Spring til hovedindhold

Shorthandel.

Tjen penge på faldende aktiekurser.


Short selling af aktier fra Norden.

Short selling – også kaldet shorthandel eller at shorte – betyder, at du låner aktier, som du sælger direkte på børsen. Du skal på et senere tidspunkt tilbagekøbe aktierne, og er kursen i mellemtiden faldet, tjener du på handlen.

 Se, hvilke aktier du kan shorte

Så enkelt som almindelig aktiehandel.

Når du sælger en aktie short, afgiver du en helt almindelig salgsordre. Du vælger bare at sælge en aktie, som du ikke allerede har i dit depot. Det fungerer dog kun, hvis du har en aftale om shorthandel. Kurtagen for shorthandel er den samme som for almindelig aktiehandel, men du skal betale en administrationsafgift og rente for værdipapirlån, hvis du ikke tilbagekøber de shortede aktier samme dag.

→ Se priser for værdipapirlån i prislisten

Shorthandel kræver 15-100% egenkapital som sikkerhed udover selve positionens størrelse.

Ansøg om aftale for shorthandel.

For at oprette en kredit- og/eller shortaftale for privatpersoner skal du benytte følgende formular:

→ Kredit- og/eller shortaftale (for private)

For at oprette en kredit- og/eller shortaftale for en virksomhed skal du i stedet benytte følgende formular:

→ Kredit- og/eller shortaftale (for virksomheder)


Risiko.

Når du shorter aktier, spekulerer du i kursfald. Jo mere aktiekursen nærmer sig nul, desto højere bliver din fortjeneste. Stiger aktiekursen i stedet, er der i teorien ingen grænse for, hvor stor kursstigningen kan blive og dermed også dit tab. Kursstigninger kan ske pludseligt, og det er derfor vigtigt, at du aktivt overvåger markedet, hvis du shorter aktier.

Ved shorthandel er der også risiko for, at værdipapirlån ikke kan optages, eller at långiveren kræver sine aktier tilbage. I givet fald skal aktierne tilbagekøbes, uanset prisen på det pågældende tidspunkt.

Ved udbytteudbetaling vil det være dig, der skal betale udbyttet til udlåneren af aktierne, hvis du ligger med en short position i aktien. Normalt vil en aktie ved udbyttebetaling alt andet lige falde med værdien af udbyttet, men ofte spekuleres der i, at aktien netop ikke falder så meget som størrelsen af udbyttet. Det kan derfor være ekstra risikabelt at ligge shortet i en aktie, når der skal udbetales udbytte.

Lær mere om shorthandel.