Spring til hovedindhold
Den browser, du anvender, understøttes ikke længere. Klik her for at se, hvilke browsere vi understøtter og anbefaler.

Handler du meget? Sådan bruger tradere aktiesparekontoen

Aktiesparekontoen er populær og er ikke kun relevant for nybegyndere. Hvis du hører til dem, der handler aktier relativt ofte, og typisk holder dine positioner i kortere tid end et kalenderår, skal du læse med her.

Aktiesparekontoen blev lanceret i 2019 for at stimulere investeringskulturen i Danmark. Kontoen giver mulighed for at indskyde og investere op til 135.900 kr. i 2024 med den fordel, at afkastet kun beskattes med 17%, hvilket er lavere end den normale afkastbeskatning på 27% eller mere. Aktiesparekontoen er populær blandt nye investorer, men er ikke kun relevant for nybegyndere.

Hvis du hører til dem, der handler aktier relativt ofte, og typisk holder dine positioner i kortere tid end et kalenderår, skal du læse med her.

Det er vigtigt at bemærke, at kortsigtet handel med aktier øger risikoen for tab. Så de følgende pointer er relevante for erfarne investorer med høj risikoappetit.

Aktiesparekonto på over 1 million kroner

Vi har tilbudt aktiesparekontoen siden november 2021, og på grund af den lave beskatning er kontoen blevet meget populær. Flere end 140.000 kunder har oprettet en.

Siden lanceringen har vi set mange forskellige måder at investere på aktiesparekontoen. Det, vi vil dykke ned i her, er et par eksempler på adfærden hos investorer, som har formået at 5- eller 10-doble værdien af aktiesparekontoen og således har formået at øge de ca. 100.000 kr. (som var loftet i 2021) til en halv eller hel million.

Strategien hos day- og kvartalstradere

Når vi kigger på disse kunder, har deres strategier alle det til fælles, at de investerer med en kort tidshorisont. Lidt groft kan man inddele dem i to grupper: Daytraders og kvartalstraders.Det er vigtigt at lægge vægt på, at disse kunder har høj risikovillighed, og det er derfor ikke sikkert, man direkte kan kopiere deres strategi.

Dem, vi kommer til at have fokus på i dette indlæg, er vores kvartalstraders. Inden vi kan komme nærmere ind på, hvordan de investerer, skal vi først forstå fordelene og ulemperne ved aktiesparekontoen.

Fordele og ulemper ved aktiesparekontoen – hvordan kan du udnytte dem?

Vi har forsøgt at samle de fordele og ulemper, som de aktive investorer oplever ved en aktiesparekonto her:

FordeleUlemper
Lav skat på 17%Indbetalingsloft på 135.900 kr. (2024)
Ingen 20%-regel med krav om fordeling af værdipapirer, som er kendt fra pensionsdepoterBegrænsning på, hvad man kan investere i (kun børsnoterede aktieindkomstbeskattede produkter)
Nordnet håndterer skatten, som bliver trukket på kontoenÅrlige ændringer af, hvad man må investere i (Skattestyrelsens positivliste)
Man kan indbetale skatten, uden at det påvirker, om man er over eller under indbetalingsloftetSkat skal betales årligt (lagerbeskatning), også selvom man ikke har solgt. Ikke alle synes, dette er en ulempe, men nogle gør
Pengene er ikke bundet og kan flyttes ud af aktiesparekontoen når som helst. Modsat fx aldersopsparingen eller andre investeringer på pensionskontiVed tab inden for et kalenderår opnår du et fradrag, der kun kan benyttes på aktiesparekontoen og ikke kan overføres til andre depoter
Det er kun muligt at have én aktiesparekonto pr. cpr-nummer

Når man kigger på fordelene ovenfor, er der nogle, som springer mere i øjnene end andre. Særligt den lave beskatning, at Nordnet indberetter og afregner skatten, og at den bliver trukket direkte på kontoen. Derudover lægger man nok også mærke til ulemperne ved, at man skal betale skatten hvert år (lagerbeskatning), og at man maksimalt må indbetale 135.900 kr. på kontoen i 2024.

Handler du ofte, betyder lagerbeskatning mindre

Eftersom skatten skal betales hvert år, når værdien bliver gjort op ved nytår, skal man være opmærksom på, at man derfor har en risiko for at investere i en aktie, som det første år giver et positivt afkast, men de kommende år giver et negativt afkast. Herved betaler man første år skat af en værdi, som man de kommende år ikke længere har. På grund af denne risiko for at betale “for meget” i skat, er der nogle investorer, som ikke bryder sig om aktiesparekontoen til investering i enkeltaktier.

Sammenligner vi dette med vores kvartalstraders, undgår de problemet på en ganske simpel måde. De holder nemlig deres investeringer i en kort periode (eksempelvis tre til seks måneder), hvorefter de sælger deres aktier og investerer i et andet selskab. Fordi de alligevel investerer med kort tidshorisont, bliver de ikke i samme omfang ramt af det potentielle problem med lagerbeskatningen, da mange positioner er blevet realiseret, inden værdien gøres op ved nytår. På den måde kan en kvartalstrader have nået at have købt og solgt hele sin værdi på en aktiesparekonto flere gange på et år. I sådan et tilfælde ville alle handlerne blive beskattet med kun 17%.

Man kan selvfølgelig kalde det held, at de formår at ramme et selskab, som giver et godt afkast på en kort periode. Men de af vores kunder, vi har været i kontakt med, forklarer meget simpelt, at de søger efter tendenser i markedet eller gode nyheder blandt de selskaber, de har fokus på.

Fordelen ved at investere på aktiesparekontoen frem for aktiedepotet, når de har en tidshorisont, som er kortere end et år, er, at de direkte kan spare på skatten af deres gevinster. De ved, at hvis der skal betales skat, så er det 17% af det årlige afkast og ikke 27-42% af det realiserede afkast.

Her skal man huske, at investering med så kort tidshorisont, som beskrevet her, indebærer meget høj risiko. Så det er kun noget, du bør overveje, hvis du i forvejen handler ofte.

Handler du meget? Se vores vilkår for Active Trading

Oplagt valg: Enkeltaktier suppleret med ETF’er

Mange aktive investorer vælger at supplere deres enkeltaktier med ETF’er for at få stor spredning til lave omkostninger. En anden oplagt måde at benytte aktiesparekontoen på er at foretage sine ETF-investeringer via den konto. ETF’er er nemlig allerede beskattet efter lagerprincippet, og på den måde er det ikke noget nyt i forhold til et normalt aktiedepot. Til gengæld kan man nøjes med at betale de 17% i afkastskat af ETF’er på aktiesparekontoen.

Det er dog ikke alle ETF’er, man kan investere i på aktiesparekontoen. Det kræver, at de fremgår af Skats positivliste, som er en årlig liste, der vedligeholdes af skattestyrelsen.Vores system validerer alle ETF’er og sikrer, at du kun kan købe ETF’er på en aktiesparekonto, som er på listen. Hvis du på forhånd vil se, hvilke ETF’er der er på liste, kan du se positivlisten her.

Ved at investere i ETF’er på aktiesparekontoen, sparer man direkte på den skat, man skal betale af sit årlige positive afkast, da man kun betaler 17% i skat og ikke 27-42% som på et normalt aktiedepot.
Du kan læse mere om aktiesparekontoen og oprette din egen, hvis du ikke allerede har en.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer

Nyhedsbrev.

Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.