Spring til hovedindhold

Reducer din aktieindkomstskat for 2022

Har du tab på aktier i 2022, som du ikke har solgt endnu? Hvis du kan svare ja, så er denne blog om skat måske relevant for dig. Ved at sælge aktier med tab, kan du nemlig reducere din aktieindkomstskat.

Har du tab på aktier i 2022, som du ikke har solgt endnu? Hvis du kan svare ja, så er denne blog om skat måske relevant for dig. Ved at sælge aktier med tab, kan du nemlig reducere din aktieindkomstskat.

Konklusion: Ved at rydde op i depotet, kan denne investor gå fra at skulle betale 12.601,36 kr. i skat til 323,38 kr.

Brian Buus Madsen

Selvom 2022 har været rigtig dårligt for de fleste aktier, og det danske OMX C25 p.t. er nede med omkring 20% for året, så har danske investeringsforeninger med aktier alligevel udbetalt udbytter i januar eller februar, som du skal betale udbytteskat af. Hvis du har fået udbytte fra enkeltaktier, skal du også betale udbytteskat af det. Hvis du har solgt aktier med gevinster i 2022, skal du betale aktieindkomstskat af dine realiserede gevinster.

Satserne for aktieindkomstbeskatning i 2022 er:

  • 27% i skat af de første 57.200 kr.
  • 42% i skat af den del der er over 57.200 kr.

Både udbytter og aktiegevinster på et reguleret marked tæller med i ovenstående grænser. Hvis du er gift, er der dobbelt grænse, hvis kun den ene af ægtefællerne investerer.

Lær dig selv at sælge aktier med tab

”Behold dine vindere, og sælg dine tabere” – sådan lyder et berømt ordsprog for investorer. Men selvom det lyder simpelt, er det ikke så nemt at efterleve.

Mange analyser viser, at vi mennesker ofte har tendens til hurtigt at hjemtage gevinster og dermed går glip af de langsigtede muligheder og samtidig har svært ved at sælge med tab, fordi det psykologisk gør lidt ondt.

I mit eget tilfælde har jeg historisk gjort det samme og tænkt, at de aktier der er nede nu, nok kommer igen i fremtiden. Men det er desværre ikke altid, at et selskab kommer igen. Ja, måske er der i virkeligheden andre aktier, som er bedre i fremtiden?

For at hjælpe mig selv til at lære at sælge med tab, har jeg indført den praksis, at jeg laver ”vinterrengøring på mine depoter”.

Vinterrengøring på mine depoter

Hvert år i november og december begynder jeg at rydde op på mine frie depoter. De spørgsmål som jeg stiller mig selv er:

  • Hvad har jeg modtaget i udbytter i løbet af året på investeringsforeninger, ETF’er og aktier?
  • Hvilke aktier har jeg solgt med gevinster?
  • Hvilke aktier har jeg tab på, men ikke solgt endnu?

Når jeg har tjekket disse tre ting, sælger jeg nogle aktier med tab, som jeg ikke tror på i fremtiden – også selvom det gør lidt ondt. Nogle gange sælger jeg også aktier, som jeg tror på, blot for at realisere tabet og minimere min aktieindkomstskat for året. Her er der dog en regel, som det er vigtigt at være opmærksom på: Jeg må nemlig først købe den samme aktie igen rent skattemæssigt, når jeg har påtaget mig en kursrisiko. Hvad det konkret betyder, står ikke helt klart fra Skattestyrelsens side, men en tommelfingerregel er, at der skal gå minimum tre handelsdage – og faktisk helst en uge.

Realisationsoversigten hos Nordnet kan hjælpe dig med at få et overblik

I 2022 har vi lanceret en ny funktion der hedder ”Realisationsoversigten”, som skal gøre det nemmere at få overblik over de gevinster og tab, som du har realiseret i årets løb.

Realisationsoversigten finder du under ’mine sider’, når du er logget ind på Nordnet.dk.

Bemærk: Realisationsoversigten er blot vejledende, og du har selv det fulde ansvar over for Skattestyrelsen. Nordnet kan ikke garantere, at realisationsoversigten er 100% korrekt og påtager sig ikke ansvaret for dette. Du skal være ekstra opmærksom, hvis der har været aktiesplit eller emission i selskaberne, da selskabets tal i realisationsoversigten typisk ikke kan anvendes direkte i de tilfælde.

Et eksempel på skatteberegning med realisationsoversigten

I ovenstående eksempel kan man se, at investoren har solgt aktier i Novo Nordisk, Plantronics, Rockwool og Danske Bank i 2022 med gevinst.

Det giver en samlet aktiegevinst på 32.551,69 kr.

Da beløbet er under grænsen på 57.200 kr., skal investoren betale 27% skat på disse gevinster.

Den samlede skattebetaling for investoren bliver således 27% af 32.551,69 kr. = 8.788,96 kr.

Men…

Men hvis investoren også har realiserede tab på andre aktier, kan disse modregnes.

Du kan reducere din skattebetaling, hvis du sælger aktier med tab

Hvis du er en stjerneinvestor og ikke har nogle aktier med urealiserede tab, så er det jo dejligt, og du kan blot betale din skat med glæde, og se bort fra dette. Men hvis du, som de fleste, også oplever at have aktier, der er faldet, kan det give dig en mulighed for at få et fradrag i 2022.

Find dine urealiserede tab og minimer skatten

På din depotoversigt kan du se det urealiserede afkast. Eksemplet nedenfor er tilfældigt udvalgte aktier, der alene skal illustrere, hvordan man kan udnytte et tab.

Det realiserede afkast i DKK viser, hvor stort et tab investoren pt. har på aktier, men som ikke er solgt endnu.

I dette tilfælde har investoren et urealiseret tab på aktier i Meta og Netcompany på:

Samlet urealiseret tab = 45.474 DKK

Hvis investoren sælger både Meta og Netcompany, fås et realiseret tab på 45.474 kr. i 2022. Så bliver situationen den, at der ikke skal betales aktieindkomstskat for året 2022, da det realiserede tab vil være større end den realiserede gevinst (45.474 kr. – 32.511,69 kr. = 12.922,31 kr.).

I stedet vil investoren her endda opnå et tab på 12.922,31 kr. som kan fremføres og modregnes i næste års gevinster.

Tabet bliver automatisk registreret hos skat, og man skal ikke selv gøre noget. Hvis man sælger aktier med en gevinst på 12.922,31 kr. i 2023, skal man ikke betale skat af denne.

Hvad nu hvis investoren ikke vil sælge sine aktier i Meta og Netcompany?

Hvis investoren tror langsigtet på Meta og Netcompany og ikke ønsker at sælge dem, skal investoren blot betale sin skat på 8.788,96 DKK for året 2022. Dog kan man stadig overveje at sælge og genkøbe efter en uge. Det er dog væsentligt at understrege, at det indebærer en kursrisiko, da aktien kan være steget eller faldet i perioden, og investoren vil således gå glip af den udvikling.

Vær opmærksom på den høje sats ved 57.200 kr.

Det med at realisere tab kan især være en god ide, hvis du kommer op til den høje skattesats på 42%. Hvis dine realiserede gevinster havde været 70.000 kr. i stedet, kunne du have solgt aktier med tab for 15.000 kr. Du ville da kunne holde din samlede aktieindkomstskat på 27% i stedet.

70.000 – 15.000 = 55.000 og dermed under grænsen på 57.200.

Hvis du har modtaget aktieudbytter fra selskaber eller investeringsforeninger

Du skal også betale skat af udbytter fra selskaber og investeringsforeninger. Du finder dine udbytter under transaktioner og notaer.


Herefter vælger du transaktionstype: udbytte

Her kan du se alle dine udbytter. (OBS: Husk at indtaste startdato 1.januar 2022)

Nedenstående investeringsforeninger er tilfældigt udvalgte eksempler, der alene skal tjene til illustration.

I dette tilfælde har investor modtaget udbytter fra to investeringsforeninger, som før skat i alt løber op i 14.120 kr. (Danske Invest Kina 7.620 kr. + Danske Invest Danmark 6.500 kr.).

Her skal du være opmærksom på, at udbytter indgår i din aktieindkomstbeskatning præcis som realiserede aktiegevinster, så det er vigtigt, at du både tjekker realiserede aktiegevinster og udbytter.

Tre ting jeg ville gøre for at udnytte skatten både på aktier og udbytter

Hvis vi antager, at alle eksempler i denne blog var fra mit depot, ville jeg gøre følgende:

Trin 1: Skabe mig overblik over mine hjemtagne gevinster fra salg af aktier

9.498,26 kr. (Novo Nordisk)
8.232,70 kr. (Plantronic)
7.761,04 kr. (Rockwool)
7.059,69 kr. (Danske Bank)

32.551,69 kr. i alt

Trin 2: Få overblik over mine udbytter for året

7.620 kr. (Danske Invest Kina)
6.500 kr. (Danske Invest Danmark Indeks)

14.120 kr. i alt

Samlet beløb som jeg skal betale aktieindkomst skat af for 2022:

32.551,69 + 14.120 = 46.671,69 kr.

Trin 3: Reducer min aktieindkomst ved at sælge aktier med tab

– 22.761 kr. (Meta)
– 22.713 kr. (Netcompany)

Samlet urealiseret tab = – 45.474 kr.

Efter jeg har set på både mine aktiegevinster, mine udbytter samt realiseret aktier med tab, så bliver samlet gevinst til skat for mig i dette eksempel kun = 1.197,69 kr.

Min samlede aktieindkomstbeskatning for 2022 bliver så blot 27 % af 1.197,69 = 323,38 kr.

Hvis jeg f.eks. stadig troede langsigtet på Netcompany, kunne jeg købe aktien igen en uge senere. Hvis jeg var mere nervøs for Meta, kunne jeg vælge at købe et andet selskab i stedet.

Så på den måde kan skatteovervejelsen også hjælpe mig til at få ryddet op på mit depot.

Gode råd til at optimere din aktieindkomstskat

– Brug tid i november og december hvert år for at tjekke dine aktier.

– Lad ikke dine følelser styre dine fremtidige beslutninger.

– Lær at sælge aktier med tab.

– Vær ekstra opmærksom, hvis du ligger i den høje aktieindkomstskat på 42%.

Vil du blive endnu klogere på skat, kan du læse mere i vores tidligere blog om beskatning her.

Hvad med skat på EFT’er?

Hvis du har en aktie-ETF, som er på skats positivliste, tæller gevinst og tab også med i din samlede aktieindkomst. Aktie-ETF’erne er lagerbeskattede, så du ved først den 31. december 2022, om du har tab eller gevinst. Hvis du har en stor position med tab i 2022, behøver du ikke realisere tab i øvrige aktier, fordi tabet på ETF’en automatisk trækker ned i aktieindkomsten pr. 31. december 2022. Det er derfor væsentligt at holde øje med udviklingen også i dine aktie-ETF’er, hvis de er med på Skats positivliste, som du kan se her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
53 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Magnus Top
Magnus Top
2022-11-21 13:30

Hvordan gælder reglerne for skattebetaling hvis man både har et almindeligt depot og en aktiesparekonto? Bliver gevinst/tab på de to depoter modregnet hinanden? Kan tab på aktiesparekonto fremføres på samme måde som beskrevet ovenfor?

Saeed
Saeed
2022-11-21 13:36

Hej
Hvorfor skal man være opmærksom på udbytte indkomst i forhold til skat. Skatten på udbytter bliver jo automatisk trukket fra. Eller der noget jeg misforstår i din spændende artikel.

Steen
Steen
Svar til  Saeed
2022-11-21 14:02

Ja det tænker jeg også. Skat bliver automatisk trukket med det samme.

Jesper Nielsen
Jesper Nielsen
Svar til  Steen
2022-11-21 14:20

Selvom skatten automatisk fratrækkes ved udbetaling af udbytter, så indgår udbytter stadig i beregningen af den samlede aktieindkomst. Hvis du eksempelvis har udbytter for 10.000kr., ja så har du altså kun mulighed for realisationsgevinster på 47.200kr. op til knækket 27% hhv. 42%.

Poul
Poul
Svar til  Saeed
2022-11-21 17:09

Den betalte skat på udbytte er 27% og er FORELØBIG.
Ender man med negativ aktieindkomst eller aktieindkomst over progressionsskatten, ændres skatten på udbytte til 42% eller 0% det ses først på slutopgørelsen fra skat.

Jens Peter Skovsgaard
Jens Peter Skovsgaard
2022-11-21 14:16

Jeg har samme kommentar som Saeed vedr. udbytteskat. Dernæst vil jeg foreslå, at I får opgraderet systemet, så man ikke selv skal ind og korrigere for beløb, der registreres som “tab”, men reelt skyldes aktiesplit eller lignende. Jeres håndtering af aktiesplit er iøvrigt inkonsekvent i realisationsoversigten, så nogle splittede aktier fremtræder med tab, andre ikke.

Kim
Kim
2022-11-21 14:30

Hvor har du fra at der som tommelfingerregel helst skal gå min. 3 dage før man genkøber aktierne/fondene?

Man påtager sig vel en kursrisiko med det samme, i det kursen jo kan ændres sekundet efter.

Peter
Peter
Svar til  Kim
2022-11-22 00:39

Det er et godt spørgsmål, som der hersker en del tvivl om.

Jeg har før solgt og genkøbt få minutter senere. Der blev ikke gjort indsigelse fra Skat.

Så vidt jeg husker, så siger Skattestyrelsens vejledning, at man normalt ikke kan opnå fradrag ved at sælge og genkøbe samme dag, så jeg bruger den regel at sælge og genkøbe næste handelsdag.

Jeg sælger i øvrigt kun, hvis der fuldt ud kan modregnes i aktieindkomst over progressionsgrænsen. Man kommer jo mindst til at betale 27% i skat.

kim
kim
2022-11-21 14:38

Jeg kan ikke se mine handler på realisationsoversigten; hvor jeg har købt og solgt Nord investment aktier med tab. Har læst det er fordi de er købt på Børsen.
Under hvilken rubrik på årsopgørelsen skal beløbet stå ?

kim
kim
2022-11-21 14:39

De er ikke købt på Børsen

Ade
Ade
2022-11-21 14:50

Hi, hvor mange sidste års realiseret tab kan man ‘carry over’ til at reducere skat? f.x. hvis man har tabt 20k i 2020, 30k i 2021 men positivt 50k i 2022, er det kr.0 skat?

René
René
Svar til  Brian Buus Madsen
2022-11-26 07:41

Hvor på Skat kan man se sin akkumuleret “opsparede” negative modregning fra tidligere år?

Bliver fx certifikater holdt udenfor, eller indgår de i samme “opsparing”. Holdes de adskilt, hvor ser man så denne “opsparing” af negativ modregning.

Ville ønske at Nordnet, snart fik styr på daglige opdateringer af certifikater. Har i måneder stået med samme daglig kursgevinst/tab på enkelte certifikater.

Tak for en fin artikel, som jeg kun kan tilslutte mig.

Jesper
Jesper
2022-11-21 16:05

Super artikel ..

Hvad nu hvis der i realisationsoversigten står at man har et realiseret tab på eks.vis kr. -119 og man har udbytte for kr. 113 er det så rigtig forstået, at man ikke skal foretage sig noget ift aktieindkomstskat?

Jørn Fransen
Jørn Fransen
2022-11-21 17:58

Hej, jeg er førtidspensionist (tilkendt i 2015). Jeg modtager også en privat pension/forsikring fra PFA, så jeg får allerede nu reduceret førtidspension og indbetaler til ratepension for mindske reduceringen. Mit spørgsmål er så, bliver der yderligere reduceret i førtidspensionen ved overskud på mine frie midler der består aktier i åbent depot (hos Nordnet) og hvad kan man gøre for at begrænse/undgå denne ekstra “skat/straf” . Jeg vil sådan set gerne betale den alm. 27/42% skat men jeg synes det er hårdt reducere førtidspensionen med 30% af overskuddet på de frie midler, hvis de realiseres. Rate / alderspension skulle vist ikke… Læs mere

Freja
Freja
2022-11-21 18:51

Hvad med tab på aktoesparekontoen, hvordan indregnes det i forhold til skatten ?

René
René
Svar til  Brian Madsen
2022-11-26 07:46

Fint svar, men der mangler lige en beskrivelse, hvor borger kan se “saldoen” på skat

Jes
Jes
2022-11-21 19:10

Det bør bemærkes at skat ikke refunderer betalt udbytteskat betalt og tilbageholdt af udbytte fra udenlandske aktier så som fleks USA

Peter
Peter
2022-11-21 21:45

Har I en ligeså god gennemgang af, hvordan man håndterer køb/salg på ikke regulerede markeder?