Spring til hovedindhold

Hvad er et P/S-tal?

P/S er en forkortelse for price/sales eller på dansk aktiepris/omsætning per aktie. P/S-tallet fortæller noget om, hvor meget du betaler for omsætningen af hver aktie. Omsætningen findes i selskabets resultatopgørelse, og det består af alle de penge, som virksomheden modtager fra salget af deres produkter eller tjenester.

Kort sagt siger P/S-tallet noget om, hvordan markedet lige nu værdisætter virksomhedens salg.

Hvordan anvendes P/S-tallet?

Teoretisk set vil du som investor have et lavt P/S-tal, idet det enten betyder, at prisen på en aktie er lav, eller at omsætningen er meget høj. Begge skal du se som noget positivt.

Dog skal du være forsigtig med kun at bruge P/S-tallet. Det skal ofte suppleres med en vis fortjeneste for at give et større billede af virksomhedens værdi.

I nedenstående eksempel ser selskab B umiddelbart dyrere ud i forhold til P/S-tallet. Men ser vi på overskuddet, er det klart, at aktiekursen er meget højere i selskab B.

P/S-tallet giver dig en idé om, hvad markedet forventer af virksomheden. Et højt P/S-forhold fortæller ofte, at markedet forventer et stigende salg i fremtiden, hvilket du skal betragte som noget positivt – så er man villig til at betale lidt mere per aktie for den kvalitet, som man får. Men hvis virksomheden ikke lever op til forventningerne, er der større risiko for et prisfald.

En styrke ved P/S-tallet er, at omsætningen rapporteres ligeligt mellem forskellige virksomheder. Dertil er der ikke meget plads til kreativt regnskab, hvilket gør det til et pålideligt nøgletal.

Du kan bruge P/S-tallet ved at prøve at finde et så lavt tal i kombination med en stigende kurs. Det indikerer, at værdiansættelsen er stigende, men husk også at bruge P/S-tallet med andre nøgletal som støtte.

Hvor kan jeg finde P/S-tallet?

På vores hjemmeside kan du finde P/S-tallet for hver aktie under ”aktielisten”, om virksomheden” og herefter ”nøgletal”.

Eksempel:

Begge virksomheder har samme gæld.
Virksomhed A
Aktiekurs: DKK 80/stk.
Omsætning: DKK 100 per aktie
P/S-forhold: 0,8


Virksomhed B
Aktiekurs: DKK 560/stk.
Omsætning: DKK 100 per aktie
P/S-forhold: 5,6