Spring til hovedindhold

Hvor meget tid skal jeg bruge?

En almindelig myte om investering er, at det er vanskeligt og tidskrævende. I de fleste tilfælde forvaltes en portefølje af stabile investeringer alene, og derfor er det tit tilstrækkeligt at gennemgå den en gang om året.

Det er dog almindeligt at være nysgerrig efter, hvordan det går for ens aktier, investeringsforeninger, ETF’er eller fonde. Det betyder, at mange mennesker vælger at være mere aktive for at holde styr på deres investeringer – og med Nordnet-appen er det ekstra nemt at holde dig opdateret, selv når du er på farten.

Du kan selvfølgelig selv vælge, hvor meget tid du vil bruge på din portefølje. Du skal dog være opmærksom på, at der er forskellige strategier alt efter, hvor meget energi du vil bruge på dine investeringer.

Mindre tid = investeringsforeninger, fonde eller ETF’er

For dem, der ønsker at bruge minimal tid på deres investeringer, er investeringsforeninger. ETF’er eller fonde et godt alternativ. En investeringsforening, ETF eller fond kan let beskrives som en kurv af investeringer. Du køber investeringsforeningen, ETF’en eller fonden selv, mens en professionel forvalter sammensætter en samling af aktiver til dig. Denne samling afhænger igen af, hvilken type investeringsforening, ETF eller fond det er.

Alt du skal gøre er at tænke over, hvilken region, land eller branche du vil investere i. Det kan for eksempel være, at du vil investere globalt eller måske i nye markeder eller endda i teknologisektoren. Du skal bare bestemme dig, og derefter gør en ekspert resten af ​​jobbet ved at finde gode investeringer i disse områder.

  • Her kan du finde inspiration inden for investeringsforeninger
  • Her kan du finde inspiration inden for aktier
  • Her kan du finde inspiration inden for ETF’er
  • Her kan du finde inspiration inden for fonde

Risikospredning

En investeringsforening, ETF eller en fond giver dig en indbygget risikospredning, da den indeholder flere forskellige investeringer. Hvis du tilmed køber et par forskellige investeringsforeninger, ETF’er eller fonde, har du endnu større risikospredning i din samlede portefølje.

Du kan bestemme fondens individuelle risiko ved hjælp af den syvcifret risikoskala. Investeringsforeninger, ETF’er og fonde klassificeres mellem et og syv afhængig af risikoniveauet i investeringsforeningen eller fonden. Et højere tal på risikoskalaen betyder stort set, at foreningen, ETF’en eller fonden er mere ustabil, og derfor skal betragtes som højere risiko. Hvis du vil spare på lang sigt, kan en høj risiko betale sig. Hvis du hellere vil spare på kort sigt og samtidig få et stabilt afkast, kan investeringsforeninger, ETF’er eller fonde med et lavere risikotal være passende for dig.

Hos Nordnet kan du vælge mellem et stort udvalg af investeringsforeninger, ETF’er og fonde. Du kan sortere via vores screener, som filtrerer efter en lang række kriterier. Det kan eksempelvis være region, branche, forvalter eller endda uønskede beholdninger såsom våben og tobak.

Vurdering af investeringsforeninger, ETF’er og fonde

En anden måde at finde gode investeringsforeninger, ETF’er og fonde, der passer til din opsparing, kan være ved hjælp af Morningstars rating. Virksomheden Morningstar vurderer investeringsforeninger, ETF’er og fonde på en skala fra et til fem stjerner. Morningstar opererer med det, som kaldes risikojusteret afkast, hvilket betyder, at man ser på, hvor stabilt et stigende afkast disse investeringsfonde historisk set har haft.

Samtidig er en investeringsforening, ETF eller fonds omkostninger også en vigtig faktor i vurderingen. Her tæller både de løbende omkostninger, og dem der er forbundet med at købe sig ind og ud af fondene, ETF’erne eller investeringsforeningerne.

Men hvad menes der egentlig med et risikojusteret afkast? Risiko defineres ved, hvor meget en investering svinger både op og ned. Altså hvor volatil en investering er. En investeringsforening, ETF eller fond med en stabil stigende kursudvikling er det, du vil have som investor. Du skal dog være opmærksom på, at Morningstars karakter er baseret på historisk afkast, og ingen ved, hvad der vil ske i fremtiden – men i det mindste er det en måde, hvorpå du kan sammenligne investeringsforeninger, ETF’er og fonde.

Hvis du har mere tid = aktier

Hvis du vil bruge lidt mere tid på dine investeringer, kan aktier muligvis være bedre for dig. Her bliver du din egen forvalter og behøver ikke at betale det lille gebyr, der går til forvalteren ved investering i investeringsforeninger, ETF’er og fonde.

En aktie svarer til delvist ejerskab i et selskab. Således ejer alle aktionærer samlet set selskabet. Jo flere aktier du ejer i en og samme virksomhed, jo større aktionær bliver du.

Fra virksomhedens perspektiv er aktier en kilde til finansiering. Virksomheder sælger aktieandele for at vokse og udvide deres aktiviteter. Det er således en måde for virksomheden at samle penge i stedet for at låne penge fra en bank.

Aktionærer

Vi, der køber aktierne, bliver således delejere af virksomheden og har ret til at drage fordel af et eventuelt overskud. Denne fortjeneste kan virksomheden omdele helt eller delvist til aktionærerne gennem et udbytte. Et udbytte betyder simpelthen, at du som aktionær får penge på din konto, hvilket normalt sker en gang om året i danske virksomheder. Det er godt for dig at modtage et udbytte, hvis det selskab, du investerer i, tjener penge – og endnu bedre er det, hvis virksomheden har mulighed for at øge sin fortjeneste i fremtiden.

Som investor ønsker du at købe virksomheder, som du tror på fremover. Derudover får du del i aktiekursstigningen på børsen. Hvis det går økonomisk godt for virksomheden, kan flere investorer være interesseret i selskabets aktier, og prisen kan derfor have en tendens til at stige. Det er dog kun, når du vælger at sælge aktien, at du faktisk får den værdi, der vises på dit depot.

Du kan således få afkast på to måder. Enten ved at købe aktien til en lav pris og så sælge den, hvis kursen stiger – eller hvis virksomheden uddeler et aktieudbytte. Det skal selvfølgelig nævnes, at du selv vælger, hvor længe du vil eje dine aktier. Nogle af de mest succesrige strategier har dog været at købe gode virksomheder og beholde dem i meget lang tid.