Spring til hovedindhold

Hvordan fungerer aktier?

Hvad er aktier?

Hvordan fungerer aktier? En aktie svarer til et delvist ejerskab i et selskab. Således ejer alle aktionærer samlet set selskabet. Du kan mindst købe én aktie i et selskab. Med den ene aktie bliver du medejer med alle de rettigheder, det medfører. Jo flere aktier du ejer i en og samme virksomhed, jo større aktionær bliver du. Hvis du køber mange aktier, køber du altså også mange andele.

Få aktieinspiration

Kan jeg være med til at påvirke selskabet?

Så længe du ejer en hel aktiebesiddelse, og det er den rigtige type aktie, har du også ret til at deltage i generalforsamlinger. Du har altså mulighed for at være involveret og påvirke selskabet, selvom du ikke er en af ​​de største ejere. Men du kan lytte og stille spørgsmål til ledelsen.

Hvorfor udsteder virksomheder aktier?

For et selskab er aktier en finansieringskilde, hvilket betyder, at virksomheden modtager penge, når aktierne sælges. Det er derfor en måde at samle penge på i stedet for at låne fra en bank.

Når et firma låner penge fra banken, skal der normalt betales en rente, og det gøres, indtil virksomheden har tilbagebetalt gælden. Når et selskab i stedet sælger aktier, modtager det penge fra dem, der køber aktier – uden at skulle betale renter eller afskrivninger. En aktie svarer til et delejerskab. Derfor drager aktionæren fordel af det overskud, virksomheden tjener.

Det er kun første gang, selskabet sælger aktierne, at de modtager pengene (dette kaldes en børsnotering). Derefter handles aktierne på et sekundært marked, der kaldes børsen. Når du køber aktier på børsen, er det ikke af selve virksomheden, du køber, men i stedet af en anden investor, der ikke længere ønsker at eje aktien.

Eksempel:

Det svenske tøjfirma Hennes & Mauritz solgte deres aktier i 1974. Det var det år, de blev børsnoteret, og H&M modtog penge, da de solgte disse aktier. Fra det år og frem har du haft mulighed for at købe H&M-aktier på børsen. Når du køber aktierne på børsen, køber du fra en anden investor, der ikke længere ønsker at eje H&M. Hvis et firma har brug for flere penge, kan det foretage en ny aktieemission, hvilket betyder, at de sælger flere aktier til offentligheden.

Hvad betyder et delejerskab?

Når du køber aktier i en virksomhed, bliver du en af ​​ejerne. Du får derfor ret til at drage fordel af det overskud, der er skabt i virksomheden. Hvordan overskuddet fordeles til aktionærerne afgøres på en generalforsamling. En generalforsamling finder normalt sted en gang om året, og alle aktionærer er velkomne til at deltage.

Overskuddet fordeles ligeligt til alle fælles aktier i en virksomhed. Det vil sige, jo flere aktier du ejer, jo mere fortjeneste får du, og jo flere stemmer får du på generalforsamlingen.

Den ordinære generalforsamling er et mødested for alle aktionærer. Her træffes de vigtigste beslutninger i forhold til selskabets fremtid. Her har du som aktionær mulighed for at kommentere på de beslutninger, der træffes.

Deltagelse på en generalforsamling er frivilligt, men her har du som aktionær mulighed for at påvirke virksomheden. Normalt afholdes generalforsamlinger om foråret, men det kan også ske på andre tidspunkter af året.

Hvis der sker en større og vigtig ændring i et selskab i løbet af året, kan der kaldes til en ekstraordinær generalforsamling for at få aktionærernes formelle godkendelse.

Faktorer, som påvirker aktiekursen

For at investere i aktier kan det være værd at forstå, hvad det er, der påvirker aktiekursen. Her er nogle faktorer, der får aktiekursen til at bevæge sig op og ned:

  • Virksomhedsfortjeneste: En virksomheds overskud er kernen, når du ser på dens regnskaber. Høj fortjeneste skaber mulighed for højt udbytte til aktionærerne. Hvis den forventet fortjeneste er høj, vil det have en positiv effekt på aktiekursen.
  • Virksomhedsopkøb: I tilfælde af opkøb udbetales normalt en præmie for aktiekursen, hvilket betyder, at aktionærerne får en gevinst på deres aktiebeholdning. Rygter om virksomhedsopkøb påvirker prisen på aktien.
  • Udbytte: Troen på at øget udbytte øger aktiekursen.
  • Rygter/spekulationer: Er der mange rygter og spekulationer om virksomhedens fremtid, vil det påvirke aktiekursen enten positivt eller negativt. Dette kan skabe både muligheder og fælder, hvilket betyder, at du skal være meget forsigtig, når du håndterer information baseret på rygter.
  • Udenlandske børser: Fordi aktiemarkedet er globalt, vil den danske børs i vid udstrækning blive påvirket af børser i lande med mange aktionærer. Det bedste eksempel er USA, hvor mange investorer på Københavns fondsbørs kommer fra. Derfor kan du ofte se, at Københavns fondsbørs følger de amerikanske børsers udvikling.
  • Renten/konjunkturcyklus: Aktiemarkedet afspejler velstanden i økonomien, og vi kan derfor se, at aktiemarkedet præsterer stærkt i et økonomiske boom og modsat i nedgang. Det er vigtigt at huske, at aktiemarkedet er foran økonomien – ligesom investorer spekulerer om fremtiden.

Hvordan kan du handle aktier?

Du kan nemt og enkelt købe aktier på nordnet.dk. Du kan også få en grundig introduktion til Nordnets platform via denne video. Så er du klædt godt på til at starte din investeringsrejse.

Hvad indebærer det at shorte aktier?

Gennem shorting af aktier kan du spekulere i – og tjene penge på – faldende aktiekurser.

Hvor finder jeg investeringstips?

Nordnetbloggen er et rigtig godt sted at starte, hvis du leder efter investeringstips. Her får du de seneste nyheder på markedet, analyser og interessant læsestof om investeringsmuligheder i enkelte aktier eller brancher.

Herudover kan du på Shareville se, hvad andre investorer investerer i.

Skal jeg indberette alle min aktiehandler til SKAT selv?

Nordnet håndterer som udgangspunkt alle indberetninger af køb og salg på aktier til SKAT. Du kan læse mere om, hvad Nordnet indberetter om her.

Findes der gode aktier for nybegyndere?

Hvis du er nybegynder, kan det være en god idé at starte med at investere i investeringsforeninger eller ETF’er. Her er der professionelle forvaltere, der håndterer investeringerne for dig imod en mindre årlig omkostning. Via vores video-guide kan du også lære, hvordan du bruger vores søgefunktion til at finde de investeringsforeninger, som passer godt til dig.

De bedste aktier i 2021?

Det er umuligt at svare på, men du kan få inspiration på Nordnetbloggen eller kigge på vores side med aktieinspiration.