Spring til hovedindhold

Hvad er P/S?

Et af de mange nøgletal, du kan bruge til at analysere et selskab, er nøgletallet P/S.



Kort fortalt:

  • P/S (price/sales) kan give en idé om, hvad investorerne betaler for hver krone, selskabet skaber i omsætning.

  • Teoretisk set betyder et lavt P/S, at aktien er lavt prissat sammenlignet med, hvad selskabet omsætter for.

  • Husk, at P/S ikke kan stå alene, men bruges som en del af din analyse.



Det betyder P/S-tallet

P/S står for price/sales – altså aktiekurs divideret med omsætning pr. aktie.

Nøgletallet kan bruges til at vurdere, hvor meget investorerne betaler for hver krone i omsætning, der genereres af selskabet:

  • En lav P/S kan signalere, at aktien er billig i forhold til selskabets omsætning.

  • En høj P/S kan signalere, at aktien er dyr i forhold til selskabets omsætning. 

Omsætningen findes i selskabets resultatopgørelse, og det består af de indtægter, selskabet har fra salget af sine produkter eller tjenester. P/S siger altså noget om, hvordan markedet lige nu værdisætter selskabets salg. Et højt P/S kan fortælle, at markedet forventer et stigende salg i fremtiden, men hvis selskabet ikke lever op til forventningerne, er der større risiko for kursfald.

Du kan bruge P/S-tallet til at prøve at finde et så lavt tal i kombination med en stigende kurs. Det indikerer teoretisk set, at værdiansættelsen er stigende, men husk at P/S-tallet skal ses som en del af et større billede.

P/S-tallet skal ofte suppleres med en vis fortjeneste og sammenlignes med andre selskaber i samme branche for at få et bedre billede af selskabets værdi.


💡 Find nøgletal på platformen.

Er du interesseret i en aktie, kan du finde nøgletallene på aktiens produktside ved at klikke på ‘Om virksomheden’ eller bladre ned under ‘Oversigt’ i appen. Bemærk, at det ikke er alle aktier, vi har mulighed for at vise alle nøgletal for.

Academy - Aktier - Nøgletal


Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.


Invester i aktier.Opret en konto