Spring til hovedindhold

Hvorfor opstår der handelspause på børsen?

Når der er stærke kursbevægelser i aktier, kan det udløse en handelspause. Det betyder, at aktien ikke kan handles i nogle minutter. Det giver investorer mulighed for at stoppe og reagere på de kraftige kursbevægelser. Handelspausen er noget, som børsen kræver, og i dette blogindlæg vil vi se nærmere på retningslinjerne.

Åben handel

Københavns børs er åben mellem kl. 09:00 og 17:00. I det tidsrum har du grønt lyst til at handle, hvilket du også kan se på nordnet.dk. I hver ”ordredybde” ser du statussen: Åben eller lukket.

Auktion

Mellem kl. 08:45 og 09:00 er markedet i åbningsauktion. I dette tidsrum er handlen frossen, og derfor finde ingen handel sted. Du kan se i ordrebogen, at både købs- og salgsordrer ændres, men der er ingen handler. Det samme gælder under lukkeauktion, som er mellem kl. 16:55 og 17:00.

For aktier, som handles på Københavns børs, kan du se ligevægtskursen under ordredybden. Det er også denne ligevægtskurs, som bliver den officielle åbningskurs og slutkurs for en aktie.

På hjemmesiden vil du se et orange signal, hvor der står ”Auktion”.

Handelspause i løbet af dagen

I løbet af en handelsdag kan ekstreme kursbevægelser forekomme, og derefter vil børsen sætte aktien i et handelsstop, hvilket svarer til den auktion, som du kan opleve i begyndelsen og slutningen af dagen.

Som investor betyder et handelsstop, at du ikke kan købe eller sælge, men at ordrer kan ændre sig. Efter et par minutter er handlen igen åben. Så med lidt tålmodighed kan du forholdsvis hurtigt begynde at handle igen.

På hjemmesiden vil du se et orange signal, der siger ”Handelsstop”.

Lukket handel

Når børsen er lukket, vises der et rødt signal.

Appen

I Nordnets app kan du også se, om handlen er åben eller lukket. I nedenstående tilfælde gik aktien ExpreS2ion Biotech Holding ind i et volatility halt. Det betød, at aktien ikke kunne handles i et stykke tid, hvilket du kan se på venstre billede. Det var kl. 11:00 om dagen. Et øjeblik senere var handlen med aktien i gang igen. Det kan du se på billedet til højre.

GameStop-aktien havde 20 handelspauser

I sidste uge var der stærke kursbevægelser i den amerikanske aktie GameStop. Børsen satte aktien i handelspause omkring 20 gange i løbet af fredagen.

På aktiesprog kaldes disse handelspauser normalt for ”circuit breakers”. Der findes forskellige regler og vilkår på de forskellige børser i verdenen, men konceptet er det samme – aktien får en handelspause.

På Nasdaq i USA er det for eksempel defineret ved, at hvis aktier bevæger sig 5%, 10% og 20%, så sker der en Limit-up eller Limit-down, hvilket gør, at handlen pauses i 15 sekunder. Hvis disse 15 sekunder ikke beroliger bevægelsen, kan der kræves en pause på fem minutter.

Nordnets system opfanger, hvis børsen sætter en aktie på handelspause. Et tip er at kontrollere signalet i ordredybden for at se, om handlen er åben eller ej. Det er ofte nok at vente et par sekunder eller et par minutter, hvorefter du kan handle igen.

Hvis du ønsker at læse mere, kan du se Nasdaqs FAQ om Limit-up og Limit-down

Nasdaq Nordic har også information vedrørende deres markedsmodel, som kan være interessant for dig, hvis du ønsker at fordybe dig i det. Under punkt fire kan du læse mere om handelspauser.