Denne artikel blev først bragt i november 2022. Den er dog stadig aktuel, og derfor har vi valgt at bruge den igen blot med opdaterede satser
2024 har været et stærkt år for mange af de største aktier – men mange populære aktier har også oplevet kursfald, og hvis du er en af de investorer som lige nu sidder med tab på aktier, som du ikke har solgt endnu, er denne blog om skat måske relevant for dig. Ved at sælge aktier med tab, kan du nemlig reducere din samlede skattebetaling for aktieindkomst for året.
Konklusion: Ved at rydde op i depotet, kan denne investor gå fra at skulle betale 12.601,36 kr. i skat til 323,38 kr.
Når du sælger aktier med gevinst skal du betale skat af afkastet. Det samme gælder udbytter, som du har modtaget i årets løb. Det ved de alle der investerer. Men omvendt gælder det også, at hvis du sælger aktier med tab, udløser det et fradrag, som du kan modregne i din samlede skattebetaling for aktier for året. Det kan derfor være værd at overveje, om du skal sælge nogle af de aktier, du har tab på i år. I denne artikel gennemgår vi et par eksempler på situationer, hvor det kan være relevant. Eksemplerne er fiktive og skal blot ses som en måde at illustrere principperne.
Satserne for aktieindkomstbeskatning i 2024 er:
- 27% i skat af de første 61.000 kr. du får i afkast og udbytter.
- 42% i skat af den del af afkast og udbytter der er over 61.000 kr.
Hvis du er gift, er der dobbelt grænse, hvis kun den ene af ægtefællerne investerer.
Lær dig selv at sælge aktier med tab
”Behold dine vindere, og sælg dine tabere” – sådan lyder et berømt ordsprog for investorer. Men selvom det lyder simpelt, er det ikke så nemt at efterleve.
Mange analyser viser, at vi mennesker ofte har tendens til hurtigt at hjemtage gevinster og dermed går glip af de langsigtede muligheder. Samtidig har svært ved at sælge med tab, fordi det psykologisk gør lidt ondt.
En måde at lære sig selv at blive bedre til at dette er ved at vænne dig til at lave en ”vinterrengøring” på dine depoter hvert år i november eller december.
Vinterrengøring på depoterne
Hvert år i november og december kan du begynde med at rydde op på sine frie depoter. De spørgsmål, som du kan stille dig selv, er:
- Hvad har jeg modtaget i udbytter i løbet af året på investeringsforeninger, ETF’er og aktier?
- Hvilke aktier har jeg solgt med gevinster?
- Hvilke aktier har jeg tab på, men ikke solgt endnu?
Når du har tjekket disse tre ting, kan du vælge at sælger nogle aktier med tab, som du ikke tror på i fremtiden – også selvom det gør lidt ondt. Du kan også vælge aktier, som du egentlig stadig tror på, men gerne vil realisere et tab på, for at kunne reducere din aktieindkomstbeskatning for året. Hvis du gør det, er det vigtigt at være opmærksom på denne regel: Du må nemlig først købe den samme aktie igen rent skattemæssigt, når du har påtaget dig en såkaldt “kursrisiko”. Hvad det konkret betyder, står ikke helt klart fra Skattestyrelsens side, men en tommelfingerregel er, at der skal gå minimum tre handelsdage – og faktisk helst en uge.
Realisationsoversigten hos Nordnet kan hjælpe dig med at få et overblik
Med ”Realisationsoversigten” er det nemmere at få overblik over de gevinster og tab, som du har realiseret i årets løb.
Realisationsoversigten finder du under ’mine sider’, når du er logget ind på nordnet.dk:

Bemærk: Realisationsoversigten er blot vejledende, og du har selv det fulde ansvar over for Skattestyrelsen. Nordnet kan ikke garantere, at realisationsoversigten er 100% korrekt og påtager sig ikke ansvaret for dette. Du skal være ekstra opmærksom, hvis der har været aktiesplit eller emission i selskaberne, da selskabets tal i realisationsoversigten typisk ikke kan anvendes direkte i de tilfælde.
Et eksempel på skatteberegning med realisationsoversigten
Eksemplet vi gennemgår her er fra 2022, men princippet er stadig det samme:

I ovenstående eksempel kan man se, at investoren har solgt aktier i Novo Nordisk, Plantronics, Rockwool og Danske Bank i 2022 med gevinst.
- Novo Nordisk 9.498,26 kr.
- Plantronic: 8.232,70 kr.
- Rockwool: 7.761,04 kr.
- Danske Bank: 7.059,69 kr.
Det giver en samlet aktiegevinst på 32.551,69 kr.
Da beløbet er under grænsen på 57.200 kr., skal investoren betale 27% skat på disse gevinster.
Den samlede skattebetaling for investoren bliver således 27% af 32.551,69 kr. = 8.788,96 kr.
Men…
Men hvis investoren også har realiserede tab på andre aktier, kan disse modregnes.
Du kan reducere din skattebetaling, hvis du sælger aktier med tab
Hvis du er en stjerneinvestor og ikke har nogle aktier med urealiserede tab, så er det jo dejligt, og du kan blot betale din skat med glæde, og se bort fra dette. Men hvis du, som de fleste, også oplever at have aktier, der er faldet, kan det give dig en mulighed for at få et fradrag.
Find dine urealiserede tab og minimer skatten
På din depotoversigt kan du se det urealiserede afkast. Eksemplet nedenfor er tilfældigt udvalgte aktier, der alene skal illustrere, hvordan man kan udnytte et tab.

Det realiserede afkast i DKK viser, hvor stort et tab investoren pt. har på aktier, men som ikke er solgt endnu.
I dette tilfælde har investoren et urealiseret tab på aktier i Meta og Netcompany på:
- Meta: -22.761 DKK
- Netcompany: -22.713 DKK
Samlet urealiseret tab = 45.474 DKK
Hvis investoren sælger både Meta og Netcompany, fås et realiseret tab på 45.474 kr. i 2022. Så bliver situationen den, at der ikke skal betales aktieindkomstskat for året, da det realiserede tab vil være større end den realiserede gevinst (45.474 kr. – 32.511,69 kr. = 12.922,31 kr.).
I stedet vil investoren her endda opnå et tab på 12.922,31 kr. som kan fremføres og modregnes i næste års gevinster.
Tabet bliver automatisk registreret hos skat, og man skal ikke selv gøre noget. Hvis man sælger aktier med en gevinst på 12.922,31 kr. i 2023, skal man ikke betale skat af denne.
Hvad nu hvis investoren ikke vil sælge sine aktier i Meta og Netcompany?
Hvis investoren tror langsigtet på Meta og Netcompany og ikke ønsker at sælge dem, skal investoren blot betale sin skat på 8.788,96 DKK for året. Dog kan man stadig overveje at sælge og købe aktien igen efter en uge. Det er dog væsentligt at understrege, at det indebærer en kursrisiko, da aktien kan være steget eller faldet i perioden, og investoren vil således gå glip af den udvikling.
Vær opmærksom på den høje sats ved 61.000 kr.
Det med at realisere tab kan især være værd at overveje, hvis du kommer op til den høje skattesats på 42%. Hvis dine realiserede gevinster havde været 70.000 kr. i stedet, kunne du have solgt aktier med tab for 15.000 kr. Du ville da kunne holde din samlede aktieindkomstskat på 27% i stedet.
70.000 – 15.000 = 55.000 og dermed under grænsen på 61.000.
Hvis du har modtaget aktieudbytter fra selskaber eller investeringsforeninger
Du skal også betale skat af udbytter fra selskaber og investeringsforeninger. Du finder dine udbytter under transaktioner og notaer.

Herefter vælger du transaktionstype: udbytte

Her kan du se alle dine udbytter. (OBS: Husk at indtaste startdato 1.januar i det relevante år)

Nedenstående investeringsforeninger er tilfældigt udvalgte eksempler, der alene skal tjene til illustration.
I dette tilfælde har investoren modtaget udbytter fra to investeringsforeninger, som før skat i alt løber op i 14.120 kr. (Danske Invest Kina 7.620 kr. + Danske Invest Danmark 6.500 kr.).
Her skal du være opmærksom på, at udbytter indgår i din aktieindkomstbeskatning præcis som realiserede aktiegevinster, så det er vigtigt, at du både tjekker realiserede aktiegevinster og udbytter.
Tre ting man kunne gøre for at udnytte skatten både på aktier og udbytter
Hvis vi antager, at alle eksempler i denne blog var fra samme depot, kunne man gøre følgende:
Trin 1: Skab dig et overblik over dine hjemtagne gevinster fra salg af aktier
9.498,26 kr. (Novo Nordisk)
8.232,70 kr. (Plantronic)
7.761,04 kr. (Rockwool)
7.059,69 kr. (Danske Bank)
32.551,69 kr. i alt
Trin 2: Få overblik over udbytter for året
7.620 kr. (Danske Invest Kina)
6.500 kr. (Danske Invest Danmark Indeks)
14.120 kr. i alt
Samlet beløb som der skal betales aktieindkomst skat af for 2022:
32.551,69 + 14.120 = 46.671,69 kr.
Trin 3: Reducer den samlede aktieindkomst ved at sælge aktier med tab
– 22.761 kr. (Meta)
– 22.713 kr. (Netcompany)
Samlet urealiseret tab = – 45.474 kr.
Efter at have set på både aktiegevinster, udbytter samt realiserede tab på aktier, så bliver den samlede gevinst i dette eksempel kun = 1.197,69 kr.
Den samlede aktieindkomstbeskatning for året bliver så blot 27 % af 1.197,69 = 323,38 kr.
Opsummering:
– Brug tid i november og december hvert år for at tjekke dine aktier.
– Lad ikke dine følelser styre dine fremtidige beslutninger.
– Lær at sælge aktier med tab.
– Vær ekstra opmærksom, hvis du ligger i den høje aktieindkomstskat på 42%.
Vil du blive endnu klogere på skat, kan du læse mere i vores tidligere blog om beskatning her.
Hvad med skat på EFT’er?
Hvis du har en aktie-ETF, som er på skats positivliste, tæller gevinst og tab også med i din samlede aktieindkomst. Aktie-ETF’erne er lagerbeskattede, så du ved først den 31. december 2024, om du har tab eller gevinst. Hvis du har en stor position med tab i 2024, behøver du ikke realisere tab i øvrige aktier, fordi tabet på ETF’en automatisk trækker ned i aktieindkomsten pr. 31. december 2024. Det er derfor væsentligt at holde øje med udviklingen også i dine aktie-ETF’er, hvis de er med på Skats positivliste, som du kan se her.
Denne artikel blev først bragt i november 2022. Den er dog stadig aktuel, og derfor har vi valgt at bruge den igen blot med opdaterede satser og eksempler.
Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.
Tak for en overskuelig, enkel og brugbar artikel
Et spørgsmål på sidelinjen til skattefradrag på tab ved aktier. Hvis et børsnoteret selskab, som f. eks. Green Hydrogen System, går konkurs. Får man da modregnet tabet af aktiebeholdningen ved Skat, selvom man ikke har solgt sine aktier i firmaet, da det gik konkurs ?
Tak for en god artikel. Den formår at gøre et kompliceret område mere forståeligt. Jeg sidder stadig tilbage med lidt uklarhed. Jeg forstår så vidt, at hvis jeg sælger ud af aktier med tab, kan jeg trække tabet fra i de gevinster, jeg skal betale skat fra. For eksempel hvis jeg på mit aktiedepot har solgt aktier med 50.000 kr. tab og aktier med 100.000 kr. i gevinst, skal jeg betale skat af de 50.000 kr. Så langt så godt. Jeg er dog uklar på, hvordan det forholder sig, hvis gevinsten ligger 1) på min ratepension, 2) på min aldersopsparing… Læs mere
Hvis jeg sælger en aktie med tab i mit frie depot, kan jeg så få skattefradrag herfor i mit frie depot, hvis jeg genkøber aktien samme dag på min aktiesparekonto? Eller skal der også i dette tilfælde gå ca. tre handelsdage, før jeg kan genkøbe aktien på aktiesparekontoen, hvis jeg vil kunne fradage tabet i skat i mit frie depot.
Hej Nordnet , I skriver , at man ikke får skattefordelen , hvis man køber aktien igen umiddelbart efter at have solgt den.
Kan det virkelig passe?
Det ville jo betyde , at daytradere i så fald skal betale skat af alle dagsgevinster uden at kunne modregne dage med tab , hvis de f.eks køber den samme aktie igen dagen efter.
Det har jeg lidt svært ved at tro på.
mvh Søren Hanghøj
ps , jeg er ikke selv daytrader
Fin artikel, men hun at nævne udbytte for frie midler. Det burde også være en del af Realisationsoversigten
Fin vejledning. Det var jo lige til at gå til.
Hej Jørgen Forstår jeg det korrekt, således at det er i din realisationsoversigt på Nordnet.dk, at du ser hjemtagne gevinster på ca. 33.000 DKK? Her er det vigtigt at vide, at realisationsoversigten ikke kan tage højde for emissioner, aktiesplit eller andre selskabshændelser/corporate actions, hvorfor disse til tider kan skabe noget støj i overblikket. Husk ligeledes på, at Nordnet ikke indberetter din realisationsoversigt til Skattestyrelsen. Realisationsoversigten er et værktøj, der kan hjælpe dig med at beregne gevinst og tab for dine værdipapirhandler. Værktøjet er vejledende og giver dig mulighed for selv at redigere i det. Jeg vil anbefale, at du kontakter… Læs mere
Hej
Har lige fået udbytte på en norsk aktie. Der blev trukket skat af det beløb. Betaler jeg så også skat af det resterende beløb
Hej Kenneth Det kan godt være tilfældet og hvor meget det så er du skal evt. skal betale ekstra, afhænger af flere ting. I tilfælde af, at der for dit udbytte er tilbageholdt 25% i udbytteskat, hvilket er kildeskatten i Norge, vil den resterende beskatning foregå ved det danske skattesystem ved udarbejdelse af din årsopgørelse. Din aktieindkomst bliver som udgangspunkt beskattet med enten 27% eller 42% afhængigt af dit samlede afkast for året. Ved opmærksom på, at der gælder andre regler for udbytteskat på både aktiesparekonto og pension. Hvis du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale at du kontakter vores… Læs mere
Det er (fortsat) en fin artikel, men der mangler lige at blive opdateret en del årstal hist og her endnu 🙂
Hej Daniel 🙂 Tak – ja det var lidt pinligt. Vi har prøvet at få rettet dem alle nu.
Lige et opklarende spørgsmål:
Spørgsmål til sætningen:Hvis du er gift, er der dobbelt grænse, hvis kun den ene af ægtefællerne investerer.
Min kone har for 20.000 kr aktier….intet solgt da hun lige er begyndt ! Men betyder det så, at jeg ikke kan benytte hendes 61.000 kr i begrænset aktie skat?
Mvh
Morten
Svarer selv – da jeg lige checkede ved Skat:
Hvis du er giftEr du gift, og bor du sammen med din ægtefælle ved indkomstårets udløb, er beløbsgrænserne det dobbelte. I 2025 skal I betale 27 % af de første 126.600 kr. (27 % af de første 122.000 kr. i 2024) af jeres samlede aktieindkomst og 42 % af aktieindkomst ud over 126.600 kr. (122.000 kr. i 2024).
Hej Morten. Tak for at dele svaret her. Beklager vi ikke var hurtigere på tasterne.
Hvis man har aktier i en akkumulerende fond vs realiserende, Gælder så det samme princip? Her bliver afkastet geninvesteret som jeg forstår?
Hej Tine
Jeg antager at du henviser til akkumulerende fonde vs. distribuerende fonde.
For de akkumulerende fonde er det helt korrekt, at gevinsterne og udbytterne bliver geninvesteret i fonden, i stedet for at blive udbetalt som udbytte til investorerne. De distribuerende fonde udbetaler deres udbytter, og det er disse du kan finde under dine transkationer og notaer.
Mvh
Sean Jensen
Tak for god artikel. Jeg har i 2022 solgt EFT’er (acc) med tab. Min mand har til gengæld solgt aktier med gevinst. Hvordan sikrer jeg mig, at han får glæde af mit underskud ved at det modregnes hans gevinst? Sker det automatisk, eller skal jeg foretage mig noget aktivt?
Hej Louise Når vi rapporterer til Skat, så tager vi ikke højde for personers eventuelt samlevende eller ægtefæller. Dog er det helt korrekt, at der er nogle ekstra muligheder, såfremt man er gift, herunder værdien for diverse beløbsgrænser, samt muligheden for at gøre brug af hinandens tab/gevinster. Dette er dog et ærinde mellem dig og Skat, og jeg må derfor henvise dig til, at tage kontakt til de danske skattemyndigheder. Husk ligeledes at vær opmærksom på, at der kan skælnes om hvorvidt tab/gevinst opgøres i jeres aktie- eller kapitalindkomst. ETF’er kan nemlig både beskattes som aktieindkomst men også kapitalindkomst. Mvh… Læs mere