Spring til hovedindhold

Hvad er en aktieemission?

Aktieemission

Hvad er en aktieemission? Hvad er tegningsretter? Og hvorfor står der MIDL på nogle af mine værdipapirer? Vi har samlet alt, du skal vide om aktieemissioner.

En aktieemission er en proces, hvor et selskab udsteder nye aktier til offentligheden eller eksisterende aktionærer for at skaffe ny kapital. En aktieemission kan have flere årsager herunder finansiering af nye projekter, reduktion af gæld, udvidelse af virksomheden, styrkelse af selskabets økonomiske situation eller lignende. For information om grundlaget for en given aktieemission, kan der rettes henvendelse direkte til det respektive selskabs Investor Relations, da Nordnet ikke ligger inde med denne type information.

Hvordan fungerer en aktieemission?

Trin 1 – Tildeling eller køb af tegningsretter

Ved en typisk aktieemission udsteder et givent selskab tegningsretter (TR) til eksisterende aktionærer. En tegningsret er et værdipapir, der giver mulighed for/retten til, men ikke pligten til, at tegne (købe) de nyudstedte aktier i selskabet til en bestemt, fastsat pris. Som kunde i Nordnet får du en besked i dit depot, hvis du som eksisterende aktionær i et selskab modtager tegningsretter som led i en aktieemission.

Du kan ved nogle aktieemissioner også købe tegningsretter, da de, ligesom aktier, også kan handles på børsen. Prisen på en tegningsret bliver prisfastsat på børsen ligesom ved aktier. På den måde kan man også deltage i en aktieemission uden at være eksisterende aktionær.

Blot ved at modtage eller købe tegningsretter betyder det ikke, at du automatisk får nye aktier. Hvis du ønsker at svare, at du vil udnytte dine tegningsretter, skal du gøre dette inde i corporate actions-modulet, som du finder via hjemmesiden under ‘Mine sider’ → ‘Corporate actions & IPO’s‘.

Trin 2 – Hvad gør man med tegningsretter?

Har du enten modtaget tegningsretter eller købt dem på børsen, vil de nu fremgå i din depotoversigt. Typisk er tegningsretter navngivet efter selskabet, der foretager aktieemissionen efterfulgt af betegnelsen ‘TR‘.

En aktieemission defineres som en betinget corporate action, da du som aktionær har noget at overveje og forholde dig til. Der sker ikke noget automatisk. Det er derfor vigtigt, at du tager stilling til dine tegningsretter, hvis du har nogle.

Har du tegningsretter, har du typisk 2 valg:

  1. At bruge dine tegningsretter – og dermed deltage i aktieemissionen. Her bruger du dine tegningsretter til at tegne (købe) de nyudstedte aktier i selskabet. Dette gør du inde i corporate actions-modulet, som du finder via hjemmesiden under ‘Mine sider’ → ‘Corporate actions & IPO’s‘.
    Udover at kunne svare på tilbuddet, kan du læse mere om vilkårene for aktieemissionen via ‘Læs vilkår/Svar’. Nordnet henviser til, at du læser vilkårene for tilbuddet, før du besvarer det. Nordnet anbefaler desuden, at du altid læser det officielle prospekt for den aktuelle corporate action. På nordnet.dk ser du kun et resume af tilbuddet.
    Deltager man i en aktieemission, skal man have penge tilgængelig på sit depot for at tegne de nye aktier. Det er vigtigt, at pengene er tilgængelige på depotet for hele tegningen på likviddagen, ellers kan du risikere, at hele eller dele af din tegning bliver afvist. Du finder likviddagen i Corporate actions og IPO’er under ‘Mine svar’ ved at trykke på ‘Læs vilkår/ Svar’. Det er vigtigt at sige, at selvom du har modtaget en tegningsret, er der ikke en pligt at bruge den – men derimod en ret. Det er en individuel vurdering, om du ønsker det.
  2. Sælge dine tegningsretter. Har du modtaget tegningsretter som eksisterende aktionær i et selskab, men ønsker du ikke at deltage i aktieemissionen, kan du vælge at sælge dine tegningsretter. Såfremt der er handel i tegningsretterne i en given emission, foregår salg af tegningsretterne på børsen ligesom ved aktier. Bemærk, at tegningsretterne er sit eget værdipapir, og du kan således sælge tegningsretterne, uden at det påvirker din beholdning af allerede eksisterende almindelige aktier.

Udover at udnytte de tegningsretter du har til at tegne de aktier, du har ret til, kan du i nogle tilfælde også søge om ekstra aktier. Når et selskab foretager en aktieemission, udsteder det et vist antal aktier. I tilfælde af at andre aktionærer ikke har gjort brug af deres tegningsretter til at tegne disse aktier, eller at der af andre årsager er overskydende aktier til rådighed, kan du søge om at tegne disse overskydende aktier. På den måde er det også muligt at deltage i en aktieemission uden at have tegningsretter. At ansøge om ekstra aktier er ingen rettighed, men blot en mulighed man kan gøre brug af. Beslutningen og resultatet af dette ligger hos selskabet der foretager aktieemission, og Nordnet er ikke involveret i denne beslutning.

Ved en aktieemission er der angivet en tegningsperiode. Det er i den periode, du har mulighed for at svare på, og deltage i, en given aktieemission. Har du ikke svaret på en corporate action inden for de tidsfrister, du kan se i svarmodulet hos Nordnet, vil Nordnet sætte tegningsretterne til salg på dine vegne. Hvis det lykkes Nordnet at sælge dine tegningsretter, sættes pengene ind på dit depot. Lykkes det ikke at sælge dem, bliver tegningsretterne værdiløse og Nordnet vil fjerne tegningsretterne fra dit depot.

Trin 3 – Du har svaret på tilbuddet om aktieemission, hvad nu?

Deltager du i en aktieemission, tegner du aktier til en fastlagt pris. Her er det vigtigt, at der på likviddagen er penge til hele din tegning tilgængelig for handel på dit depot. Ellers kan du risikere, at hele eller dele af tegningen bliver afvist.

Har du pengene tilgængelige på dit depot, trækker vi beløbet for tegningen af nye aktier og tildeler midlertidige (MIDL) værdipapirer på dit depot. Det tager normalt det respektive selskab nogle uger at registrere den nyrejste aktiekapital for nyudstedte aktier i en aktieemission. Ved deltagelse i en aktieemission bogføres dine nye aktier, når Nordnet har modtaget aktierne fra selskabet/værdipapircentralen/den respektive depotbank. Dette tager som udgangspunkt 2-4 uger, men kan i nogle tilfælde tage længere tid. Så snart Nordnet modtager de nye aktier, bliver MIDL-værdipapiret skiftet ud med ordinære aktier. Normalt kan du ikke handle med MIDL-værdipapirerne.

Bemærk!

Betingelserne kan være forskellige alt efter de forskellige aktieemissioner. I nogle situationer kan du kun tegne nyudstedte aktier fra én konto, og i andre situationer kan du tegne nyudstedte aktier fra flere Nordnet-konti. Det står i betingelserne, hvis der er begrænsninger i forhold til den virksomhed, du vil købe nyudstedte aktier i.

Kontrollér, at du har afgivet dit ønske. Du kan se de aktieemissioner, som du har reageret på under ‘Mine sider’ → ‘Corporate actions & IPO’s’. Hvis du svarer fra flere forskellige Nordnet-konti, skal du sørge for at skifte og kontrollere alle dine konti.

Du skal sikre dig, at du har penge til rådighed på det depot, hvorfra du har ansøgt om at tegne aktierne.

Nordnet anbefaler desuden, at du altid læser det officielle prospekt for den aktuelle corporate action. På nordnet.dk ser du kun et resume af tilbuddet.

Bemærk, at Nordnet ikke yder rådgivning og derfor ikke kan assistere dig med, hvordan du skal forholde dig som aktionær i selskabet.

Thomas Enevoldsen
Head of Business Management

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer