Spring til hovedindhold

Hvad indebærer det at shorte aktier?

Når du spekulerer i, om en aktier falder i værdi, kaldes det at shorte aktier. Shorting, som det også hedder, går ud på, at du låner aktier for senere at sælge dem. Håbet er, at aktierne falder. Når du så køber dem tilbage for at modregne lånet, betaler du en lavere pris for aktierne.

Risikoen ved shorting er, at aktien stiger, så du mister penge. Den kan stige så meget, så du risikerer at miste mere, end du oprindeligt investerede.

Hvordan fungerer shorting?

Du kan læse om, hvordan shorting fungerer her. Samtidig kan du også få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål vedrørende shorting.

Hvorfor låner nogen aktier?

For at du skal kunne shorte aktier, skal der være nogen, som er villig til at låne aktier ud. Det er derfor kun muligt at shorte de aktier, som er tilgængelige for lån.

Den, som låner aktier ud, kan altid anmode om at få disse tilbage. Der er derfor en risiko for, at du skal lukke din position tidligere, end du havde planlagt.

Normalt er det store fondsselskaber eller pensionsfonde, som låner aktier til shorting. Den, som låner ud, tjener rente på investeringen.

Hvis du tager lånet og shorter, betaler du en rente og den eventuelle omkostning, mens du har aktierne på din konto. Når du shorter skal du tilmed have et sikkerhedskrav til rådig på din konto. Det sikrer, at du kan betale, hvis positionen bevæger sig i den forkerte retning. Både den saldo og eventuelle låneværdi, som du har stående på din konto, kan bruges som sikkerhedskrav.

Eksempel:

En aktie koster 100 kroner, og du tror, den vil falde pris.

I stedet for at købe vælger du at sælge aktien.

Da du ikke allerede har aktien, modtager du et negativt antal aktier på din konto.

For at afslutte din shorting skal du tilbagekøbe det samme antal aktier, som du solgte.

For eksempel: Hvis aktien handles til 50 kroner, og du køber den tilbage, så har du opnået et overskud på 50 kroner per aktie. Når du solgte for 100 kroner og derefter køber tilbage til 50 kroner, så har du en fortjeneste på 50 kroner eksklusiv kurtage og rente.