Spring til hovedindhold

Byg din portefølje

Når du investerer i virksomheder gennem aktiekøb, er det vigtigt at få et så komplet billede af virksomheden som muligt. Nedenfor giver vi dig fem gode punkter, som du bør overveje, når du bygger din portefølje.

1. Du skal forstå, hvad du køber

For at du kan forstå, hvorfor aktiekursen går enten op eller ned, skal du forstå virksomheden. Før du køber en aktie, bør du derfor overveje:

 • Hvad er virksomhedens forretningsidé?
 • Hvilke produkter/tjenester sælger virksomheden?
 • Hvilket marked sælger virksomheden sine produkter/tjenester på?
 • Hvem er virksomhedens konkurrenter?
 • Hvordan ser virksomhedens udsigter ud?
 • Hvem er administrerende direktør, hvem sidder i bestyrelsen osv.?

2. Hold dig opdateret

Intern information er information, der kommer direkte fra virksomheden. Alle børsnoterede virksomheder skal offentliggøre oplysninger, der kan have en kurspåvirkning. Derudover skal alle børsnoterede virksomheder have en website, der er beregnet til dem, der har investeret eller ønsker at investere i virksomheden. Dette kaldes Investor Relations eller “IR”-siden. Denne side findes normalt som en fane på virksomhedens website, ellers kan du altid søge efter firmanavnet plus Investor Relations ved hjælp af søgeværktøjer.

Det er også vigtigt, at du holder dig ajour, når virksomheden for eksempel frigiver årsrapporter og delårsrapporter. Disse fortæller dig, hvordan det er gået for virksomheden i de seneste måneder, og de bliver derfor et termometer, som måler virksomhedens op- eller nedgang.

Ekstern information er oplysninger, der offentliggøres om virksomheden af eksempelvis aviser, blogs, podcasts eller andre medier. Det er vigtigt, at du husker altid at være kildekritisk, når du læser ekstern information. Når du er kildekritisk, bør du stille spørgsmål som:

 • Hvem offentliggør oplysningerne? Skriver personen som privatperson, journalist eller virksomhed?
 • Er forfatteren uafhængig, eller kan der være en underliggende interesse? Seriøse medier skal afklare, om forfatteren ejer aktier i virksomheden eller ej.
 • Er udsagn – uanset om de er positive eller negative – bakket op med fakta eller underliggende analyse, der er tilgængelig for alle. Eller kan det være rygter?

3. Tilpas din risiko efter din tidshorisont

Aktier har historisk set givet mest afkast i forhold til andre værdipapirer. Aktier har dog større værdiudsving i forhold til andre værdipapirer, og du bør derfor overveje, hvornår du skal bruge din opsparing og tilpasse din risiko herefter.

4. Spar op regelmæssigt

At spare op regelmæssigt mindsker risikoen for, at du bliver påvirket af store markedsudsving på en gang.

5. Spred din risiko

God risikospredning i porteføljen er en vigtig ingrediens for et godt afkast:

 • Invester i 10-15 forskellige virksomheder. Hvis du investerer i færre virksomheder, er du mere afhængig af en virksomhed for at få succes, og du bliver derfor mere sårbar, hvis det går dårligt i virksomheden. Derfor kan det også være en idé at investere i eksempelvis investeringsforeninger og ETF’er. På den måde spreder du automatisk din risiko.
 • Invester i 8-10 forskellige brancher. Hvis du investerer i færre brancher, er du mere afhængig af, at branchen klarer sig godt. Eksempelvis hvis du kun investerer i tøjfirmaer, og prisen på bomuld stiger, vil sandsynligvis alle dine virksomheder lide.
 • Invester i forskellige markeder. Hvis du investerer i færre markeder, er du afhængig af, at det pågældende lands aktiemarked går godt.
 • Sats aldrig mere, end du har råd til at tabe!