Spring til hovedindhold

Hvad er direkte afkast?

Direkte afkast er et nøgletal, som fortæller investorer, hvor meget et selskab eller en investeringsfond udbetaler i udbytte.

Tallet udtrykkes som en procent, der viser, hvor meget selskabet udbetaler i udbytte i forhold til aktiekursen. Jo højere satsen er, jo mere udbetaler selskabet i udbytte pr. investeret krone.

Tallet tager ikke højde for eventuelle ændringer i kursen, som typisk sker efter et selskab har betalt udbytter. Derfor er det vigtigt, at investorer ikke ser isoleret set på det direkte afkast, men betragter det sammen med andre nøgletal, når de vurderer en aktie.

Læs mere her: Udbytteaktier


Eksempel: Sådan udregnes direkte afkast

Virksomhed AB har udbetalt 3 kr. pr. aktie i den seneste periode, og aktien handles aktuelt til 120 kr. 

Det direkte afkast vil være: (3 kr. / 120 kr.) * 100% = 2,5%


Hvad hvis selskabet ikke udbetaler udbytter?

Hvis selskabet ikke udbetaler udbytte (hvilket der kan være gode grunde til), vil selskabets direkte afkast være 0.


💡 Find nøgletal på platformen.

Er du interesseret i en aktie, kan du finde nøgletallene på aktiens produktside ved at klikke på ‘Om virksomheden’ eller bladre ned under ‘Oversigt’ i appen. Bemærk, at det ikke er alle aktier, vi har mulighed for at vise alle nøgletal for.

Academy - Aktier - Nøgletal


Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.


Invester i aktier.Opret en konto