra de kan bruges til betaling og sendes til andre personer eller firmaers wallets. Transaktionerne garanteres og dokumenteres ved hjælp af blockchain-teknologi.

Hvad er blockchain?

Blockchain-teknologien er grundlag for kryptovalutaer, og den giver kryptovalutaerne mange fordele. De vigtigste fordele ved kryptovalutaer er pålidelighed, sikkerhed og hurtige overførsler.

Blockchain-teknologi gør det muligt at skabe og vedligeholde distribuerede og delte databaser, såkaldte "ledgers". På blockchainens ledger bliver alle transaktioner i en given kryptovaluta registreret. Så i stedet for at dit indestående er dokumenteret af en bank, er det blockchainen, der registrerer din beholdning af kryptovaluta.

Blockchain er decentraliseret. Al information på en blockchain er distribueret til millioner af computere verden over i et "peer-to-peer-netværk". På den måde findes blockchainens informationer på millioner af computere verden over og kan således ikke ændres af en enkelt bruger (eller hacker), når noget er skrevet ind i en block.

Hvordan fungerer kryptovalutamarkedet?

Værdien af en kryptovaluta afgøres alene af udbud og efterspørgsel. De fleste kryptovalutaer har historisk set været ganske volatile og er ikke bakket op en af central insitution, der styrer pengemængden.

Der findes tusindvis af forskellige kryptovalutaer, som har forskellige egenskaber. Nogle findes i begrænsede mængder, mens andre er uendelige. Bitcoin er fx begrænset til, at der maksimalt må eksistere 21 millioner af dem.

Når en bruger ønsker at sende kryptovalutaer til en anden bruger, sendes enhederne til brugerens tegnebog. For at transaktionen kan betragtes som afsluttet, skal den først verificeres og tilføjes på blockchainen.

Nordnet Live: Kryptovalutaer med professor Jan Damsgaard.

Thumbnail Image

Der har været megen diskussion om, hvorvidt kryptovaluta i virkeligheden er en boble, og om kursen på bitcoin burde være nul i stedet for 300.000 kr. Men kryptovaluta er blevet vurderet på de forkerte præmisser.

Læs mere i artiklen her, som anviser en metode til at angive en mere retvisende og reel vurdering af kursen på kryptovaluta, der er baseret på funktionaliteten af den bagvedliggende blockchain.

Certifikater med kryptovalutaer.

Nordnet tilbyder certifikater med følgende underliggende kryptovalutaer:

Bitcoin logo

Bitcoin.

Bitcoin (BTC) blev lanceret som den første kryptovaluta i 2009. Over ti år senere er bitcoin stadig den største på markedet blandt tusindvis af andre kryptovalutaer. Valutaen blev skabt med det formål at muliggøre direkte internetbetalinger uden at involvere mellemmænd som banker og andre betalingsudbydere. Bitcoin er baseret på en teknologi kaldet blockchain, som tillader bitcoin at være en decentral valuta, der ikke er under kontrol af nogen stat eller bank.

Ethereum logo

Ethereum.

Ether (ETH) er den interne kryptovaluta, der bruges i ethereum-netværket. Ethereum-platformen blev oprettet i 2015 for at skabe decentrale samarbejdsprogrammer (dApps). Ether er et token, der kan bruges til transaktioner gennem denne software. Ligesom bitcoin er ether en del af et uafhængigt "peer-to-peer-netværk" for finansielle tjenester, som er fri for offentlig gennemsigtighed og indgriben. Ligesom bitcoin er ether steget kraftigt i værdi på kort tid.

Cardano logo

Cardano.

Cardano (ADA) er en blockchain for dApps og smarte kontrakter svarende til ethereum. Det unikke ved cardano er, at blockchain skal være sikrere, hurtigere og mere skalerbar end "konkurrenterne", og derudover med interoperabilitet, dvs. at den kan interagere med flere andre blockchains. Formålet med Cardano er at tilbyde "3. generationsblockchain" med løsninger på flere af de store problemer, der er opstået med tidligere blockchains, såsom sikkerhed, skalerbarhed, hastighed og holdbarhed.

Solana logo

Solana.

Solana (SOL) er en blockchain/platform, der har flere ligheder med ethereum, hvad angår brugere. dApps kan bygges på platformen, og i løbet af kort tid er spil, decentraliserede børser og NFT-platforme allerede blevet lanceret. Blockchainen drives af Solana Foundation og udvikles af Solana Labs i USA. Det, der er særligt unikt ved solana, er "Proof of History", som er en af ​​nøglerne til en skalerbar, hurtig og sikker blockchain.

Polkadot logo

Polkadot.

Polkadot (DOT) er et af de største, mest finansierede og avancerede kryptoprojekter. Grundlæggende er der funktionalitet svarende til ethereum, men polkadot ønsker at tilbyde flere funktioner, hurtigere og billigere transaktioner og frem for alt smidig interaktion mellem andre blockchains. Polkadot er en blockchain-protokol designet til at understøtte flere kæder inden for et enkelt netværk. Det har til formål at overvinde et problem i det nuværende blockchain-landskab, hvor hundredvis af blockchains er isolerede og har ringe evne til at kommunikere.

Svar på ofte stillede spørgsmål.