Spring til hovedindhold

Tracker-certifikater.


Videnstest.

Når du har læst om tracker-certifikater, er det tid til at teste din viden i vores test. Når du har gennemført den, kan du begynde at handle.

Tag videnstesten Se alle tests

Hvad er et tracker-certifikat?

Et tracker-certifikat er et investeringsprodukt, som er noteret på en børs, og hvor værdien afhænger af et underliggende aktiv som fx en aktie, et indeks, en råvare, valuta eller en kryptovaluta. Tracker-certifikater udstedes som et gældsbrev, typisk af en bank eller et selskab.

Hvordan fungerer et tracker-certifikat?

Et tracker-certifikat har ingen gearing og følger dermed det underliggende aktivs værdi 1:1. Dette gælder både i positiv og negativ retning. Hvis prisen på det underliggende aktiv stiger, så stiger prisen også på tracker-certifikatet. Det samme gør sig gældende, når priserne på det underliggende aktiv falder, da prisen på certifikatet hermed falder (uden hensyn til omkostninger). Et tracker-certifikat er hermed næsten sammenligneligt med en direkte investering i det underliggende aktiv.

Et tracker-certifikat har ingen udløbsdato og betegnes derfor ofte som ’open-ended’. Det indebærer, at certifikatet løber, indtil udstederen eventuelt vælger at afnotere det.

Værd at vide om omkostninger.

Kurtage

Du betaler som hovedregel kurtage for handel med tracker-certifikater, præcis som når du handler med aktier. Hvad du betaler i kurtage afhænger af, hvilke produkter du køber samt dine handelsvilkår som kunde. Kurtagesatserne fremgår af Nordnets til enhver tids gældende prisliste.

Spread

Forskellen mellem den bedste købs- og salgspris i ordredybden kaldes for spread og er en omkostning for dig som investor. Spreadet varierer for de forskellige typer af certifikater samt det underliggende aktiv. Som oftest følger spreadet det underliggende aktiv. Jo højere spread, jo længere væk er handelsprisen fra ”fair value”, dvs. fra certifikatets reelle værdi. Et certifikat med et højt spread kan altså indebære en højere omkostning for dig som investor sammenlignet med et produkt med et lavt spread.

Forvaltningsomkostninger

Når du handler med tracker-certifikater, betaler du en forvaltningsomkostning. Omkostningen fratrækkes dagligt certifikatets værdi og afhænger af, hvilket papir du har investeret i. Omkostningen fratrækkes hver dag efter børsens lukning, hvilket indebærer, at du kun betaler forvaltningsomkostninger, hvis du ejer certifikatet over natten.

Tænk på risikoen, før du investerer i et tracker-certifikat.

Der findes flere risikofaktorer i forbindelse med investering i tracker-certifikater:

Likviditetsrisiko

Under visse markedsforhold kan det være svært eller umuligt at købe eller sælge et tracker-certifikat. Dette kaldes likviditetsrisiko og kan fx opstå, hvis det underliggende aktiv er svært at prisfastsætte i forbindelse med store kursudsving, eller hvis den relevante markedsplads (børs) lukker midlertidigt. Også tekniske afbrydelser kan forstyrre handlen og hermed likviditeten på papirerne.

Markedsrisiko

Når du investerer i et tracker-certifikat, løber du en markedsrisiko, og det indebærer, at du kan tage fejl i din forventning til markedsudviklingen. Hvis udviklingen i det underliggende aktiv går imod dine forventninger, risikerer du at tabe hele dit investerede beløb. En særlig markedsrisiko opstår desuden, når markedet for det underliggende aktiv er åben for handel, mens markedspladsen for tracker-certifikatet er lukket.

Valutarisiko

Valutarisiko forekommer i de tilfælde, hvor det underliggende aktiv er noteret i en anden valuta end noteringsvalutaen for tracker-certifikatet. Det indebærer, at certifikatet kan tabe værdi på grund af udsving i valutakurserne. Værdien kan hermed stige eller falde, selvom det underliggende aktiv forbliver uændret. Visse tracker-certifikater tilbyder en indbygget valutasikring, hvilket fremgår af produktets specifikke vilkår.

Kreditrisiko

En investering i et tracker-certifikat indebærer en kreditrisiko. Med kreditrisiko menes risikoen for, at udstederen går konkurs og hermed ikke kan opfylde sine betalingsforpligtelser over for investorerne. Det betyder, at du som investor kan tabe dele af eller hele det investerede beløb, uafhængigt af markedsudviklingen på de underliggende aktiver.

Kryptovaluta som underliggende aktiv.

Når du handler tracker-certifikater med kryptovaluta som underliggende aktiv, findes der en række risikofaktorer, som det er særlig vigtigt at være opmærksom på. Her er nogle af de vigtigste, du bør kende:

  • Markedsrisiko: Aktivklassen kan både stige og falde i værdi. Kryptovaluta har historisk været meget volatilt og kan svinge meget og hurtigt i værdi.

  • Kryptovalutamarkedet: Markedet for kryptovaluta er ikke reguleret på samme måde som det traditionelle finansmarked. Det indebærer bl.a., at risikoen for markedsmanipulation, fejlagtig prissætning eller vanskeligheder ved værdiansættelsen kan være større.

  • Åbningstider: Markederne for kryptovaluta er som hovedregel åbne døgnet rundt, mens tracker-certifikaterne kun kan handles, når den pågældende handelsplads er åben.

De fleste kryptovalutaer er ikke underlagt regler for forbrugerbeskyttelse og er heller ikke under tilsyn fra Finanstilsynet. Det betyder, at risikoen kan være højere sammenlignet med traditionelle aktivklasser, der kan handles på børsen.

Bemærk.

Informationerne anført ovenfor oplyser ikke om alle risici og andre væsentlige aspekter i forbindelse med handel med tracker-certifikater. Da tracker-certifikater er komplekse produkter, er det vigtigt, at du som investor sætter dig ind i de specifikke vilkår og egenskaber og undersøger samtlige risikofaktorer. Disse fremgår af produktets dokumenter som fx prospekt, faktablad eller endelige vilkår.