Spring til hovedindhold

Vælger du de rigtige investeringsfonde?

Det er ikke helt let at vælge, hvilke investeringsfonde man skal investere i. Der er mange at vælge imellem – og der er mange ting, som du skal tage højde for. Nordnet har en række tjenester og værktøjer, som hjælper dig med at finde vej i fondsjunglen. Lige nu har vi en kampagne, hvor som nemt og hurtigt giver dig et overblik over hvilke aktivt forvaltede fonde i tre vigtige kategorier, som historisk set har klaret sig godt.

Investeringsforeningsbranchen kan være noget af en jungle. Det kan virke lidt uoverskueligt at vælge investeringsfonde til en langsigtet opsparing, og det kan være svært selv at udvælge investeringsfonde. Alene på Nordnets danske platform kan du vælge imellem 308 investeringsfonde fra mange forskellige investeringsforeninger, som har forskelligt fokus og risikoniveau. Valgfrihed er godt, men et stort udvalg er der også brug for hjælp og vejledning.

Hos Nordnet har vi nogle værktøjer, som kan hjælpe dig med at finde vej i junglen. Blandt andet kan du bruge Investeringsguiden. Ved at besvare nogle spørgsmål, får du et personligt forslag til investeringsfonde, som er tilpasset dig og din risikoprofil. I vores kampagne ”Vælg højdespringerne” har vi ud fra risikojusteret afkast fundet de ni bedste investeringsfonde i tre forskellige kategorier. Det er investeringsfonde, som vi mener, vil danne en god base for en langsigtet opsparing.

Aktive eller passive investeringsfonde?

Det er vigtigt, at du beslutter dig for, om du vil investere i aktivt forvaltede fonde eller passive indeksfonde. Med en passiv investeringsfond investeres pengene udelukkende på en måde, der afspejler fondens indeks og afkastet følger markedets udvikling fratrukket omkostninger – hverken mere eller mindre.

Fordelen ved indeksfonde er, at man ikke risikerer at betale dyrt for en underpræsterende fond. Men samtidig fraskriver man sig muligheden for at få et bedre afkast end indekset. Indeksfonde har en tendens til at præstere bedre end aktivt forvaltede fonde over tid, men de ligger sjældent helt i top i en kategori.

Aktivt forvaltede investeringsfonde betyder, at man investerer i en fond med en forvalter, som har ambitioner om at slå sit referenceindeks over tid, og som placerer pengene, hvor forvalteren vurderer, at afkastet vil blive bedst. Der er selvfølgelig undtagelser, og fondene med absolut bedst historisk afkast er oftest aktivt forvaltede fonde.

På Nordnets platform kan du vælge mellem aktivt og passivt forvaltede investeringsfonde. Er du på udkig efter fonde, som har historisk har haft det højeste afkast, og vil du have muligheden for at slå indeks, så skal du vælge aktivt forvaltede fonde. Vil du derimod have lave omkostninger, og sikre dig et markedsafkast, så skal du vælge passive indeksfonde.

Se filmen: Tre tips til at vælge investeringsfonde til din portefølje

Model for evaluering

Noget af det sværeste, når man skal finde aktivt forvaltede investeringsfonde, er at vælge forvalteren. Hos Nordnet anvender vi en kvantitativ model for at finde de bedste aktivt forvaltede investeringsfonde i vores udbud. Modellen bygger på en analyse af historiske fondsdata og er udviklet for at finde frem til de fonde, som over lang tid og under forskellige markedsforhold har haft et højt og jævnt merafkast i forhold til fondens referenceindeks og risikoniveau.

Udgangspunktet er, at de investeringsfonde, som konsekvent historisk har klaret sig godt under forskellige markedsforhold, også kan forventes at klare sig godt fremadrettet.

De vigtigste byggesten

I kampagnen fokuserer vi på kategorier, som vi synes, er mest relevante for langsigtede investorer, som vil i gang med at spare op via investeringsfonde. Det findes mange forskellige typer af investeringsfonde med forskellige risikoniveauer og med fokus på forskellige geografiske områder og brancher. I Nordnet har vi udvalgt nogle basiskategorier, som er godt fundament i en langsigtet portefølje.

Hjemmemarkedet er hjertet nærmest

Når det gælder investering i aktier, har mange en tendens til at se mod deres lokale aktiemarked, som også er deres reference for, hvordan markedet går. Det danske aktiemarked udgør lige over 0,66% af verdensindekset (MSCI World), men de fleste investorer har en betydelig højere andel danske aktier i sin opsparing. I teorien er det ikke optimalt, men i praksis er det logisk at have en overvægt mod det marked, som man kender bedst.

I et historisk perspektiv har det danske marked også haft en flot udvikling, og investorerne har således tjent på at have en overvægt mod hjemmemarkedet. Danske aktiefonde har også den fordel, at de er noteret i DKK, hvilket holder valutarisiko og valutaomkostninger nede.

Diversifiering med globale aktier

Som navnet antyder, så indebærer en investering i globale aktier en position i aktier fra hele verden. Diversificering eller risikospredning er en af hjørnestenene indenfor økonomisk teori, og investering i globale aktier er en god og enkel måde til at få stor risikospredning mellem forskellige markeder. Globale fonde kan være et godt supplement til en langsigtet portefølje.

Emerging Markets – det ekstra krydderi

Emerging Markets er en fælles betegnelse for lande og regioner i verden, som er under hurtig udvikling og har høj økonomisk vækst. Kina er det største vækstmarked og udgør mere end 30% af indeks i kategorien. Det er et godt supplement til globale aktier, fordi Emerging Markets mangler i mange globale aktiefonde. En investering i en Emerging Markets-investeringsfond indebærer en højere risiko, men har også potentiale for højere afkast.

Se 9 investeringsfonde, som har slået markedet 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer