Spring til hovedindhold

Small Cap-aktier.

Findes der uslebne diamanter i din investeringsmine?

Mindre selskaber har ofte givet et bedre afkast over længere perioder end de større selskaber, og derfor er der mange investorer, der vil investere i dem. Vær dog opmærksom på, at det ikke kommer uden risiko.

Small Cap, Mid Cap og Large Cap er definitionen for selskabernes størrelse målt på markedsværdi, for hhv. små og store selskaber. Definitionen kan variere fra land til land og mellem de investeringsfonde, der investerer i aktierne.

Nasdaq Small Cap består nordisk af over 200 selskaber, der giver dig mulighed for at investere i de mindre selskaber, der kan vokse sig til gode investeringsdiamanter, hvis du formår at vælge de bedste selskaber.

Vil du investere bredt i Small Cap-aktier, kan du vælge en investeringsforening eller ETF. De giver dig mulighed for at investere i flere aktier i Small Cap, uden du selv skal forsøge at håndplukke aktierne.

Mange danske investorer vil kende mindre selskaber, som dem, der handles på de mindre aktiebørser, fx First North og Spotlight. First North går ofte under navnet ”minibørsen” eller ”vækstbørsen”, da børsen typisk består af unge vækstselskaber med potentiale til Small Cap. De selskaber indgår ikke under Small Cap og er derfor ikke med på denne temaside.

Fakta om Small Cap-selskaber.

  • Small Cap kategoriseres ud fra markedsværdien af selskabet.

  • Mindre selskaber, der kan opleve høj vækst, som giver mulighed for at outperforme investering i større selskaber.

  • Small Cap-aktier er typisk mere volatile og risikofyldte end større selskaber (Large Cap).


Defination af Small Cap-selskaber.

I Danmark og resten af Europa gælder følgende for Small Cap-aktier:

  • Small Cap er selskaber med en markedsværdi på under 150 mio. EUR.


I USA gælder følgende:

  • Small Cap er selskaber med en markedsværdi mellem 300 mio. USD og 2 mia. USD.

  • Micro Cap er selskaber med en markedsværdi mellem 50 mio. USD og 300 mio. USD.


Værdipapirerne i oversigterne er ikke ment som investeringsanbefalinger, men et udvalg af de muligheder, der findes. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet, og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Investeringsforeninger.

Investerer du i Small Cap via en investeringsfond, bør du læse investeringsfondens faktaark. Har kan du læse om grænserne for, hvad de kategoriserer som Small Cap-aktier. En del danske investeringsfonde vil fx investere i aktier med en børsværdi på maksimalt 5 mia. EUR. eller de 15% mindste selskaber globalt set, målt på markedsværdi. De har derfor mulighed for at medtage en del af deres investeringer i Mid og Large Cap-selskaber.

Se hele udvalget af investeringsforeninger med fokus på Small Cap-aktier i vores fondsscreener.

SEBinvest AKL Europa Small Cap P
Årlige omkostninger
1,58%
Aktivklasse
Aktie
Risiko
Afdelingen investerer i mindre europæiske børsnoterede selskaber med udgangspunkt i SEB Asset Managements temabaserede investeringsproces. Porteføljen indeholder omkring 60 mindre selskaber. Der eksisterer ikke et repræsentativt benchmark for de mindre selskaber, men det er afdelingens mål, at afkast på både kort og langt sigt skal være højere end MSCI Europa small cap. indeks. I afdelingens risiko styring tages udgangspunkt i et ønske om at begrænse porteføljens standardafvigelse.
Danske Inv Europa Small Cap Akk kl DKK
Årlige omkostninger
1,49%
Aktivklasse
Aktie
Risiko
Målet er at skabe et afkast, der mindst svarer til afkastet på aktier fra mindre og mellemstore europæiske selskaber. Afdelingen er akkumulerende. Investerer i aktier i mindre og mellemstore selskaber, der er hjemmehørende i, eller som har hovedaktivitet i Europa. En mindre andel kan investeres i aktier i selskaber hjemmehørende i lande, der grænser op til Europa. Selskaberne skal ved anskaffelsen have en markedsværdi på maksimalt 5 mia. euro.
Sparindex INDEX USA Small Cap KL
Årlige omkostninger
0,50%
Aktivklasse
Aktie
Risiko
Investeringsstrategien er sammensat med det ene formål at være placeret neutralt i forhold til benchmark. Succeskriteriet vil således være en så lav tracking error som muligt. Der fokuseres udelukkende på amerikanske small cap-aktier, og universet udgøres af samtlige aktier som indgår i indekset MSCI USA Small Cap. Afdelingen består af de amerikanske selskaber, som er en del af de 15% mindste selskaber i et globalt aktieunivers. Det medfører, at der ikke vil blive foretaget aktive handlinger med hensyn til at over- eller undervægte beholdningerne i de aktier, der indgår i benchmark. Der foretages ikke valutaafdækning i afdelingen, hvorfor danske investorer er fuldt eksponeret mod udvikling i den amerikanske dollar (USD).
Nordea Invest Global Small Cap KL 1
Årlige omkostninger
1,39%
Aktivklasse
Aktie
Risiko
Nordea Invest Global Small Cap investerer globalt i Small Cap aktier, hvilket omfatter aktier med en relativ lav markedsværdi på de respektive børser. Valget af aktier er baseret på en vel defineret proces, der er Value orienteret, hvilket indebærer at der søges efter aktier med en høj grad af kvalitet og gode fremtidsudsigter, men hvor den nuværende aktiekurs ikke afspejler dette. Analysen af virksomhederne følger en model, hvor et team af analytikere anbefaler et antal aktier, hvorefter forvalteren efterfølgende vælger de aktier, der giver den ønskede sammensætning af porteføljen. Fonden er forvaltet af GW&K Investment Management.

Værdipapirerne i oversigten er ikke ment som investeringsanbefalinger, men er en oversigt over et lille udvalg af de mange muligheder, der findes. Beskrivelserne er ikke et udtryk for Nordnets holdning.ETF'er.

Nedenfor kan du se et udvalg af ETF'er, der har eksponering mod Small Cap-selskaber. Se hele udvalget af ETF'er med fokus på Small Cap-aktier i vores ETF-screener.

Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF 1C
Årlige omkostninger
0,33%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

ETF'ens investeringsmål er at replikere MVIS USA-listede Semiconductor 10% Capped Indeks (indekset) før gebyrer og udgifter. ETF'en vil investere i kapitalandele og depotbeviser fra amerikanske børsnoterede selskaber i Semiconductorindustrien, der er noteret eller handlet på de markeder, der er henvist til i tillæg II til prospektet.

iShares MSCI USA Small Cap UCITS ETF USD (Acc)
Årlige omkostninger
0,40%
Aktivklasse
Aktie
Risiko
The investment objective of the Fund is to replicate the performance of the Benchmark Index (being the MSCI USA Small Cap ESG Enhanced Focus CTB Index), less the fees and expenses of the Fund.
iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc)
Årlige omkostninger
0,40%
Aktivklasse
Aktie
Risiko
The investment objective of the Fund is to seek to provide investors with a total return, taking into account both capital and income returns, which reflects the return of the MSCI World Small Cap Index.

Værdipapirerne i oversigten er ikke ment som investeringsanbefalinger, men er en oversigt over et lille udvalg af de mange muligheder, der findes. Beskrivelserne er ikke et udtryk for Nordnets holdning.Enkeltaktier.

Her finder du eksempler på enkeltaktier, du kan investere i, hvis du vil eksponere dig mod Small Cap-aktier. Selskaberne er segmenteret efter deres fokus og relevans i forhold til temaet. Du kan se hele udvalget af Small Cap-selskaber på Nasdaq her og First North her.

Danske aktier.

Brdr. A & O Johansen A/S B
1 år
-12,38%
Ejere?
2.158
3m
-11%
BioPorto A/S
1 år
-2,95%
Ejere?
8.035
3m
-49,12%
Rovsing A/S
1 år
-15,08%
Ejere?
730
3m
-4,12%

Globale aktier.

Rafael Holdings B
1 år
+18,65%
Ejere?
16
3m
+10,1%

Rafael Holdings Inc er gennem sine datterselskaber et onkologisk fokuseret farmaceutisk selskab i klinisk fase, der er engageret i udvikling og kommercialisering af terapier, der udnytter de metaboliske forskelle mellem normale celler og kræftceller.

Green Brick Partners
1 år
+129,85%
Ejere?
26
3m
+70,45%

Green Brick Partners Inc erhverver og udvikler jord samt leverer jord- og byggefinansiering til sine kontrollerede bygherrer. Virksomheden beskæftiger sig med forskellige aspekter af hjemmebygningsprocessen, herunder erhvervelse og udvikling af jord, rettigheder, design, konstruktion, marketing, salg og skabelse af mærkeimage. Dets driftssegment omfatter Byggeoperationer Central, Byggeværksdrift Sydøst og Landudvikling. Virksomheden genererer maksimal omsætning fra Builder operations Central segment. Builder operations Central repræsenterer aktiviteter for bygherrer i Texas.

Pool Corporation
1 år
-17,7%
Ejere?
37
3m
-5,17%

Pool Corp distribuerer forsyninger til swimmingpools og relaterede produkter. Det sælger nationale mærker og private label-produkter til cirka 120000 kunder. Produkterne omfatter ikke-diskretionære poolvedligeholdelsesprodukter, f.eks. Kemikalier og udskiftningsdele samt pooludstyr, f.eks. Emballerede pools (kits til at bygge swimmingpools), rengøringsmidler, filtre, varmeapparater, pumper og lys. Kunderne omfatter poolbyggere og ombyggere, uafhængige detailbutikker og poolreparations- og servicevirksomheder.

Darling Ingredients
1 år
-22,01%
Ejere?
168
3m
+2,79%

Darling Ingredients Inc udvikler og producerer bæredygtige ingredienser til kunder i medicinal-, fødevare-, dyrefoder-, brændstof- og gødningsindustrien. Det indsamler og omdanner alle aspekter af animalske biproduktstrømme til ingredienser, herunder gelatine, fedtstoffer, proteiner, ingredienser til selskabsdyr, gødning og andre specialprodukter. Virksomheden genopretter og konverterer brugt madolie og bagerester til foder- og brændstofingredienser. Darling har tre primære forretningssegmenter: foderingredienser (størstedelen af omsætningen), fødevareingredienser og brændstofingredienser. Det leverer fedtfældetjenester til fødevarevirksomheder og sælger forskelligt udstyr til opsamling og levering af madolie. Virksomheden henter størstedelen af sin omsætning fra kunder i Nordamerika.

Værdipapirerne i oversigten er ikke ment som investeringsanbefalinger, men er en oversigt over et lille udvalg af de mange muligheder, der findes. Beskrivelserne er ikke et udtryk for Nordnets holdning.Aktuelle børsnoteringer.

Læs mere om aktuelle kapitaludviddelser og de seneste børsnoteringer.

Se børsnoteringer