Spring til hovedindhold

9 begreber du skal kende

Mange opfatter investering som en jungle, der er svær at finde rundt i. Derfor har vi lavet en kort liste med basale investeringsbegreber, som du bør kende for at komme godt i gang med at investere.

1. Aktie

Når du køber en aktie, køber du en ejerandel i en virksomhed, og du bliver dermed aktionær. Som aktionær har du ret til udbytte og mulighed for at deltage på virksomhedens generalforsamling. Aktier kan handles frit, og prisen kan variere meget. Det er kun børsnoterede virksomheder, du uden videre kan købe aktier i.

2. Afkast

Afkastet måler, hvor meget en investering er steget eller faldet i værdi. Det samlede afkast dækker over ens kursgevinst eller kurstab plus eventuelle udbyttebetalinger.

3. Udbytte

Udbytte er en del af virksomhedens overskud, som virksomheden kan vælge at udbetale til en aktionær eller ejer. Det er ikke alle virksomheder, som udbetaler udbytte.

4. Diversificering

Diversificering eller spredning betyder, at du fordeler dine penge på flere forskellige værdipapirer og på tværs af lande, sektorer og brancher. Spredning handler om ikke at placere alle sine æg i samme kurv for derved at minimere sin risiko. Som tommelfingerregel anbefaler de fleste eksperter en spredning på mindst 7-10 aktier.

5. Portefølje

En portefølje er en gruppe af aktier, obligationer og andre værdipapirer. Når du hører navnet ‘portefølje’, refereres der blot til en samlet ’kurv’ af investeringer. Hver gang du køber en aktier, indgår den som en del af din portefølje. Ejer du tre forskellige aktier, har du altså en portefølje bestående af tre aktier.

6. Risikoprofil

Når du investerer, medfølger der altid en risiko. Som regel er der en sammenhæng mellem, hvor stor risiko du tager, og hvor stort potentielt afkast du kan få. Derfor er alle, der investerer, nødt til at overveje, hvor stor deres risikovillighed er. Jo højere risiko, jo større er afkastet.

7. Tidshorisont

Din risikoprofil afhænger ofte af din tidshorisont, da du som udgangspunkt kan påtage dig mere risiko, jo længere din tidshorisont er.

  • Kort tidshorisont: Skal du bruge dine penge inden for 1-2 år, kan det måske bedre betale sig at sætte penge ind på en almindelig indlånskonto eller en højrentekonto med kort binding.
  • Mellemlang tidshorisont:Skal du først bruge dine penge efter 3-4 år, kan det måske betale sig at overveje at investere i investeringsforeninger med en overvægt af obligationer i stedet for at sætte pengene ind på en bankkonto.
  • Langsigtet tidshorisont: Skal du først bruge dine penge efter 5-10 år, kan det måske betale sig at investere i aktier eller investeringsforeninger med en overvægt af aktier.

Investeringerne bør ske ud fra tidshorisonten og din holdning til risiko. Tidshorisonten er vigtig for dit afkast, og som tommelfingerregel siger man, at jo længere din tidshorisont er, jo mere risiko kan du tage.

8. Indeks

Et indeks betegner en gruppe af udvalgte aktier eller obligationer, som typisk kommer fra samme geografiske område og har en vis størrelse. Der findes mange forskellige indeks i verdenen. Nogle af de mest kendte er S&P500 og Dow Jones Index i USA, FTSE i England og DAX30 i Tyskland. I Danmark har vi C25-indekset.

9. OMXC25

OMXC25 står for OMX Copenhagen 25, som er det markedsledende danske aktieindeks. Det vil sige en liste over de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs. Indekset giver udtryk for udviklingen i den samlede børsværdi af de noterede selskaber. Når du hører, at det danske marked er nede eller oppe, så er det C25-indekset, der refereres til.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer