Spring til hovedindhold

Er der risici forbundet med investering i aktier?

Investering i aktier er forbundet med en risiko, da du muligvis mister hele eller en del af de penge, som du har investeret. Du kan dog aldrig miste flere penge, end du investerede. Der er to måder at tabe penge på aktier – enten ved et pristab eller ved konkurs.

Tab ved faldende kurser

Prisen på en aktie bevæger sig normalt hver dag i åbningstiden for børsen. Prisen kan falde til et lavere niveau, end du har købt for, men det betyder ikke tab, før du vælger at sælge dine aktier. Hvis prisen falder, vil du se røde tal på din aktiekonto, og det er ikke ualmindeligt, at aktier falder i bestemte og længere perioder.

Hvis du tror på virksomheden, og du besluttede, at du ville spare på lang sigt, skal du ikke gå i panik og sælge, bare fordi der er røde tal lige nu. Det er først, når du skal bruge dine penge, at du har brug for at sælge. Ellers kan du fortsætte og eje aktierne med håb om, at de kan stige i pris.

Hvis du ikke længere tror på virksomhedens fremtidsudsigter, kan det være grundlaget for et salg.

Tab ved konkurs

Det værste, der kan ske med dine aktier, er, at virksomheden går konkurs, så dine aktier bliver værdiløse. Som aktionær vil du aldrig blive tvunget til at skylde nogen gæld i forbindelse med konkurs. Det maksimale, du kan tabe, er det oprindelige beløb, du investerede fra starten. Det er ikke så ofte, at virksomheder på aktiemarkedet går konkurs, men det kan selvfølgelig ske.

Hvis en virksomhed går konkurs, behøver du ikke at gøre noget som aktionær. Dine aktier forsvinder fra depotoversigten automatisk efter, at konkursboet er blevet afviklet – men det kan tage op til mange år.

Hvis du gerne vil udnytte tabet skattemæssigt, kan du dog også sælge dine konkursramte aktier videre til en anden person eller et selskab.

Hvis det viser sig, at konkursboet indeholder en vis værdi, kan dette distribueres til aktionærerne.