Spring til hovedindhold

Hvad er en børsnotering (IPO)?

En børsnotering betyder, at et selskab vælger at notere aktier på børsen. I den forbindelse kan offentligheden tegne/købe aktier i virksomheden til en bestemt tegningskurs. Når børsnoteringen er afsluttet, og handlen på markedet åbnes, er noteringen fuldført, hvortil den sædvanlige handel med aktierne kan begynde. På engelsk kaldes en børsnotering ”Intial Public Offering” og forkortes normalt til IPO.

Hvordan fungerer en IPO?

Trin 1:

Find de virksomheder, der foretager børsnoteringer lige nu. Afgiv dit ønske i Corporate Actions på nordnet.dk, hvis du vil deltage i en IPO. Læs de officielle udbudsdokumenter, inden du indsender dit ønske, så du ved, hvad du investerer i.

Find ud af, hvad tegningskursen per aktie vil være, og hvor mange aktier du mindst skal tegne under betingelserne.

Under betingelserne ser du også, hvornår du sidst skal svare på tilbuddet, og hvornår du skal have pengene til rådighed på din valgte konto for, at ansøgningen kan godkendes. Det er meget vigtigt, at pengene står på den nøjagtig samme konto, som du ansøger om. Pengene skal altså ikke stå på nogen anden Nordnet-konto end denne.

Skulle du af en eller anden grund undlade at ansøge inden fristen, har du desværre gået glip af muligheden for at deltage i IPO’en. Hvis der ikke er penge på kontoen på den sidste ansøgningsdato, kan hele eller en del af din tegning blive afvist.

Du indsender en ansøgning, hvorefter Nordnet kontrollerer, at du har penge til rådighed på den valgte konto. Vær opmærksom på, at ansøgningen er bindende efter sidste svardag. Dagen efter den sidste svardag vil du få en besked på din konto, der fortæller, hvor mange aktier du har ansøgt om. Der trækkes endnu ikke penge fra kontoen. Det sker først i forbindelse med tildelingen.

Trin 2:

Vent på besked om tildelingen.

Det er virksomheden, der sælger sine aktier, der beslutter, hvor stor tildelingen skal være til alle dem, der ansøgte. Dette gør de sammen med en rådgiver. Virksomheden, der sælger sine aktier, kræver oftest, at et bestemt antal aktionærer får lov til at handle via en børs eller markedsplads – og ofte forsøger de at give så mange som muligt en tildeling.

Antallet af aktier, der sælges til offentligheden, bestemmes på forhånd. Hvis interessen er stor, kan du som investor modtage færre aktier, end du har ansøgt om. Så plejer man at sige, at IPO’en er blevet overtegnet.

Du får aldrig flere aktier, end du ansøgte om. Efter du har fået besked om tildelingen, vil Nordnet trække pengene fra din konto og booke de nye aktier inden noteringen. Der betales ingen kurtage for en IPO-tegning hos Nordnet.

Ofte stillede spørgsmål vedrørende IPO

Hvordan er jeg sikker på, at jeg har gjort alting rigtigt?

1. Kontroller, at du har afgivet dit ønske. Du kan se de IPOs, som du har reageret på, under Mine sider og Corporate actions. Hvis du svarer fra flere forskellige Nordnet-konti, skal du sørge for at skifte og kontrollere alle dine konti.

2. Du sikrer dig, at du har penge til rådighed på det depot, hvorfra du har ansøgt om at tegne aktierne. Pengene skal stå der senest klokken 23:59 på den dato, der står i betingelserne.

3. Vent på besked fra det selskab, som du har ansøgt om.

 Kan jeg tegne aktier fra flere forskellige konti?

Betingelserne kan være forskellige alt efter de forskellige IPOs. I nogle situationer kan du kun tegne ud fra en konto, og i andre situationer kan du tegne fra flere Nordnet-konti. Det står i betingelserne, hvis der er begrænsninger i forhold til den virksomhed, du vil købe aktier i.