Spring til hovedindhold

Hvad er et aktiesplit?

Et aktiesplit betyder, at en aktie bliver splittet op i flere aktier. Antallet af aktier øges, og værdien af aktierne reduceres i samme forhold. Værdien af virksomheden forbliver den samme.

Et aktiesplit betyder, at en aktie bliver splittet op i flere aktier. Antallet af aktier øges, og værdien af aktierne reduceres i samme forhold. Værdien af virksomheden forbliver den samme.

Eksempel: Et aktiesplit i forholdet 1:5 betyder at 1 aktie splittes til 5. Havde du 1 aktie til en værdi af 1.000 DKK før splittet, vil du efter splittet have 5 aktier med en værdi på 200 DKK per aktie. Den samlede værdi af aktierne er derfor den samme.

Et konkret eksempel er Novo Nordisk, som i løbet af september vil gennemføre et 1:2 aktiesplit, hvilket betyder, at 1 aktie bliver splittet i 2. Har du 1 aktie til en værdi af f.eks. 1.300 DKK før splittet, vil antallet af dine aktie blive fordoblet, mens kursen per aktie halveres. Det betyder, at du efter splittet vil have 2 aktier til 650 DKK stykket.

Før split: 1 aktie til kurs 1.300 DKK = 1.300 DKK i alt.

Efter split: 2 aktier til kurs 650 DKK stykket = 1.300 DKK i alt.

For Novo Nordisk-aktier på den danske børs, vil aktiesplittet træde i kraft den 13. september 2023. Har du Novo Nordisk aktier noteret på den amerikanske børs, vil splittet træde i kraft den 20. september.

Når et selskab foretager et aktiesplit, reducerer de altså stykprisen på en aktie. Det kan der være mange årsager til; en af dem er at gøre aktien lettere tilgængelig for flere investorer, og dermed øge aktiens likviditet. Det ses ofte hos selskaber, hvis aktiekurs er blevet meget høj.

Hvad sker der på mit Nordnet-depot ved et aktiesplit?

Når der foretages et aktiesplit, sker der en ombytning af aktier; fra gamle til nye aktier.

Ombytningen af de gamle til de nye aktier sker helt automatisk. Du skal ikke foretage dig noget, og ændringen i din beholdning koster naturligvis ikke noget for dig som Nordnet-kunde.

Et aktiesplit vil ikke påvirke din oprindelige anskaffelsesværdi, men din GA-kurs (GAK) vil normalt blive tilrettet i depotoversigten efter splittet, så den stemmer overens med aktiens nye kurs efter splittet.

Ved et aktiesplit kan du i nogle tilfælde opleve at Udvikling i dag under depotoversigten for en kort periode er misvisende. Det betyder, at du kan opleve enten en meget stor stigning eller et stort fald, både i procent og i DKK, mens aktiesplittet gennemføres. Hvis det er tilfældet, vil det inden for kort tid blive justeret.

For aktier noteret på udenlandske børser, f.eks. USA eller Tyskland, vil det typisk tage op til 48 timer at gennemføre et aktiesplit. Her kan du opleve, at din beholdning af aktier i selskabet, der gennemfører et aktiesplit, er markeret med grå skrift i depotoversigten. Når en aktie er markeret med gråt, kan du hverken tilgå eller handle med aktien. Så snart aktiesplittet er gennemført, vil dine aktier ikke længere være markeret med grå skrift, og du kan igen handle med aktien.

Efter et gennemført aktiesplit, vil der være to nye posteringer under dine transaktioner og notaer. Den første transaktion, typisk navngivet Bytte ovrf. vp angiver de gamle aktier, som bliver skiftet ud med det nye antal aktier. Den næste transaktion, Bytte indlæg vp. repræsenterer det nye antal aktier, som lægges ind på dit depot.

Nordnet yder ikke rådgivning, og vi kan ikke vejlede dig til, om du skal købe eller sælge aktien. Hverken generelt eller specifikt i relation til en ændring i aktiestørrelsen. Det gælder også eventuelle skattemæssige overvejelser.


Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer