Spring til hovedindhold

Hvad er ordredybde og spread?

Hvad er ordredybde?

Ordredybden (eller ordrebogen) viser hvor mange aktier, du kan finde på de respektive prisniveauer. Hertil kan du se, hvad niveauerne er. Ordrebogen er en liste over hvilke ordrer, der i øjeblikket venter på matchende ordrer. Ordredybden kan bruges som et redskab til at se, hvor stærke køberne eller sælgerne er.

I billedet nedenfor kan du se købssiden til venstre og salgssiden til højre. Der er i alt 2870 aktier, der ønskes købt, og 3107 aktier som er til salg.

ordredybde

Købssiden

Når du køber aktier, vil du gerne købe dem så billigt som muligt. Du ser øverst, at der findes en investor, som gerne vil købe 450 aktier til en maksimal pris på 416,45 kroner. Næste niveau i ordrebogen er 416,40 kroner. Det betyder, at der er 198 aktier, som en investor gerne vil købe til denne pris.

Salgssiden

Når du sælger aktier, vil du gerne sælge dem så dyrt som muligt. Hvis du sælger en aktie til en højere pris end din købspris, har du normalt opnået et højere afkast. Men for at du kan sælge, skal der være nogle investorer, som er villige til at betale.

Du kan se øverst, at der er 311 aktier til salg til kursen 416,50. Det næste niveau i ordrebogen er en højere pris, da der er andre investorer, der vil prøve at sælge aktierne dyrere.

Enhver investor, der er villig til at sælge til den lavest mulige pris, springer foran de andre investorer i ordrebogen.

Børsen bruger det, som man kalder den bedst mulige pris, hvilket betyder, at du aldrig vil sælge lavere, end nogen er villige til at købe for eller omvendt. For eksempel hvis du tilfældigvis skriver 41 kroner i stedet for 417 kroner som i eksemplet ovenfor, så får du dine aktier solgt til det højeste niveau på købssiden, som i øjeblikket er 416,45 kroner.

Hvad er spread?

Spread er forskellen mellem købs- og salgspriser. Du kan se på spreads som noget, der fungerer som et groft mål for en akties likviditet. Et stort spread betyder, at få investorer ønsker at købe og sælge. Det vil sige, at likviditeten er lav.

Tidligere har det været en meget populær måde for professionelle investorer at tjene penge på, men det er i dag meget vanskeligere grundet algoritmehandler og robothandler.