Spring til hovedindhold

Trading og gearing

Hvis du er interesseret i mere aktiv handel på børsen, kan du her få viden om de forskellige instrumenter, der måske passer til dig. Du kan også lære, hvorfor der er forskellige typer værdipapirer, og hvornår de passer til dig.

Værdipapirerne tillader dig at spekulere i både op- og nedgang på børsen. Du kan også øge din eksponering ved at bruge gearing og dermed øge potentialet for afkast, men det er vigtigt at lære at styre den øgede risiko.

Oprindeligt er det godt at forstå forskellen mellem standardiserede derivater og børshandlede derivater. Førstnævnte er futures og optioner, som har eksisteret i lang tid. Det faktum, at de er standardiserede, betyder, at der er klare forfaldsdatoer, og at de er populære at bruge som byggesten i andre finansielle produkter. Ulempen ved standardiserede derivater er, at hver kontrakt svarer til et relativt stort beløb, og at der er en forfaldsdag, hvor værdipapirerne ophører med at eksistere.

Derfor begyndte børsnoterede derivater at dukke op for nogle år siden. Denne kategori inkluderer certifikater, mini futures og warrants. Disse er noget mere fleksible at bruge. Gearingen kan øges markant, og der er mulighed for at indtage både kortsigtede og langsigtede positioner.

Hvis du føler, at tingene gik lidt for hurtigt, behøver du ikke være bekymret. I dette kapitel finder du mere grundlæggende oplysninger om hver type værdipapir, så du kan forstå, hvad der er bedst til din handel.