Spring til hovedindhold

Hvordan køber og sælger jeg fonde?

Fonde er typisk ikke børshandlede, og derfor er processen for at investere i dem lidt anderledes end den proces, du måske kender fra aktier, ETF’er og investeringsforeninger.



Kort fortalt 

  • Fonde handles ikke på børsen, men følger en anden proces, hvor prisen bliver fastsat en gang om dagen. Derfor har fonde ikke en kurs, men en daglig værdi (eller NAV), som kun ændrer sig en gang i døgnet.

  • Der går typisk et par dage, fra du placerer en købsordre på en fond, til at handlen er gennemført. 

  • Fonde adskiller sig dermed fra investeringsforeninger og ETF’er, som bliver handlet på børsen ligesom aktier, hvor handlerne gennemføres (næsten) øjeblikkeligt.

  • Det kan tage mellem 1 og 6 dage at gennemføre salget af dine andele af en fond – det kommer an på fondsselskabet.



Hvor meget kan jeg investere i en fond?

Når du investerer i en fond, køber du en lille andel af fonden. Andelene har typisk ikke en mindstepris, som fx aktier har en kurs. Med fonde kan du derfor selv vælge, hvor stort et beløb du vil investere – typisk helt ned til 100 kroner ad gangen.


Trin for trin: Hvordan køber jeg?

Start med at finde den fond, du vil investere i med vores app. Sådan ser det ud, når du vil investere i en fond:

Academy - Platform - Handel fonde eksempel 1
Academy - Platform - Handel fonde eksempel 2
Academy - Platform - Handel fonde eksempel 3

Første skærmbillede ovenfor viser det, du ser på fondens infoside – det vigtigste her er fondens navn, rating, og grafen over udviklingen i fonden den seneste periode. Du kan nemt vælge hvilke tidsperioder, du vil se på knapperne under grafen. 

I det andet skærmbillede kan du se NAV altså den daglige værdi – der bliver ændret dagligt. Du finder NAV og andre nøgletal ved at scrolle ned under grafen.

Tredje skærmbillede viser, hvad der sker, når du trykker på køb. Blandt andet kan man se, at der er en stoptid på 12:45, og at fonden handles dagligt. Det betyder, at du skal placere købsordren inden kl. 12:45, hvis du vil handle ordren samme dag. Hvis du gør det efter kl. 12:45, vil du først købe fonden 1-2 dage efter. I det tilfælde skal du være opmærksom på, at NAV kan have ændret sig. 

På billedet står NAV pr. 27. oktober opgjort til 227,9. Lige ved siden af står, hvad minimumskøbet i fonden er. I dette tilfælde er det 100 kr. Du kan altså godt købe for 100 kr., selvom fondens NAV er højere, da du med investering i en fond køber en andel af fonden.


Trin for trin: Hvordan sælger jeg?

Du kan sælge en eller flere andele af din fond, når du synes. Du skal blot angive, hvor stor en procentdel af din beholdning i fonden, som du vil sælge. På sidste billede er der valgt 50%.  

Academy - Platform - Salg af fonde
Academy - Platform - Salg af fonde 2
Academy - Platform - Salg af fonde 3

Fondsordrene bliver gennemført en gang om dagen, og derfor vil du, når du har trykket på ‘sælg’, få besked om, at din ordre har status som ‘ordre modtaget’. Når vi i Nordnet har sendt din ordre videre til fondsselskabet, vil ordren få status som ‘status i markedet’.

Fondsselskabet afgør antal dage, før du har pengene fra dit salg. Der kan gå 1-6 bankdage fra, at du har trykket på ‘sælg’, til du har pengene fra salget på din konto. Det afhænger af selskabet bag fonden. Du sælger til den kurs, som blev sat på den dag, du solgte dine andele i fonden.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.


Kom i gang med platformen.Opret en konto