Spring til hovedindhold

Hvad er et P/E-tal?

Forkortelsen P/E står for price/earnings eller på dansk aktiepris/indtjening per aktie.

P/E-forholdet bruges til at vurdere, om en aktie er dyr eller billig.

Hvordan anvendes P/E-tallet?

Kort forklaret siger man, at et lavt P/E-tal = billigere, mens et højt P/E-tal = dyrere.

Eksempel: Virksomhed AB har et P/E-tal på 10. Det betyder, at du betaler 10x det årlige overskud, når du køber aktien – og derfor vil det teoretisk set tage 10 år, før virksomheden har tjent dine investerede penge. Dette er dog en yderst teoretisk antagelse.

Dertil er indtjeningen per aktie sjældent den samme hvert år, men håbet er, at indtjeningen stiger støt over tid. Muligheden for øget fortjeneste i fremtiden er netop det, som tiltrækker høje P/E-tal.

Mere praktisk bruger du P/E-tallet til at se, hvad markedet (dig og alle andre investorer tilsammen) er villige til at betale for aktien lige nu. Et lavt P/E-tal indikerer, at markedet lægger en lav/billig pris på overskuddet lige nu. Større og mere stabile virksomheder har tendens til at have lave P/E-tal, da de har velfungerende forretningsmodeller og stabil indtjening.

Mindre og flere nystartede virksomheder har ofte et højt P/E-tal, da de endnu ikke tjener så mange penge. Disse virksomheder købes i håb om, at overskuddet vil stige i fremtiden. Det betyder også en højere risiko, da markedet så forventer en kraftig stigning i fortjeneste – hvis stigningen ikke kommer, kan aktien falde kraftigt.

For at opsummere betyder et lavt P/E-tal teoretisk set billigere og lavere risiko. Et højt P/E-tal betyder teoretisk set dyrere og højere risiko, hvilket er acceptabelt, hvis du tror på, at virksomhedens fremtidige fortjeneste vil stige.

Afhængigt af din strategi kan du se efter forskellige nøgletal. Hvis du vil have en mere stabil strategi, skal du gå efter et lavt P/E-tal. Hvis du hellere vil have vækstvirksomheder i din portefølje, skal du acceptere et højt P/E-tal.

Hvad betyder et negativt P/E-tal?

Når en virksomhed ikke har en fortjeneste, bliver P/E-tallet negativt. Det indebærer yderligere risiko, da virksomheden faktisk mister penge, og dette tab betales af aktionærerne. Hvis du tror på, at virksomheden kan vende situationen og få en fortjeneste i fremtiden, kan du acceptere et negativt P/E-tal – men risikoen er større i dette firma.

Hvor finder jeg P/E-tallet?

På vores hjemmeside kan du finde P/E-tallet for hver aktie under ”aktielisten”, om virksomheden” og herefter ”nøgletal”.

Vil du også blive skarp på, hvad et P/B-tal er, så læs med her.

Her kan du også læse op på, hvad et P/S-tal er.