Spring til hovedindhold

Hvad er P/B?

P/B er et af de centrale nøgletal, som du kan bruge i aktieanalyse.



Kort fortalt:

  • P/B viser forholdet mellem aktiekursen og selskabets bogførte værdi.

  • Teoretisk set betyder en lav P/B, at aktien er “billig” i forhold til selskabets bogførte værdi.

  • Husk, at P/B skal ses i forhold til andre nøgletal.



Det betyder P/B-tallet

P/B står for price/book – altså aktiekurs divideret med egenkapital.

Nøgletallet viser forholdet mellem aktiekursen og selskabets bogførte værdi og kan bruges til at vurdere, hvor meget investorerne betaler for hver krone, der er bogført i selskabet:

  • En lav P/B kan signalere, at aktien er billig i forhold til selskabets bogførte værdi.

  • En høj P/B kan signalere, at aktien er dyr i forhold til selskabets bogførte værdi. 

Det er vigtigt at sammenligne P/B med andre selskaber i samme branche for at få et bedre billede af aktiens prissætning.

Nøgletallet bruges især i økonomiske nedgangsperioder og som en del af et historisk billede, når investorer skal vurdere, hvornår aktiekursen potentielt kan vende igen eller falde yderligere.


Eksempel på P/B

P/B på mindre end 1 betyder, at du i øjeblikket kan købe selskabets egenkapital til mindre end dens værdi. Helt forenklet kan et selskab med et P/B på 0,5 sammenlignes med, at du betaler 50 øre og får noget til en værdi af 1 krone.

P/B på mere end 1 betyder, at du betaler mere end værdien af egenkapitalen. At markedet er villig til at betale mere kan skyldes, at fremtidsudsigterne ser meget positive ud, og at selskabet forventes at øge sit overskud, som til slut bogføres som egenkapital.


💡 Find nøgletal på platformen.

Er du interesseret i en aktie, kan du finde nøgletallene på aktiens produktside ved at klikke på ‘Om virksomheden’ eller bladre ned under ‘Oversigt’ i appen. Bemærk, at det ikke er alle aktier, vi har mulighed for at vise alle nøgletal for.

Academy - Aktier - Nøgletal


Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.


Invester i aktier.Opret en konto