Spring til hovedindhold

Sådan bruger du stop loss.

En funktion, du bør kende, når du har mere erfaring med investering, er stop loss. Som navnet antyder bliver den ofte brugt til at reducere tab, hvis kursen på fx en aktie falder.



Kort fortalt:

  • Du kan bruge stop loss til at holde øje med dine investeringer og gennemføre en automatisk handel til en bestemt kurs.

  • Der findes to typer: et traditionelt stop loss og et trailing (også kaldet glidende) stop loss. Forskellen er, at du ved et traditionelt stop loss angiver en bestemt kurs i kroner og øre, hvor du ved et trailing stop loss angiver en stigning eller et fald i procent.

  • Et stop loss er ikke en garanti for køb eller salg.



Hvordan fungerer det?

Et stop loss består af to dele, som du skal tage stilling til:

  1. 1

    Et vilkår, der aktiverer dit stop loss.
    Vilkåret kaldes også for en trigger-pris. Med et trailing stop loss angiver du ikke en kurs, men en stigning eller et fald i procent, som skal aktivere din ordre. Først når vilkåret er opnået, vil dit stop loss blive aktiveret.

  2. 2

    En pris, du vil handle til, når vilkåret er nået.
    Det er denne pris, som stop loss-ordren sendes ud i markedet med. Ved et trailing stop loss angiver du, hvor stor en afvigelse, der må være mellem handelsprisen og den trigger-pris, der aktiverede dit stop loss.

    Du kan fx vælge at give dit stop loss en større margin ved at sætte en større forskel mellem trigger-prisen og selve prisen på din stop loss-ordre. Det kan være en fordel, hvis der kommer store prisbevægelser.


Husk, at aktiemarkedet kan svinge op og ned, og at du som udgangspunkt bør have en lang tidshorisont, når du investerer.


Hvorfor er stop loss ikke en garanti?

At du har oprettet et stop loss er ikke en garanti for, at det vil lykkes at købe eller sælge til den valgte kurs. 

Et stop loss fungerer som ved almindelig aktiehandel. Det betyder, at der skal være en modpart – altså en anden investor, som vil købe eller sælge til den pris, du har angivet.

Ved prisbevægelser på markedet er der en risiko for, at dit stop loss-niveau kan blive sprunget over, og at der dermed ikke kan handles til den valgte kurs.

💡 Eksempel: Prisen springes over

En aktie har en aktuel kurs på 110 kr.

Du har sat et stop loss med henblik på at sælge for at kunne mindske et potentielt tab. Du har sat trigger-prisen til 100 kr., trigger-tilstanden til “eller lavere” og salgsprisen til 90 kr. (se også guiden til, hvordan du gør, længere nede).

Prisen på aktien tager nu et dyk til en kurs på 80 kr. Dit stop loss bliver altså udløst, da kursen rammer trigger-prisen, men din salgspris på 90 kr. “springes over”, da aktien nu handles til en lavere pris.

Hvis du ikke selv sletter ordren, ændrer din pris, eller aktien stiger i kurs, vil ordren blive slettet sidst på dagen.

Stop loss er derfor ikke en garanti for hverken køb eller salg, da der er en risiko for, at den ikke går igennem, fx ved kraftige prisbevægelser på børsen.


Hvordan laver jeg en stop loss-ordre?

Første gang, du vil placere en stop loss-ordre, bliver du bedt om at gennemføre en videnstest. Når du har gjort det, er du klar. Her guider vi trin for trin til, hvordan du opretter et traditionelt stop loss på en salgsordre.

Academy - opret et stop loss


  1. 1

    Log ind på nordnet.dk. Gå herefter ind på fx den aktie, du vil placere et stop loss på, og klik på “Sælg”.

  2. 2

    Vælg “Stop loss” under “Ordretype” i ordrevinduet.

  3. 3

    Sæt en trigger-pris (hvornår stop loss skal aktiveres).

  4. 4

    Vælg trigger-tilstand (i eksemplet ovenfor vil vi aflægge ordren, hvis kursen rammer trigger-prisen eller lavere).

  5. 5

    Vælg, hvor længe den skal være aktiv under “Overvåges til og med”.

  6. 6

    Udfyld antallet af aktier, som stop loss-ordren skal gælde for.

  7. 7

    Angiv den pris, du mindst vil have for aktierne. Forskellen mellem denne pris og din valgte trigger-pris er din margin.

  8. 8

    Gennemgå ordren, og tryk “Sælg” for at placere dit stop loss. Vær opmærksom på, at det ikke er en garanti for, at funktionen aktiveres (se eksemplet længere oppe).



Husk på, at disse produkter ikke er for alle. De er komplekse og kræver en god forståelse af det underliggende marked og af produkternes specifikke egenskaber og mekanismer. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.


Invester i aktier, råvarer og indeks. I op- og nedgang.Opret en konto