Spring til hovedindhold

Hvor meget tid skal jeg bruge?

En udbredt myte om investering er, at det kræver mange timers arbejde. Men det behøver ikke at være tidskrævende at investere sine penge.



Kort fortalt:

  • Du bestemmer selv, hvor meget tid du vil bruge på dine investeringer

  • Vil du bruge mindre tid, kan investeringsfonde være en mulighed. Vil du bruge mere tid, kan aktier være en mulighed. Men det er i sidste ende helt op til dig.



Hvordan investerer andre?

Det er vigtigt at sige, at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde at investere på. Du skal finde ud af, hvad der passer til dig. Det kan godt lyde som noget, der er lidt svært at forholde sig til. Men det vigtigste er, at du finder ud af, hvilken risiko du vil tage, og hvor lang din tidshorisont er: Altså, hvornår du skal bruge de investerede penge.

Det kan også være vidt forskelligt, hvor stor din interesse er for dine investeringer og for investering generelt. Du kan sagtens investere dine penge, uden at du behøver følge med i markederne hver dag, og du behøver ikke vide alt om aktier og økonomi.

Ofte ser vi, at interessen ikke har noget at gøre med, hvor stort et beløb du har investeret.

Alt efter, hvor meget tid du vil bruge på at investere, er der to forskellige tilgange, du kan vælge. De kan naturligvis også kombineres for at ramme et sted midt i mellem.


Jeg vil gerne have det nemt

Hvis aktier og økonomi ikke er din hobby, og du ikke har lyst til at bruge meget tid på dine investeringer, kan det være en idé at investere i fonde, ETF’er eller investeringsforeninger. På den måde får du nemt stor risikospredning, og du placerer dine penge på en måde, som kræver meget lidt engagement af dig.

En populær måde at investere i fonde, ETF’er eller investeringsforeninger på er gennem en Månedsopsparing, hvor du automatisk investerer et fast beløb hver måned. Det betyder, at du sætter dine investeringer på automatik, og at din Månedsopsparing investerer for dig hver måned, når du har sat en fast overførsel op fra din bank.

"Hvordan opretter jeg en Månedsopsparing?"

💡 Tommelfingerregler

Aktier = højere risiko, da der er tale om investering i ét selskab.

Fonde = risikoen er spredt over flere selskaber, brancher og/eller regioner.


Jeg vil gerne bruge tid på mine investeringer

Hvis du gerne vil bruge mere tid på dine investeringer,og kan lide at følge med i, hvordan markederne bevæger sig, kan du overveje at investere i aktier. Her er mange faktorer styrende for, hvordan det går med aktiens kurs. Det kan være alt fra offentliggørelse af regnskab, gode/dårlige historier i medierne eller fx politiske beslutninger, der kan være gavnlige eller skadelige for en given region, branche eller sektor. 

At sammensætte sin egen portefølje af enkeltaktier kan være spændende, men kræver også, at du vil bruge tid på dine investeringer løbende.

Investering i enkelte aktier medfører typisk større risiko end investering i fonde, ETF’er eller investeringsforeninger. Derfor kan du opleve, at en aktie vil svinge mere op og ned end en fond eller investeringsforening vil gøre. Derfor er det vigtigt at huske på, hvornår du skal bruge de investerede penge, og at justere dit risikoniveau, så det passer til din situation.


Husk at sprede din risiko

For at sprede din risiko er det dog også vigtigt, at du løbende spreder dine investeringer, så du fx ikke kun investerer i én aktie.

Hvordan du kan gøre det – og hvordan du i det hele taget opbygger en portefølje – kan du læse om her: Sammensæt din portefølje


Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.


Begynd at investere.Opret en konto