Spring til hovedindhold

Hvad er direkte afkast?

Et direkte afkast måler, hvor stort udbyttet er i forhold til aktiekursen. Et højt direkte afkast betyder, at du modtager et højere udbytte per investeret krone.

Synes du, at udbytte er interessant? Se vores udbytteguide her.

Hvordan bruges direkte afkast?

For dem, der søger aktier med et udbytte, er et højt direkte afkast attraktivt, da du får mere udbytte per krone, du har investeret. Ikke alle selskaber har udbytte, og i så fald vil det direkte afkast være = 0. Udbyttet er tosidet, og et højt udbytte behøver ikke nødvendigvis betyde, at det er den bedste investering. Et udbytte er en direkte udgift for et selskab, hvilket betyder, at det er penge, der efterlader selskabet uden gæld. Hvis for mange penge forlader selskabet og kun lidt investeres i selskabet, lykkes det muligvis ikke selskabet at skabe overskud og dermed udbytte. Vær derfor sikker på, at virksomheden har en stabil økonomi, som kan retfærdiggøre det givne udbytte.

Et lavt direkte afkast kan indikere, at virksomheden ikke har ambitioner om at uddele et højt udbytte til aktionærerne. I stedet vælger de at beholde pengene til at investere i selskabet. Tjek gerne op på selskabets udbyttepolitik for at se, hvordan selskabet står i forhold til udbytte. Denne udbyttepolitik finder du nemmest ved at søge efter ”firmanavn” + ”udbyttepolitik”.

Hvis selskabet ikke betaler meget i udbytte, kan det også være fordi, det er et lille selskab i vækstfasen, som i øjeblikket investerer alle sine penge i vækst.

Det direkte afkast finder du under den enkelte aktie på nordnet.dk –> om virksomheden –> nøgletal. Den enkelte aktie kan du søge frem via aktielisten på nordnet.dk.