Spring til hovedindhold

Hvornår skal jeg sælge?

Der er ofte fokus på køb af aktier. Men når en investering først er lavet, spørger mange sig selv: "Hvornår er det rette tidspunkt at sælge igen?" – og det kan være rigtigt svært at svare på. Her er nogle tips og tommelfingerregler, der kan hjælpe dig med at træffe beslutningen.



Kort fortalt:

  • Når du investerer, bør du som udgangspunkt have en langsigtet strategi, der strækker sig over flere år. Husk, at markedet kan svinge op og ned.

  • Lad ikke frygt og glæde styre. Forsøg at være objektiv, når du træffer beslutninger om dine investeringer. 

  • Når investorer overvejer at sælge, kan det være af mange grunde. Blandt de mest typiske er, at de har brug for pengene, ikke længere tror på aktien, eller vil rebalancere sine investeringer.



Hold dig til din investeringsstrategi

Mange drømmer om hurtige gevinster og kan derfor komme til at tage lidt for hurtige beslutninger. Når du investerer, er det godt at tænke over, hvordan du vil gøre det. Altså at lave en strategi.

Med en strategi i baghovedet bliver du ikke lige så let påvirket af følelser ved kraftige bevægelser på aktiemarkedet. Historisk har det vist sig fordelagtigt at være investeret i markedet over en længere periode. Tålmodighed og lidt is i maven kan hjælpe dig med at undgå visse faldgruber og potentielt skabe bedre langsigtede resultater.


Tre grunde til at overveje at sælge

  1. 1

    Du har brug for pengene, eller aktien har nået dit kursmål.

  2. 2

    Du tror ikke længere på aktien.

  3. 3

    Du vil rebalancere dine investeringer.



1. Du har brug for pengene, eller aktien har nået dit kursmål

Måske skal du bruge pengene til noget andet end aktieinvesteringer eller har realiseret det mål, du havde med investeringen, fx at spare op til en større rejse eller et kørekort?

Når du har undersøgt et selskab og besluttet dig for at købe en aktie i det, bør du også overveje dine kriterier for, hvornår det ikke længere er værd at eje aktien.

Du kan fx sætte et kursmål for dig selv, som svarer til det niveau, hvor du mener, at aktien er overvurderet. Det kan fx være over en 3-5-årig periode, og hvis du når hele eller en del af overskuddet før, kan du sælge ud og lave en ny vurdering af aktien – eller du kan alternativt revidere dit mål.

Kriterierne er dog ikke altid så enkle som at sætte et prisniveau. Da aktiekursen er en afspejling af det selskab, du har investeret i, er det også relevant at se på, om du mener, at selskabet bevæger sig i den rigtige retning.

💡 ”Behold dine vindere og sælg dine tabere.”

Måske har du hørt det kendte investeringsordsprog før? Det er ofte lettere sagt end gjort, da det kan være svært at sælge med tab. Husk dog, at realiserede tab kan modregnes og reducere din skat. Det kan du læse om på vores blog her: Reducer din aktieindkomstskat


2. Du tror ikke længere på aktien

Meget kan ændre sig, efter du har valgt at investere. Det kan være, at selskabet bag aktien har skiftet fokus og fået ny strategi? Eller at du har investeret i en aktie, som specialiserede sig i en tendens, du tidligere troede på, men som du ikke har tiltro til mere?

Når du har investeret i en aktie, kan du løbende holde øje med, om selskabet bag leverer som forventet. Følg regnskaber, andre rapporter, og hvad der ellers rører sig i selskabet. Du kan fx følge de seneste selskabshændelser på vores platform via “Quatr”, som du finder under en specifik aktie.

3. Du vil rebalancere dine investeringer

Måske er en aktie steget meget, siden du købte den? Det kan betyde, at den nu fylder en (for) stor andel af hele din portefølje. Det kan øge din samlede risiko, så du overvejer at sælge lidt ud af aktien for at rebalancere din portefølje og risiko.

Omvendt har du måske hørt, at man ikke bør sælge aktier, der klarer sig godt. Som ordsproget ovenfor også understøtter. 

Det er derfor din investeringsstrategi, som er vigtig. Hvis din strategi er at have en portefølje med en jævn fordeling af aktier, kan du sælge, hvis en aktie kommer til at fylde for meget. Hvis det ikke er din strategi – og du er villig til at have en højere risiko i porteføljen – kan du vælge at beholde hele din beholdning af den aktie, der er steget meget, hvis du fortsat tror på din investering.

💡 Hvad betyder det at rebalancere?

Rebalancering betyder, at du sælger og/eller køber for igen at skabe balance i din portefølje.

Hvis du fx har aktier i to selskaber fra den samme sektor, hvor begge aktier over tid er steget meget, kan de nu fylde en stor procentdel af din portefølje. Det betyder, at din risiko mod netop den sektor er øget, fordi du har flere penge investeret der.

For at rebalancere kan du vælge at sælge nogle af dine aktier i de to selskaber og købe op i fx andre sektorer.


Klar til at sælge?

Se guiden til, hvordan du sælger på vores platform her: Sådan køber du aktier - og sælger dem igen


Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.


Begynd at investere.Opret en konto