Spring til hovedindhold

Reducer din aktieindkomstskat for 2023

Har du tab på aktier i 2022, som du ikke har solgt endnu? Hvis du kan svare ja, så er denne blog om skat måske relevant for dig. Ved at sælge aktier med tab, kan du nemlig reducere din aktieindkomstskat.

Har du tab på aktier i 2023, som du ikke har solgt endnu? Hvis du kan svare ja, så er denne blog om skat måske relevant for dig. Ved at sælge aktier med tab, kan du nemlig reducere din aktieindkomstskat.

Opdateret artikel fra 2022.
Denne artikel blev først bragt i november 2022. Den er dog stadig aktuel, og derfor har vi valgt at bruge den igen blot med opdaterede satser og eksempler.

Konklusion: Ved at rydde op i depotet, kan denne investor gå fra at skulle betale 12.601,36 kr. i skat til 323,38 kr.

Selvom 2023 har været rigtig dårligt for de fleste aktier, og det danske OMX C25 p.t. er nede med omkring 7,5% for de seneste 6 måneder, så har danske investeringsforeninger med aktier alligevel udbetalt udbytter i januar eller februar, som du skal betale udbytteskat af. Hvis du har fået udbytte fra enkeltaktier, skal du også betale udbytteskat af det. Hvis du har solgt aktier med gevinster i 2023, skal du betale aktieindkomstskat af dine realiserede gevinster.

Satserne for aktieindkomstbeskatning i 2023 er:

  • 27% i skat af de første 58.900 kr.
  • 42% i skat af den del der er over 58.900 kr.

Både udbytter og aktiegevinster på et reguleret marked tæller med i ovenstående grænser. Hvis du er gift, er der dobbelt grænse, hvis kun den ene af ægtefællerne investerer.

Lær dig selv at sælge aktier med tab

”Behold dine vindere, og sælg dine tabere” – sådan lyder et berømt ordsprog for investorer. Men selvom det lyder simpelt, er det ikke så nemt at efterleve.

Mange analyser viser, at vi mennesker ofte har tendens til hurtigt at hjemtage gevinster og dermed går glip af de langsigtede muligheder og samtidig har svært ved at sælge med tab, fordi det psykologisk gør lidt ondt.

I mit eget tilfælde har jeg historisk gjort det samme og tænkt, at de aktier der er nede nu, nok kommer igen i fremtiden. Men det er desværre ikke altid, at et selskab kommer igen. Ja, måske er der i virkeligheden andre aktier, som er bedre i fremtiden?

For at hjælpe mig selv til at lære at sælge med tab, har jeg indført den praksis, at jeg laver ”vinterrengøring på mine depoter”.

Vinterrengøring på mine depoter

Hvert år i november og december begynder jeg at rydde op på mine frie depoter. De spørgsmål, som jeg stiller mig selv, er:

  • Hvad har jeg modtaget i udbytter i løbet af året på investeringsforeninger, ETF’er og aktier?
  • Hvilke aktier har jeg solgt med gevinster?
  • Hvilke aktier har jeg tab på, men ikke solgt endnu?

Når jeg har tjekket disse tre ting, sælger jeg nogle aktier med tab, som jeg ikke tror på i fremtiden – også selvom det gør lidt ondt. Nogle gange sælger jeg også aktier, som jeg tror på, blot for at realisere tabet og minimere min aktieindkomstskat for året. Her er der dog en regel, som det er vigtigt at være opmærksom på: Jeg må nemlig først købe den samme aktie igen rent skattemæssigt, når jeg har påtaget mig en kursrisiko. Hvad det konkret betyder, står ikke helt klart fra Skattestyrelsens side, men en tommelfingerregel er, at der skal gå minimum tre handelsdage – og faktisk helst en uge.

Realisationsoversigten hos Nordnet kan hjælpe dig med at få et overblik

I 2022 lancerede vi en ny funktion, der hedder ”Realisationsoversigten”, som skal gøre det nemmere at få overblik over de gevinster og tab, som du har realiseret i årets løb.

Realisationsoversigten finder du under ’mine sider’, når du er logget ind på nordnet.dk:

Bemærk: Realisationsoversigten er blot vejledende, og du har selv det fulde ansvar over for Skattestyrelsen. Nordnet kan ikke garantere, at realisationsoversigten er 100% korrekt og påtager sig ikke ansvaret for dette. Du skal være ekstra opmærksom, hvis der har været aktiesplit eller emission i selskaberne, da selskabets tal i realisationsoversigten typisk ikke kan anvendes direkte i de tilfælde.

Et eksempel på skatteberegning med realisationsoversigten

I ovenstående eksempel kan man se, at investoren har solgt aktier i Novo Nordisk, Plantronics, Rockwool og Danske Bank i 2022 med gevinst.

Det giver en samlet aktiegevinst på 32.551,69 kr.

Da beløbet er under grænsen på 57.200 kr., skal investoren betale 27% skat på disse gevinster.

Den samlede skattebetaling for investoren bliver således 27% af 32.551,69 kr. = 8.788,96 kr.

Men…

Men hvis investoren også har realiserede tab på andre aktier, kan disse modregnes.

Du kan reducere din skattebetaling, hvis du sælger aktier med tab

Hvis du er en stjerneinvestor og ikke har nogle aktier med urealiserede tab, så er det jo dejligt, og du kan blot betale din skat med glæde, og se bort fra dette. Men hvis du, som de fleste, også oplever at have aktier, der er faldet, kan det give dig en mulighed for at få et fradrag i 2022.

Find dine urealiserede tab og minimer skatten

På din depotoversigt kan du se det urealiserede afkast. Eksemplet nedenfor er tilfældigt udvalgte aktier, der alene skal illustrere, hvordan man kan udnytte et tab.

Det realiserede afkast i DKK viser, hvor stort et tab investoren pt. har på aktier, men som ikke er solgt endnu.

I dette tilfælde har investoren et urealiseret tab på aktier i Meta og Netcompany på:

Samlet urealiseret tab = 45.474 DKK

Hvis investoren sælger både Meta og Netcompany, fås et realiseret tab på 45.474 kr. i 2022. Så bliver situationen den, at der ikke skal betales aktieindkomstskat for året 2022, da det realiserede tab vil være større end den realiserede gevinst (45.474 kr. – 32.511,69 kr. = 12.922,31 kr.).

I stedet vil investoren her endda opnå et tab på 12.922,31 kr. som kan fremføres og modregnes i næste års gevinster.

Tabet bliver automatisk registreret hos skat, og man skal ikke selv gøre noget. Hvis man sælger aktier med en gevinst på 12.922,31 kr. i 2023, skal man ikke betale skat af denne.

Hvad nu hvis investoren ikke vil sælge sine aktier i Meta og Netcompany?

Hvis investoren tror langsigtet på Meta og Netcompany og ikke ønsker at sælge dem, skal investoren blot betale sin skat på 8.788,96 DKK for året 2022. Dog kan man stadig overveje at sælge og genkøbe efter en uge. Det er dog væsentligt at understrege, at det indebærer en kursrisiko, da aktien kan være steget eller faldet i perioden, og investoren vil således gå glip af den udvikling.

Vær opmærksom på den høje sats ved 57.200 kr.

Det med at realisere tab kan især være en god ide, hvis du kommer op til den høje skattesats på 42%. Hvis dine realiserede gevinster havde været 70.000 kr. i stedet, kunne du have solgt aktier med tab for 15.000 kr. Du ville da kunne holde din samlede aktieindkomstskat på 27% i stedet.

70.000 – 15.000 = 55.000 og dermed under grænsen på 57.200.

Hvis du har modtaget aktieudbytter fra selskaber eller investeringsforeninger

Du skal også betale skat af udbytter fra selskaber og investeringsforeninger. Du finder dine udbytter under transaktioner og notaer.


Herefter vælger du transaktionstype: udbytte

Her kan du se alle dine udbytter. (OBS: Husk at indtaste startdato 1.januar 2022)

Nedenstående investeringsforeninger er tilfældigt udvalgte eksempler, der alene skal tjene til illustration.

I dette tilfælde har investor modtaget udbytter fra to investeringsforeninger, som før skat i alt løber op i 14.120 kr. (Danske Invest Kina 7.620 kr. + Danske Invest Danmark 6.500 kr.).

Her skal du være opmærksom på, at udbytter indgår i din aktieindkomstbeskatning præcis som realiserede aktiegevinster, så det er vigtigt, at du både tjekker realiserede aktiegevinster og udbytter.

Tre ting jeg ville gøre for at udnytte skatten både på aktier og udbytter

Hvis vi antager, at alle eksempler i denne blog var fra mit depot, ville jeg gøre følgende:

Trin 1: Skabe mig overblik over mine hjemtagne gevinster fra salg af aktier

9.498,26 kr. (Novo Nordisk)
8.232,70 kr. (Plantronic)
7.761,04 kr. (Rockwool)
7.059,69 kr. (Danske Bank)

32.551,69 kr. i alt

Trin 2: Få overblik over mine udbytter for året

7.620 kr. (Danske Invest Kina)
6.500 kr. (Danske Invest Danmark Indeks)

14.120 kr. i alt

Samlet beløb som jeg skal betale aktieindkomst skat af for 2022:

32.551,69 + 14.120 = 46.671,69 kr.

Trin 3: Reducer min aktieindkomst ved at sælge aktier med tab

– 22.761 kr. (Meta)
– 22.713 kr. (Netcompany)

Samlet urealiseret tab = – 45.474 kr.

Efter jeg har set på både mine aktiegevinster, mine udbytter samt realiseret aktier med tab, så bliver samlet gevinst til skat for mig i dette eksempel kun = 1.197,69 kr.

Min samlede aktieindkomstbeskatning for 2022 bliver så blot 27 % af 1.197,69 = 323,38 kr.

Hvis jeg f.eks. stadig troede langsigtet på Netcompany, kunne jeg købe aktien igen en uge senere. Hvis jeg var mere nervøs for Meta, kunne jeg vælge at købe et andet selskab i stedet.

Så på den måde kan skatteovervejelsen også hjælpe mig til at få ryddet op på mit depot.

Gode råd til at optimere din aktieindkomstskat

– Brug tid i november og december hvert år for at tjekke dine aktier.

– Lad ikke dine følelser styre dine fremtidige beslutninger.

– Lær at sælge aktier med tab.

– Vær ekstra opmærksom, hvis du ligger i den høje aktieindkomstskat på 42%.

Vil du blive endnu klogere på skat, kan du læse mere i vores tidligere blog om beskatning her.

Hvad med skat på EFT’er?

Hvis du har en aktie-ETF, som er på skats positivliste, tæller gevinst og tab også med i din samlede aktieindkomst. Aktie-ETF’erne er lagerbeskattede, så du ved først den 31. december 2022, om du har tab eller gevinst. Hvis du har en stor position med tab i 2022, behøver du ikke realisere tab i øvrige aktier, fordi tabet på ETF’en automatisk trækker ned i aktieindkomsten pr. 31. december 2022. Det er derfor væsentligt at holde øje med udviklingen også i dine aktie-ETF’er, hvis de er med på Skats positivliste, som du kan se her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
64 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Tine
Tine
2023-08-27 20:08

Hvis man har aktier i en akkumulerende fond vs realiserende, Gælder så det samme princip? Her bliver afkastet geninvesteret som jeg forstår?

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Tine
2023-08-31 15:00

Hej Tine
Jeg antager at du henviser til akkumulerende fonde vs. distribuerende fonde.
For de akkumulerende fonde er det helt korrekt, at gevinsterne og udbytterne bliver geninvesteret i fonden, i stedet for at blive udbetalt som udbytte til investorerne. De distribuerende fonde udbetaler deres udbytter, og det er disse du kan finde under dine transkationer og notaer.
Mvh
Sean Jensen

Gæst
Gæst
2023-03-23 08:01

Tak for god artikel. Jeg har i 2022 solgt EFT’er (acc) med tab. Min mand har til gengæld solgt aktier med gevinst. Hvordan sikrer jeg mig, at han får glæde af mit underskud ved at det modregnes hans gevinst? Sker det automatisk, eller skal jeg foretage mig noget aktivt?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-03-23 09:22

Hej Louise Når vi rapporterer til Skat, så tager vi ikke højde for personers eventuelt samlevende eller ægtefæller. Dog er det helt korrekt, at der er nogle ekstra muligheder, såfremt man er gift, herunder værdien for diverse beløbsgrænser, samt muligheden for at gøre brug af hinandens tab/gevinster. Dette er dog et ærinde mellem dig og Skat, og jeg må derfor henvise dig til, at tage kontakt til de danske skattemyndigheder. Husk ligeledes at vær opmærksom på, at der kan skælnes om hvorvidt tab/gevinst opgøres i jeres aktie- eller kapitalindkomst. ETF’er kan nemlig både beskattes som aktieindkomst men også kapitalindkomst. Mvh… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-12-20 11:16

Da Nordnet Indeksfond Danmark ESG A skifter skattestatus fra det nye år (i øvrigt uden at Nordnet har sendt besked ud om det), tænker jeg, det vil være oplagt at benytte dette greb til at komme af med fonden.

Det tager jo gerne nogle dage at handle Nordnets fonde, så hvornår skal man gerne senest sælge, for at tabet indgår som tab for 2022? Er det bare handelsdagen der tæller (hvilket vist kan være 1-2 dage), eller er det kontoregistreringsdagen (1-5 dage før)?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-22 09:30

Hej Henrik
Nordnet Indeksfond Danmark ESG A skifter ikke status fra det nye år (2023).
Nordnet Indeksfond Danmark skiftede dog skattesatus tilbage d. 1 januar 2022. Ændringen indebar, at fonden beskattes som aktiebaseret investeringsselskab. Beskatning af gevinster er som aktieindkomst, og efter lagerprincippet, så din gevinst og/eller tab opgøres ultimo hvert år eller ved realisation.
Mvh
Sean Jensen

Gæst
Gæst
2022-12-10 20:38

Tak for god artikel. Hvad med ratepension? Vil det give mening at sælge aktier, der er i minus for at “udligne” fx udbytter skattemæssigt?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-11 12:49

Hej Lene

Du skal ikke gøre noget på pensioner, fordi de er lagerbeskattet.

Reduktion i aktieindkomst er kun ved frie midler at det kan være en fordel.

Gæst
Gæst
2022-12-07 10:37

Er det korrekt forstået – at hvis jeg har en privat aktie der har tabt 80.000 kr. i år – og ikke har andre aktier, så vil det være en fordel at sælge den nu, og derved betale 80.000 kr. mindre i skat for 2022?

Jeg troede det var sådan at skat automatisk registrerede tabet og tog det med i deres beregning, uden du behøvede at sælge …

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-07 11:29

Hej Tini

Hvis du kun har en aktie og har et ikke realiseret tab på 80.000, så skal du ikke blot sælge, fordi du jo så ikke har noget gevinst at modregne i.

Hvis du er træt af aktien og mere tror på andre aktier, så skal du natruligvis sælge den.

Dit tab bliver så korrekt automatisk registreret hos skat og du kan modregne uendeligt i fremtidige gevinster på noteret aktier.

OBS: Dette gælder for noteret aktier i frie midler.

Mads
Mads
Svar til  Gæst
2024-01-04 16:37

Men. Behøvede man så IKKE at sælge.. Jeg mener hvad var præcist svaret på : “Jeg troede det var sådan at skat automatisk registrerede tabet og tog det med i deres beregning, uden du behøvede at sælge ” ..

Hvis vi snakker helt samme aktie, kan tabet så kun “bruges” i skatte sammenhæng hvis der sælges eller har skat allerede noteret et evt tidligere tab?

Mvh Mads

Gæst
Gæst
2022-12-05 22:56

Som jeg forstår efter lidt Excel arbejde så står sum tallet under transaktions historik dvs hvad der toalt er udbetalt , hvad der er tilbageholdt i udbytteskat og hvad bruttoudbyttet var. Det ville nok hjælpe mange hvis du også viste det evt. med tydelig markering af hvad der var hvad?

Gæst
Gæst
2022-12-05 22:23

Tak for en god artikel. Skal man sælge det fulde antal man ejer af en aktie eller kan man nøjes med at sælge en del af sin beholdning af en specifikt aktie og stadig opnå et fradrag svarende til de urealiserede tab af den mængde aktier der sælges?

Eksempel: Lad os sige at de 22.761 kr. i tab på Meta er baseret på 10 aktier, altså et tab pr. aktie på 2.276 kr. Kunne man blot sælge 5 stk. og opnå fradrag på 11.380,5 kr. eller skal man sælge alle 10 (for at påtage sig kursrisikoen)?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-06 07:55

Hej Preben

Ja du behøber ikke sælge hele beholdning, så dit eksempel holder

Gæst
Gæst
2022-12-05 21:22

Tak for fin gennemgang – for en lettere uerfaren en som mig, er der dog en enkelt ting, jeg ikke forstår: Jeg har fået en del udbytte i starte af året (primært fra Sparindex), over de 57.200 , og der er allerede trukket skat af dem – kan jeg så stadig sælge andre tabsgivende aktier og så få returneret de penge, der er trukket i udbytteskat allerede eller hvordan skal jeg forstå det? VH Trine

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-05 21:27

Hej Trine

Ja det kan du

Gæst
Gæst
2022-12-03 09:15

Hej , jeg overvejer at sælge min Tesla aktie i løbet af december 22, som jeg købt tilbage i 2020, hvor jeg har gevinst, til gengæld jeg har nogen andre aktier med tab, som jeg tror på fremtiden ,forhåbentlig , så hvis jeg sælger en af de aktier, f eks norwegian Air med tab, for at reducere beløb som skal beskattes ..Jeg skal lige være sikker at jeg kan købe samme aktie igen i december 2022 ( en uge efter) , eller januar 23, og Skattestyrelsen vil ikke konstatere at jeg har solgt og købt igen en aktie , bare… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-04 09:08

Hej

Du skal have påtaget dig en kursrisiko, så hvis du har været ude af en aktie i en uge, så har der været kursrisiko vil jeg mene.

Skat nævner ikke en specifik periode, men hvis du skal have yderligere, så skat du kontakte skat.

Gæst
Gæst
2022-11-30 15:03

Hvordan bliver man beskattet hvis man køber en aktie på first north, som rykker til hovedbørsen imens man har den ?

helt konkret sker det for SHAPE i 2023.

Gæst
Gæst
2022-11-28 20:01

Hej
Er det uden betydning om det er danske eller udenlandske aktier med tab man sælger, får man den samme fordel?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-11-28 20:52

Hej Lars

Ja uden betydning, så længe det er et reguleret marked. Så hvis dine udenlandske aktier fx er noteret på S&P 500, så er det fino.

Gæst
Gæst
2022-11-28 14:40

Hej Brian

jeg har SHAPE på first North. Og den bliver mig bekendt beskattet med B-skat (sammen med min løn).
SHAPE har annonceret de flytter til hoved Børsen i 2023. Vil min gevinst/tab her blive beregnet som aktie skat eller B-skat da aktierne blev erhvervet på den anden børs?
hvilket vil sige at det er vigtigt at tage tabet inden eller afvente med at tage gevinsten 😊

mvh. Marius